Posledné pokračovanie albumovej edície - Zlatého radu vydavateľstva Supraphon - prichádza so záverečným dielom rockového ohliadnutia sa za tvorbou skupiny Olympic. Je v ňom zachytená možno vôbec najslávnejšia časť českej bigbítovej histórie časovo presahujúcej štyri desaťročia od vydania prelomovej platne 'Želva' (1967).

Začiatok deväťdesiatych rokov zastihol kapelu vo vlastnom štúdiu Petra Jandu – Propast, s repertoárom vylepšeným hard rockom a virtuóznou muzikalitou, ale tiež absenciou väčšieho počtu jasných hitov. Možno aj preto vznikol nasledujúci projekt 'Jako zamlada', dávajúci šancu Olympicom zopakovať si notoricky známe skladby z histórie.

V konečnom výsledku sa to rozhodne vyplatilo. Po krátkom oddychu sa vrátil Olympic s novou energiou, ktorá mu vydržala už ďalších takmer 20 rokov. CD 'O, jé' ponúka základný album 'O, jé', posledný supraphonský singel a podstatnú časť retro ohliadnutia za minulosťou Olympicu. Celkom 30 trackov pre potešenie všetkých so slabosťou pre melodický a veľmi poznateľne český rock, občas reagujúci na svetové impulzy, ale vždy úplne vyhovujúci túžbe publika si na koncertoch zaspievať nezameniteľné a davy milované refrény.

S históriou českého (a československého) rocku súvisí aj ďalšia reedícia. Jedna z najlegendárnejších českých rockových kapiel šesťdesiatych rokov má na svete novú výberovku. Matadors dostali darček v podobe nosiča, cieľom ktorého sa tentokrát stalo kompletné zachytenie hudobného odkazu výlučne v podaní tej najklasickejšej muzikantskej zostavy. Páni Bezloja, Black, Hladík, Obermayer a Sodoma patrili a stále patria medzi štýlových priekopníkov i vývozný artikel – umiestňovanie ich skladieb aj na súčasných zahraničných kompiláciách vypovedá o týchto časoch veľa.

Všetko dostupné bolo v tomto roku starostlivo remastrované z pôvodných pásov, výsledný zvuk teda jasne prekonáva limity šumiaceho vinylu i starších cédečiek. K originálnym nahrávkam z rokov 1967 a 1968 je pridaný bonus v podobe po prvýkrát vydaných záznamov z koncertov obnovenej matadorskej zostavy v roku 2007.

V booklete nájdete dokumentárne fotografie, ale tiež biografickú poznámku Aleša Opekara, autobiografickú spomienku Jana F. Obermayera i edičnú poznámku rozmotávajúcu niektoré nejasnosti okolo natočených piesní. Celých 45 rokov po založení skupiny – a po viac než štyroch desaťročiach od pôvodného vydania týchto nahrávok – je jasné, že sa vtedy u nás diali rockové veci na vskutku európskej úrovni. 80 minút overenej kvality so zdokonaleným zvukom – aj tak sa dá označiť titul 'The Matadors: Classic'.

Ďalším obhliadnutím, tentokrát do medzivojnovej histórie, je kompilácia 'Jan Werich: Tmavomodrý svět' - to najlepšie z tvorby trojice Jiří Voskovec, Jan Werich a Jaroslav Ježek v nahrávkach z čias, keď polovica hereckej dvojice žila v slobodnom kanadskom svete a skladateľ bol pár rokov po smrti.

Jan Werich si našiel nového hudobného "parťáka", a to nie hocijakého. Karel Vlach a jeho orchester so zvukom Genna Millera doprevádzajúci Wericha v klasike Osvobozeného divadla, technická kvalita nahrávky a takmer dve dekády aranžérskeho náskoku posunuli skladby do druhej polovice 20. storočia. Niektoré pôvodne divadelné songy tak vlastne dodnes vnímame práve v tomto podaní, s Werichovou interpretačnou spontánnosťou a zvukom Vlachovho orchestra.

Popri množstve "oslobodených" songov - 'Golem', 'Ezop a brabenec', 'Kat a blázen', 'Vodník', 'David a Goliáš' alebo 'Babička Mary' – si na kompilácii vypočujete aj bonusy 'Some Of These Days' a 'Inka Dinka Doo'. V booklete nájdete Voskovcove zaujímavé komentáre k zásadným piesňam a nie príliš známe fotografie.

Zdroj: Supraphon

Súvisiaci interpreti: Jan Werich, Matadors, Olympic