Prešovská kapela Raindown pôsobí na domácej hudobnej scéne od roku 2004. O rok nato vydala svoj debut Lonely (2005), no okruh fanúšikov zabezpečil kapele najmä druhý album Svet na míle (2008). Už onedlho sa však chalani z Raindown pokúsia svoju fanúšikovskú základňu rozšíriť a majú na to všetky predpoklady. V polovici septembra im totiž vychádza tretí štúdiový album Inkognito, na ktorom si kapela dala poriadne záležať.

Svedčí o tom aj fakt, že album vznikal zhruba osem mesiacov, čo je pomerne dlhá doba. Prvá myšlienka tvoriť nové skladby prišla rok od vydania albumu Svet na míle, kedy do kapely prišli noví členovia – Edo a Tomáš. "Nič sa nerobilo nasilu. Vždy sa udiali také veci, situácie, ktoré nás inšpirovali natoľko, aby sa robila pesnička za pesničkou a radovali sme sa z toho," dodáva líder kapely Peter Debnár.

Na albume sa producentsky podieľal Vladimír "Randy" Gnepa, ktorý produkoval a spolupracoval s interpretmi a kapelami ako Katarína Knechtová, Peha, Nocadeň, Komajota, Miro Jaroš a mnoho ďalších. Okrem neho sa na albume podieľali Michal Brandys zo skupiny Hrdza, Martin Husovský z Komajoty a Jany Pastirčák z kapely Out Of Control. Poslední dvaja spomínaní hudobníci dokonca na album prispeli aj autorsky.

Viac prezradil Peter Debnár: "Áno, Janko Pastirčák robil autorsky spolu s nami anglickú skladbu Mr. Murphy (May I Say) a Maťo Husovský z Komajoty vyriešil aranžmány v skladbe Rozprávka. O textovú stránku sa postarali Jozef Husovský a Miroslava Roguľová." Podľa slov lídra kapely sú texty na novom albume najmä o vzťahoch a o tom, čo vo vzťahoch zažili. "Album zachytáva hlavne veci, ktoré sme si uvedomili, a ktoré nás posunuli ďalej," dodáva Peter.

Ani jeden z doterajších štúdiových albumov nebol čisto slovenský, inak tomu nie je ani pri albume Inkognito. Petrovi Debnárovi sú, ako nám prezradil, anglické piesne dokonca o čosi bližšie: „Keď máš nápad a z toho nápadu vznikne výborná pesnička, a potom máš výborný text, a je to jedno či je slovenský alebo anglický, ide to samé od seba. Ja mám osobne najradšej anglické veci, pretože mi to otvára viac možností hľadania melódie a frázovania. Angličtinu beriem ako ďalší hudobný nástroj. Na začiatku som rozmýšľal nad tým, že bude všetko slovenské, ale dopadlo to tak, že sú na albume tri anglické, takže všetko išlo spontánne."

O tom, že situácia s vydávaním albumov na Slovensku je v súčasnosti veľmi zložitá, sa presvedčili aj členovia kapely Raindown. Problém s vydavateľstvami si však vyriešili po svojom – rozhodli sa album oficiálne vydať, ale na vlastnú päsť. Situácia na slovenskom hudobnom trhu ich neodradila, práve naopak, posunulo ich to ešte ďalej. Inkognito totiž nevyjde iba na Slovensku, ale aj celosvetovo v sieťach ako napr. iTunes, Amazon, Napster, AOL a mnoho ďalších.

A prečo práve Inkgnito? "Pretože my ľudia sa často skrývame pred rôznymi situáciami, ktoré sa nás týkajú, ale tvárime sa, že ich nevidíme, resp. nechceme vidieť," uzatvára Peter Debnár.

--
Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Raindown













Miroslava Kuracinová

Súvisiaci interpreti: Raindown