Prvým z piatich edukačných koncertov dnes odštartoval štvrtý ročník úspešného projektu z autorského pera Lucie Lužinskej a Borisa Čellára Jazz ide do školy. Kapelu, s ktorou dvojica študentom stredných škôl ale aj zdravotne postihnutým ľuďom predvádza základy jazzu i súčasnej populárnej hudby, tento rok okrem kontrabasistu Róberta Ragana a slovinského klaviristu Gregora Ftičara obohatil aj americký bubeník a perkusionista Thomas Howard Curtis. Ďalšími hosťami na jednotlivých koncertoch budú napr. bubenícky talent Dávid Hodek, huslista Stano Palúch a cimbalista Marcel Comendant.

Projekt Jazz ide do školy približuje mladým ľudom jazzovú hudbu interaktívnou formou. Každý koncert je preto jedinečný a tvorivý ako samotný jazz. Už tradične sa aj diváci zapoja do jeho priebehu. Stredoškoláci i ostatní hostia môžu očakávať zážitok ako na vrcholných jazzových podujatiach.

Hudobníci predvedú ako je možné spájať jednotlivé prvky hudobných žánrov a že to, čo je "moderné", má svoje korene a históriu. Podľa Lucie Lužinskej má koncert prvky zážitkového učenia a u študentov podporuje schopnosť získavať a kriticky spracovávať informácie nielen o hudbe.

Projekt pred rokom expandoval aj do virtuálneho sveta a tento rok bude v e-learningu pokračovať opäť na webe www.jazz.sk. Online verziu projektu môže absolvovať skutočne každý, nielen stredoškoláci či účastníci koncertov. E-learning bude spustený krátko po poslednom koncerte, konkrétne 20. októbra. Jeho najšikovnejší absolventi získajú zaujímavé hudobné ceny.

V školskom roku 2011/2012 sa edukačné koncerty konajú v nasledujúcich mestách:

10. október - Banská Bystrica, Divadelné štúdio
11. október - Žilina, Mestské divadlo
13. október - Bratislava, Heineken Tower Stage
17. október - Trnava, Kino Hviezda
18. október - Komárno, Dom Matice slovenskej

Koncerty začínajú o 11:00. Školy a triedy sa na jednotlivé koncerty môžu prihlásiť prostredníctvom kontaktného formulára na www.jazz.sk alebo prostredníctvom mailu na press@jazz.sk. Niekoľko voľných miest je aktuálne v Žiline, Bratislave i v Komárne. Hlásiť sa môžu i jednotlivci. Účasť na koncertoch je, vďaka podpore partnerov projektu, zdarma. Hlavným partnerom je už štvrtý rok Slovenská sporiteľňa.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Zuzana Beňová, PR manažérka projektu.

--
Foto: Tatiana Bérešová