V pondelok 4. mája sa v Bratislave uskutoční ďalšia akcia z edície In Jazz We Trust. V Nu Spirit Clube sa tentoraz predstavia saxofonista Radovan Tariška a Andreas Varady Trio, v ktorom okrem slovenského jazzového gitaristu Andreasa Varadyho pôsobia aj jeho otec Ondrej a brat Adrian. Večer ukončí DJ Kinet.

Andreas Varady a Radovan Tariška sa po prvý raz stretli v Nu Spirit Clube pred viac ako piatimi rokmi a na jam session po decembrovom odovzdávaní cien Krištáľové krídlo sa dohodli, že si spolu opäť zahrajú. Ich spoločný koncert bude znamenať prvý čisto domáci line-up na sérii In Jazz We Trust, ktorá prináša jazz do intímneho klubového prostredia.
 
Andreas Varady sa narodil pred 17 rokmi v Rimavskej Sobote v rómsko-maďarskej rodine. Na gitaru sa začal učiť hrať vo veku štyroch rokov pod dozorom svojho otca. Po presťahovaní rodiny z južného Slovenska do Írska naplno rozvíjal svoj talent. V deviatich rokoch hrával na ulici v írskych mestách Limerick a Cork. Práve v Írsku ho ako pouličného muzikanta objavil domáci bubeník a producent David Lyttle, ktorý mu ako 12-ročnému v roku 2010 vydal aj prvý album. O rok neskôr už ako historicky najmladší headliner koncertoval v prestížnom londýnskom klube Ronnie Scott.

Neskôr spolupracoval s hudobníkmi ako Martin Taylor, Tommy Emmanuel či Louis Stewart a predskakoval na koncertoch Georgea Bensona. V roku 2012 vystúpil na International Montreux Jazz Festivale ako predskokan Quincyho Jonesa. Ten sa stal neskôr producentom jeho eponymného albumu, ktorý vyšiel 5. augusta 2014 na prestížnej značke Verve Records. Legendárny producent dokonca o ňom povedal, že "je jedným z najtalentovanejších ľudí tejto planéty, ktorý hudbu vracia na miesto, kam patrí." Vlani ho nominovali na britskú hudobnú cenu MOBO (Music of Black Origin) v kategórii Najlepší jazzový interpret. 


Radovan Tariška patrí medzi kľúčové postavy súčasného slovenského jazzu. Absolvent žilinského konzervatória sa stal krátko po škole členom Big Bandu Gustava Broma, doteraz vydal tri vlastné albumy a na ďalších 19-tich hral ako sideman. Jeho tretí album Folklore to Jazz (2013), ktorý čerpá z tradičnej slovenskej hudby a s Radom ho nahrala medzinárodná zostava mladých jazzmanov, bodoval u kritiky aj publika a bol nominovaný na Radio_Head a Esprit Awards. 


Redakciu Hudba.sk informovala Zuzana Greškovičová z Nu Spirit Clubu.