V piatok 24. apríla opäť budete môcť naladiť na česko-slovenskú vlnu v spoločnom live vysielaní Rádia_FM a Rádia Wave. Podtitul jarného Audioportu znie "Naprieč generáciami" a vysielanie počas celého dňa prinesie medzigeneračné rozhovory s hudobníkmi, spisovateľmi, dokumentaristami a reportáže o hudobnej scéne.

Rádio_FMRadio Wave prepájajú svoje vysielanie už tretí rok. Svoje postrehy si v éteri vymieňajú českí a slovenskí moderátori či hudobní dramaturgovia. V piatok sa bude vysielať z pražského štúdia Radia Wave, v ktorom sa stretnú moderátori oboch rádií. Celodenné vysielanie vždy vrcholí dvojkoncertom českého a slovenského hudobného projektu. Večer o 20:00 sa tak poslucháči môžu tešiť na priamy prenos, o účinkujúcich si môžete viac prečítať nižšie.

Tohtoročný Audioport - vzájomný audio import/export slovenskej a českej progresívnej, nielen hudobnej scény - nesie podtitul Naprieč generáciami, denné vysielanie bude preto popretkávané rôznymi medzigeneračnými rozhovormi. Takto sa v éteri stretnú spisovatelia Jáchym Topol a Marek Šindelka, hudobníčky Monika Načeva a BioMasha, dokumentaristky Helena Třeštíková a Apolena Rychlíková a Slovensko bude zastúpené hudobným skladateľom Danielom Matejom a jeho synom Adamom Matejom, ktorý vystupuje pod menom Ink Midget. Zaznie aj príspevok o pražskom clubbingu v 90. rokoch a v súčasnosti.

Vysielaním budú sprevádzať:

7:00-11:00 – Šimon Holý a Jonáš Zbořil + Mizzi
11:00-15:00 – Tereza Havlínková + Pavol Hubinák
15:00-18:00 – Petr Bouška + Lucia Haverlík 

Medzigeneračný koncert

Téma, ktorej sa budú obe stanice venovať v priebehu celého dňa, vyvrcholí večerným koncertom. V prvej časti vystúpi mladá slovenská pesničkárka Tante Elze, ktorú bude hudobne sprevádzať známy slovenský skladateľ a hudobník Martin Burlas. Spoločne zahrajú prevažne melancholické piesne Tante Elze v upravených aranžmánoch Martina Burlasa, ale aj niekoľko jeho vlastných skladieb.

V druhej časti koncertného večera predstaví svoj špeciálny "live mixtape" projekt Člověk pokrokový dvojica BonusMary C. Člověk pokrokový prezentuje Bonusovu tvorbu v nových súvislostiach - v spojení s avantgardnými psychedelickými beatmi, ktoré vyberá a naživo mieša a remixuje Mary C.

Súčasťou špeciálneho setu pre Audioport bude spojenie Člověka pokrokového so speváckym zborom senioriek Elpida a mladými rapermi Cincinaty. Populárne seniorky Elpida, ktoré sa pravidelne schádzajú pod vedením Zuzany Seibertovej, spolupracovali predtým nielen s Bonusom, ale napríklad aj s pražskou indie kapelou Please The Trees, alebo s Janom Burianom. Najmladšímí účastníkmi celého koncertného setu budú tínedžeri Cincinaty - odvážni rómski raperi z pražského sídliska Černý Most.

Koncerty súčasných slovenských a českých kapiel a interpretov sa pod hlavičkou projektu Audioport konajú dvakrát ročne - striedavo v Prahe a v Bratislave. Projekt je výsledkom dlhodobej vzájomnej spolupráce medzi RTVS a Českým rozhlasom. O hudobnú dramaturgiu koncertov aj dramaturgiu celého spoločného vysielania sa starajú Radio Wave a Rádio_FM a ich cieľom je zamerať svoje aktivity na mladé publikum.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Regina Annušová z Rádia_FM