Jedna z najväčších osobností českej hudobnej scény Iva Bittová v septembri odohrá na Slovensku tri unikátne koncerty. Od 19. do 21. septembra bude jej hlas znieť v evanjelickom kostole v Banskej Bystrici, v Bratislave a v synagóge v Žiline. V sprievode orchestra a zboru predstaví dielo Mater slovenského skladateľa Vladimíra Godára.

Album po vydaní v roku 2006 získal medzinárodné uznanie, distribuovali po celom svete a dodnes sa ho predalo vyše 10 000 kusov nosičov. Zažiť ho však naživo je veľmi vzácne. V Bratislave mohli spojenie krásnych melódií orchestra, speváckeho zboru, hlasu uznávanej sólistky a neopakovateľnej atmosféry zažiť napríklad návštevníci festivalu Viva Musica! 2012. Koncert patril medzi jednoznačné vrcholy podujatia.

"Mater Vladimíra Godára predstavuje jedno z najvýznamnejších diel súčasnej slovenskej vážnej hudby. Je plné emócie, napätia, nádherných melódií, vynikajúcich profesionálnych výkonov. Podieľajú sa na nich Iva Bittová ako sólistka, súbor starej hudby Solamente naturali, chrámový zbor Vocale Solamente Naturali pod vedením Dušana Billa a pražský dirigent Marek Štryncl," uviedol Pavol Maruščák, usporiadateľ trojice koncertov z agentúry Dr. Horák.

Vladimír Godár poňal svoje hudobné dielo tematicky ako poctu k žene - matke. Mater skúma predovšetkým kresťanskú vrstvu archetypu matky. Dielo nabité tradíciou a históriou uchváti aj nereligióznych poslucháčov. Väčšinu skladieb, ktoré tvoria komponovaný celok, zložil Godár priamo pre Ivu Bittovú. Obaja už v minulosti spolupracovali na viacerých úspešných projektoch. Dielo Mater v pozorných a vnímavých poslucháčoch zanechá hlboký dojem a nabije mystickou energiou.

"Myslím si, že Vladimír Godár sa do tohto diela ponoril naozaj hlboko a do istej miery sa mu podarilo nájsť jadro môjho vnútorného hudobného sveta. Téma ženy ako matky je nám obom veľmi blízka a evokuje etapu ľudského života, ktorá je pre každého veľmi dôležitá. Celý projekt je vlastne o zúročení toho, čo sme v živote vytvorili a vychovali," vysvetľuje Iva Bittová.

Zážitok z koncertu umocní miesto konania - kostoly s ich jedinečnou atmosférou a akustikou. 19. septembra môžete koncert navštíviť v Evanjelickom kostole v Banskej Bystrici, 20. septembra vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave a 21. septembra v Novej Synagóge v Žiline.

Redakciu Hudba.sk informovala Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Viac na www.drhorak.sk.

Foto: Zdenko Hanout - archív Viva Musica! festivalu

Súvisiaci interpreti: Iva Bittová