Nebyť veľkej búrky, mohol byť Aloe Blacc jednou z najväčších hviezd minuloročnej Pohody. Počas jeho koncertu tomu všetko nasvedčovalo - so skvelou kapelou, uvoľneným prejavom a chytľavým moderným soulom, priam stvoreným pre letný festival, si slovenské publikum na hlavnom pódiu suverénne omotával okolo prsta.

Svoj najväčší hit I Need a Dollar však napokon dospieval len z megafónu z bočnej strany pódia - organizátori totiž koncert museli práve počas tejto skladby prerušiť. Každý, kto na pamätnom koncerte bol, si určite jeho reparát, resp. dokončenie začatého koncertu nenechá ujsť. Aloe Blacc opäť vystúpi na letnom festivale, tentoraz v centre Bratislavy na festivale BA City Beats.

- dlhšie video -

Aloe Blacc sa narodil v roku 1979 v Kalifornii rodičom z Panamy. V 90. rokoch pôsobil s producentom Exilom v hip-hopovej formácii Emanon, s ktorou vydal šesť albumov. Sólovú kariéru odštartoval až v roku 2003 a ďalšie tri roky mu trvalo, kým na trh uviedol prvú vlastnú štúdiovku Shine Through (2006), pričom väčšinu z nej si aj sám produkoval. Vytúžený úspech sa ale nedostavil. Na ten si hudobník s občianskym menom Egbert Nathaniel Dawkins III musel ešte zopár rokov počkať.

Vo februári 2010 začala HBO vysielať seriál How to Make It in America, ktorého úvodnou piesňou bola spomenutá skladba I Need a Dollar z albumu Good Things (2010). Tá spravila z Blacca v Európe, ale aj v Austrálii obrovskú hviezdu. Dostal sa s ňou do top 10 rebríčkov mnohých krajín, pričom v UK Charte ho len jedna priečka delila od prvého miesta. Najmä zásluhou tejto skladby si zahral na takých slávnych festivaloch ako Glastonbury alebo Montreaux a účinkoval v najsledovanejších amerických šou ako Later... with Jools Holland či Late Night with Jimmy Fallon.

V súčasnosti pracuje na svojom prvom albume pre veľké vydavateľstvo Interscope, s ktorým by chcel preraziť aj v USA. Niečo z neho by mohol predstaviť aj v júni na Tyršovom nábreží.


Po dlhšom čase v Bratislave vystúpi sólovo aj domáca stálica Jana Kirschner, držiteľka mnohých hudobných ocenení, ktoré v jej prípade išli vždy ruka v ruke s kvalitou. Dôkazom je najmä posledná štúdiovka Krajina rovina (2010), ktorá patrí medzi to najlepšie, čo na Slovensku v ostatných rokoch vzniklo. Zásluhu má na tom nepochybne aj otec jej dvojročnej dcéry Matildy Janušky, Brit Eddie Stevens, ktorý nahrávku produkoval. Niekoľkonásobná víťazka ankiet Slávik a OTO tento rok v Prahe pracuje na novom albume, ktorý patrí k najočakávanejším nahrávkam našej scény.

"Mojím cieľom je rozhodne sa zas niekam posunúť. A aj sama pred seba, ako speváčku, dať ďalšiu výzvu. Aby som nepriniesla niečo, čo tu už bolo. Napríklad Krajina rovina pre mňa bola fakt veľký album. Boli tam veľké plochy a emočne aj v osobnom živote sa tam diali pre mňa veľké veci. Tento album je pre mňa iný. Je tam istá ľahkosť. Aj keď sú v ňom skladby, ktoré sú 'pekné klády'. Ale vychádza to z toho, že som si našla nejaké to svoje miestečko, a viem, čo mi spôsobuje zimomriavky. A to je crossover cez tradičné s novodobým, aj vďaka tomu, že mám rada staré štýly, ako napr. folklór. Ale mám rada aj modernú hudbu. Celé je to taký miš-maš," povedala Jana o pripravovanej novinke exkluzívne pre Hudba.sk. Veríme, že nové skladby zaznejú aj na bratislavskom festivale.


Na festivale BA City Beats sa 20. a 21. júna predstaví aj manchesterská kapela Everything Everything, anglické zoskupenie Stereo MCs s dídžejským setom, britskí priekopníci ambient housu The Orb, kanadské rockové trio Danko Jones, rakúska downtempová dvojica Tosca, britská vokálna formácia The Boxettes, slovenský raper Vec a hudobník Tomáš Sloboda s projektom Sounds Like This. Ďalšie mená budú zverejnené už čoskoro. Permanentky na podujatie sa predávajú za 39 eur.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér festivalu. Viac na www.bacitybeats.sk.

Foto: PR / BA City Beats

Súvisiaci interpreti: Aloe Blacc, Jana Kirschner