Hlavným ťahákom bolo uplynulý týždeň pre každého z nás niečo iné. Fanúšikov Iggyho Popa a Queens of the Stone Age poteší ich vzájomná spolupráca, ktorá však nie je pre true metalistov. Tí sa skôr budú pripravovať na koncert Intrepid – kvalitnej bratislavskej Metallicy a ak sú medzi vami priaznivci post-hardcore, pôjdete na Texasanov At the Drive-In.

Magnety týždňa

V úplnej tajnosti nahral Iggy Pop svoj sedemnásty štúdiový album Post Pop Depression. Výrazne mu pomohol Josh Homme (Queens of the Stone Age, Them Crooked Vultures) - na starosť si zobral produkciu, gitaru, klávesy a aj vokály. Okrem nich sa na albume objavia aj Dean Fertita (QOTSA) a Matt Helders (Arctic Monkeys). Vydanie albumu je naplánované na polovicu marca. Prvý song - Gardenia - je už ale vonku. Ak ste ho ešte nepočuli, tak ho vrele odporúčame. Príjemný pop rock s bluesovým nádychom je ako stvorený na to, aby ste zabudli, že za oknami je treskúca zima. (pm)


Vplyvná americká post-hardcoreová kapela sa vracia na koncertné pódiá a ohlasuje nový materiál. At the Drive-In, ktorí vznikli v roku 1993 v texaskom meste El Paso, na jar vyrážajú na svetové turné a po 15 rokoch prinesú aj novú hudbu. Jej členovia Omar Rodriguez-Lopez a Cedric Bixler-Zavala sa dostali na mapu svetového progressive rocku najmä vďaka projektu The Mars Volta. Ich pravá domovská kapela hrá priamočiarejší, no nemenej energický materiál. V rámci tour sa predstavia 5. apríla vo Viedni a dovtedy pravdepodobne vyjde aj nový album. (ak)


Šrot týždňa

Desiatu štúdiovku do sveta tohto roku plánujú vypustiť Amon Amarth. O trochu skôr sa k nám dostane prvý singel s názvom First Kill. Predvojom je mu video, ktoré si na mušku berie internetových trollov. Nehudobný klip, ktorý slúži ako intro, zvaný Keyboard Warrior (klávesnicový bojovník) útočí práve na túto skupinu ľudí, ktorí - zdá sa - nemajú na práci nič iné, len vypisovať kraviny do diskusií k článkom. Mám ale pocit, že to bude mať presne opačný účinok. V zmysle známeho "keď si vypýtaš, dostaneš". Uvidíme, či hudba bude dostatočne zaujímavá. (pm)


Novinky

Tento týždeň sa u nás zastaví taliansky gitarista Luca Turilli so svojou verziou kapely Rhapsody. Priaznivci symfonického power metalu s ultra high-tech sci-fi textami si môžu prísť na svoje. Kapela vznikla v roku 2011, keď Turilli odišiel od pôvodných Rhapsody, teraz nesúcich názov Rhapsody of Fire (ktorých vedie klávesák Alex Stratopoli). V júni vydali svoju druhú štúdiovku Prometheus, Symphonia Ignis Divinus, ktorý predstavia v utorok 26. januára v košickom klube Colloseum a v piatok 29. januára v bratislavskom MMC. (ak)


Ak budete tento víkend v Bratislave, môžete si vybrať aj koncert Metallica revival kapelky Intrepid. V piatok v Randali kapela odohrá dvojhodinový koncert a predskakovať jej bude metalcoreová úderka Last Chance. V sobotu na rovnakom mieste zaznie tvorba trojice kapiel: [sic], God DefamerMind the Gap. (ak)


Na konci marca sa Devin Townsend plánuje zatvoriť do štúdia a nahrať nový album pod hlavičkou Devin Townsend Project. Nasledovník Z2 s pracovným názvom Transcendence by sa nám mal do uší dostať v septembri. Viac v rozhovore pre Metal Wani nižšie. (pm)


Neznámy novinár cez týždeň do sveta vypustil screenshot s názvom a tracklistom očakávanej novinky od Deftones, ktorú dostal na vypočutie. Vyzerá to tak, že album sa bude volať Gore a obsahovať bude minimálne 11 skladieb. Viac info na stránke Metal Injection. Oficiálny dátum vydania ôsmej štúdiovky potvrdil gitarista Stephen Carpenter na 8. apríla (rozhovor nižšie). Podľa uniknutého screenshotu by sme sa ale mohli dočkať o necelý mesiac skôr. (pm)


Záhadný príspevok sa objavil na Facebook stránke kapely Mudvayne. Text "201?" bez akejkoľvek ďalšej informácie veľa nenapovedá. Žeby sme sa konečne dočkali zjednotenia pôvodnej zostavy? Vedľajšie projekty členov, ako Hellyeah či Audiotopsy, mnoho úspechu nezožali. Takže ak by sa skupina vrátila ku svojim koreňom a vydala niečo podobné ako L.D.50, určite by sme to ocenili. (pm)


V rozprávaní dystopického príbehu pokračujú legendárni Megadeth. Singel Dystopia z rovnomenného albumu sme už počuli, teraz dostal aj podobu videa - podobne ako v prípade jeho predchodcu je animované. Navyše ale obsahuje odkazy na predošlé albumy kapely. Schválne, či ich nájdete všetky! Samozrejme bez pomoci internetu, ináč sa to neráta. (pm)


Vydanie albumu pripravujú aj ďalšie legendy. Miesto thrashu ale holdujú skôr progresívnemu metalu. Presne tak, reč je o Dream Theater a ich albume The Astonishing. Zverejnená skladba Moment of Betrayal ale až tak "astonishing" (udivujúca, úžasná) nie je. Áno, je to starý dobrý DT, ale nič viac. Ani nič menej. Fanúšikom sa určite páčiť bude. (pm)


Slovenskí thrasheri Kingdom's Rage pomaly ale isto vypustia svoj debut. Rovnomenný song sme ako Magnet týždňa zverejnili nedávno, tentokrát pre vás máme ukážku z ďalšieho - Revenge. (pm)


Smrteľný závan k nám cez týždeň privial severný vietor. Nové video totiž zverejnili Poliaci Decapitated. Veins je skladba, ktorá je technický death metal ako vyšitý, navyše s výbornou dynamikou a doprovodom dosť silného animovaného videa. (pm)


Celkom príjemné veci tvoria aj domáci Rotting Gutless Corpse. Hudba na pomedzí deathcoreu a grindu síce trochu trpí začiatočníckymi neduhmi, my im to ale bez problémov odpustíme. Najmä preto, že v budúcnosti by sa mohlo jednať o zaujímavý a prínosný projekt, ktorých na Slovensku veľa nemáme. Ukážka tvorby je nižšie, viac nájdete napríklad na Bandcampe. (pm)



Hnilobu v názve nesú aj Gréci Rotting Christ. Hneď však dodávame, že ich tvorba v žiadnom prípade nepodlieha skaze. Skôr naopak - nová skladba Ze Nigmar znie hypnoticky, ako modlitba a samotná kapela tento fakt podporuje: "Skladba je spievaná aramejštinou - jazykom Ježiša Krista a jej názov v preklade znamená 'Je dokonané'. Jej text odkazuje na posledných sedem viet, ktoré Ježiš podľa evanielia vyslovil na kríži." Album Rituals vychádza 12. februára. (ak)


Americkí grinderi Agoraphobic Nosebleed sa na novom EP menom Arc svojmu obľúbenému žánru otočili chrbtami a začali hrať pomaly. Na ploche 25 minút však ukazujú, že dostatok brutality sa dá vložiť aj do skladieb pohybujúcich sa na hrane medzi hardcore-om a doomom (akokoľvek zvláštne to znie, funguje to). Metal Injection, ktorý nahrávku streamuje, ju nazval doslova pomaly-mlejúcou (slow-grinding). Epčko The Arc vyšlo uplynulý piatok a je prvým zo série štyroch rôznožánrových EP, ktoré kapela sľubuje. (ak)



Haluz týždňa

Iron Maiden v spolupráci s firmami Roadhouse Interactive a 50CC games predstavili počítačovú hru inšpirovanú ich tvorbou. Iron Maiden: Legacy of the Beast bude mobilná RPG hra, ktorá vyjde v lete na platformy iOS a Android a budete v nej ovládať postavu Eddieho - maskota kapely. V hre by mali byť prístupné aj doteraz nepočuté nahrávky, pravdepodobne koncertného charakteru. Či bude hra vizuálne podobná videoklipu Speed of Light teda uvidíme až o niekoľko mesiacov. Pravda, v klipe je okrem RPG herných žánrov vidieť omnoho viac. (ak)


A pri hrách ešte zostaneme. Metalový nerd (pravdepodobne nie vlastným) menom Danimal Cannon nahral do svojho Gameboya hudobný softvér, handheld pripojil ku gitare a zložil na ňom osembitový song zvaný Behemoth. Pripravuje i celý album zvaný Lunaria, ktorý vyjde 11. marca. Na podobnej hudbe možno nie je nič haluzné, ale spôsob, akým vzniká je určite zaujímavý. (ak)



Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/iggypop

Súvisiaci interpreti: Amon Amarth, Iron Maiden