Slávny britský spevák a hudobník Elton John sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie na hudobných pódiách. Po skončení pripravovaného turné, ktoré odštartuje v septembri a bude trvať tri roky, sa chce venovať už len rodine.

"Mojimi prioritami sú teraz moje deti, môj manžel a moja rodina. Toto je koniec," oznámil Elton John dramaticky počas stredajšieho vystúpenia na spoločenskej udalosti Gotham Hall v New Yorku, ktoré bolo v priamom prenose vysielané na Youtube a tiež na špeciálne podujatia v Londýne a Los Angeles. Následne zverejnil 360-stupňové 3D video s názvom "Elton John - Farewell Yellow Brick Road: The Legacy (VR360)", ktoré v krátkosti sumarizuje jeho kariéru.

Spevák, klavirista a autor desiatok hitov má 70 rokov a v roku 2021, keď sa skončí jeho rozlúčkové turné, budú jeho deti vo veku 10 a 8 rokov. Rozlúčkové turné má názov Farewell Yellow Brick Road a spevák v rámci neho odohrá okolo 300 vystúpení v Severnej a Južnej Amerike, Európe aj Ázii. Turné sa začne 8. septembra v americkom meste Allentown. Jedným z avizovaných koncertov v Európe je aj vystúpenie, ktoré sa uskutoční 7. mája 2019 v Prahe v O2 Aréne. Do Českej republiky sa hudobník vráti po troch rokoch. Okrem toho na budúci rok vystúpi aj 2. mája vo viedenskej Stadthalle a 4. mája v Krakove. Ešte pred začiatkom turné, v máji tohto roka, ukončí šesťročné hosťovanie v Las Vegas.

"Živé koncerty ma nabíjajú - som nadšený a zároveň cítim veľkú pokoru, že môžem stále hrať a spievať publiku po celom svete. Na svoje posledné turné mám v úmysle priniesť vášeň a tvorivosť, ktoré počas desaťročí bavili mojich fanúšikov. Na turné sa veľmi teším a ukončím ním kapitolu svojho koncertovania. Potrebujem venovať viac času výchove svojich detí," uviedol hudobník, ktorý v nedeľu 28. januára vystúpi na jubilejnom 60. ročníku udeľovania amerických hudobných cien Grammy po boku speváčky Miley Cyrus a prevezme si ocenenie President's Merit Award.


Elton Hercules John, vlastným menom Reginald Kenneth Dwight, počas svojej vyše 50-ročnej kariéry predal vyše 300 miliónov kópií nahrávok na celom svete. Je tak jedným z najúspešnejších hudobníkov všetkých čias. Okrem množstva iných ocenení získal aj šesť Grammy, vrátane Grammy Legend Award, päť BRIT Awards, Oscara, Zlatý glóbus či divadelnú cenu Tony. V roku 1994 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Je tiež nositeľom titulu Sir udeleného britskou kráľovnou. Pred piatimi rokmi sa v rebríčku TOP 100 najvplyvnejších hudobných umelcov podľa hudobného magazínu Billboard umiestnil tretí za Beatles a Madonnou, teda najvyššie medzi mužskými sólovými interpretmi.

Medzi jeho najväčšie hity patria piesne ako Rocket Man, Tiny Dancer, Your Song, Candle In The Wind, Saturday Night's Alright For Fighting, Don't Go Breaking My Heart (feat. Kiki Dee), Sorry Seems To Be The Hardest Word, I Guess That's Why They Call It The Blues, I'm Still Standing, Don't Let The Sun Go Down On Me (feat. George Michael), Sacrifice, Circle Of Life, Can You Feel The Love Tonight, Are You Ready For Love alebo Nikita.

Elton John si vlani počas turné v Južnej Amerike privodil životunebezpečnú bakteriálnu infekciu, takže krátko po návrate lietadlom musel byť hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti a bol nútený odriecť viacero koncertov. Jeho ochorenie označili odborníci za neobvyklé a nebezpečné. Umelec však už aj v predchádzajúcich rokoch mal z času na čas zdravotné problémy, okrem iného so srdcom.

Spevák sa otvorene hlási k svojej bisexualite. Od roku 1993 je vo vzťahu s Davidom Furnishom, s ktorým vstúpili do manželstva v prvý deň povolenia takéhoto vzťahu vo Veľkej Británii v roku 2014. Dvojica žije s dvoma synmi v Los Angeles.


Zdroj: SITA + Live Nation CZ
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Elton John