Absolútne nečakané. Inými slovami sa fakt, že Beth Gibbons prespievala pieseň od metalových legiend Black Sabbath, popísať nedá. Ťažkotonážne gitarové rify v kombinácii s jej krehkým, zastretým hlasom sú totiž kombináciou, akú sme zatiaľ od speváčky skupiny Portishead nepočuli. Ale možno ešte počuť budeme...

Coververzia piesne Black Sabbath, ktorú Ozzy a spol. vydali v roku 1970, nesie výstižný názov - Black Sabbeth. Speváčka ju nahrala v spolupráci s bristolskou stoner metalovou kapelou Gonga. Hoci v tomto coveri to Gibbons do svojich typických zimomriavkových polôh neťahá a Ozzyho vokál z originálu znie naliehavejšie, tvrdé gitary jej celkom svedčia. Skladbu sprevádza video poskladané zo záberov z taliansko-francúzskeho hororu Black Sabbath z roku 1963, ktorý inšpiroval názov legendárnej kapely.


Štvrtý album Portishead aj nová sólovka

So svojou domovskou kapelou Portishead plánuje speváčka tento rok pracovať na štvrtom albume. Po tom, ako trio na predchádzajúcej vynikajúcej  štúdiovke Third (2008) dosť radikálne vykročilo od trip-hopu k experimentálnemu rocku, je celkom možné, že na ďalšom počine kapela pritvrdí ešte viac.

Možno si však Beth Gibbons metalové inšpirácie necháva na svoj druhý sólový album, ktorý by mal vyjsť na labeli Domino Records. V každom prípade sa fanúšikovia môžu tešiť hneď na dva albumy s jej hlasom, ktoré pravdepodobne prekvapia. Otázne je, kedy sa dostanú na trh, keďže Bristolčania sa s vydávaním albumov nikdy príliš neponáhľali.

Prečítajte si: Pražský koncert Portishead: intimita v hokejovej hale

Originálna verzia skladby Black Sabbath:


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Nme.com, Spin.com)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath, Portishead