Veľká porota Krištáľového krídla rozhodla v piatok 23. novembra o nomináciách na toto ocenenie za rok 2018. Mená laureátov v desiatich samostatných kategóriách sa verejnosť dozvie počas slávnostného galavečera 27. januára 2019 v priamom prenose na Jednotke RTVS.

Hudbobná oblasť má na Krištáľovom krídle dve kategórie - Hudba, kde nominácie získali Martin Valihora, Roman Patkoló a Egon Krák, a Populárna hudba, kde tvoria trojicu nominantov IMT Smile, Hex a Katarína Knechtová.

"Teším sa, že Krištáľové krídlo berú porotcovia veľmi vážne, o čom svedčí 100-percentná účasť poroty vo všetkých kategóriách. S týmto sa môžeme pochváliť len my v Krištáľovom krídle," ocenil prácu odbornej poroty jej predseda Gabriel Csollár.
    

Spomienka aj Mimoriadna cena

"Z roka na rok nám prichádza stále viac návrhov na nominácie. Zvlášť tento rok bol poznačený aj vysokým počtom návrhov na cenu in memoriam. Túto kategóriu nemáme. Iste všetci pochopia, že ak by sme ocenili jednu osobnosť cenou in memoriam, rodina a blízki ďalších osobností by to nemuseli pochopiť. Medzi známymi osobnosťami, ktorí nás tento rok opustili sú Marián Labuda, Vladimír Černušák (prvý šéf SOV), Marián Geišberg, Jana Kocianová, spisovateľ Peter Krištúfek, Fedor Frešo, Stano Dančiak, investigatívny novinár Ján Kuciak a mnohí ďalší. Tieto osobnosti si uctíme spomienkou v krátkej dokrútke počas galavečera," zhodnotila Mária Vaškovičová.

Porotcovia zároveň rozhodovali o laureátovi Mimoriadnej ceny. Verejnosť zaslala na toto ocenenie návrhy na 46 osobností. "Je to najvyšší počet nominácií za celé obdobie Krištáľového krídla," povedal Gabriel Csollár. "Z nich sme vybrali tento rok iba jednu výnimočnú osobu, ktorá dokonale spĺňa predpoklady na mimoriadne ocenenie. Je to odborníčka pre paliatívnu medicínu, doktorka Kristína Križanová." 



V kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie sú nominovaní Daniel MajlingKatarína Kerekesová a Miroslav DvorskýGregor Martin PapucsekEtela Farkašová a Peter Brenkus sú nominovaní v kategórii Publicistika a literatúra. Cenu v kategórii Výtvarné umenie si odnesie jeden z trojice Ján ŤapákMartin Hrča alebo Katarína Vavrová

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odbore mimoriadny úspech. Ocenenie je udeľované od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života.


Zdroj: TASR, upravila Hudba.sk
Foto: Mário Petlák

Súvisiaci interpreti: Hex, IMT Smile, Katarína Knechtová, Martin Valihora