Po druhýkrát nominovaná slovenská skupina HEX sa v sobotu 16. marca stala tohtoročným laureátom významného ocenenia Krištáľové krídlo v kategórii Populárna hudba za rok 2023. Kapela je na scéne viac ako 30 rokov aktuálne má za sebou úspešný rok v znamení albumu a turné Kde je tu láska?.

Počas galavečera v Slovenskom národnom divadle si členovia skupiny HEX prevzali hodnotný umelecký artefakt, ktorý sa rozhodli venovať ľuďom pracujúcim v kultúre a predovšetkým v hudbe. 

"Veľmi sa tešíme, že sme dostali toto ocenenie po druhej nominácii. Skutočne, keď sa človek pozerá na tento večer, tak si musí povedať, že ľudia, ktorí toto ocenenie dostali, sú naozaj výnimoční a niečo na Slovensku, a dokonca aj mimo neho, dokázali. Z tohto aspektu je to ocenenie pre nás fantastické, lebo sme sa ocitli v spoločnosti výnimočných a to poteší každého," povedal gitarista kapely Martin Žúži.

Kapela vo svojej ďakovnej reči vyzdvihla nádej vo vzájomné porozumenie a lásku v našej spoločnosti, nadväzujúc na názov svojho stále aktuálneho minuloročného albumu Kde je tu láska?.

"Kapela HEX si za tie roky prešla množstvom situácií, veľa ich bolo krásnych, ale mali sme aj smutné obdobia. To, čo nás naozaj drží už toľko rokov na scéne, je láska k hudbe. Máme fantastických fanúšikov a sme nesmierne radi, že aj odborná porota, v ktorej sú ľudia, ktorých si vážime, ocenila to, čo sme za posledné obdobie urobili. Ďakujeme ešte raz a tešíme sa na leto na koncertných pódiách," uviedol basgitarista a manažér skupiny v jednej osobe Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Skupinu HEX tento rok čaká množstvo letných koncertov po celom Slovensku. V týchto dňoch sa kapela pripravuje na nakrúcanie nového videoklipu k ďalšiemu singlu z nového albumu. Hudobníci prezradili tiež to, že v roku 2025 chystá pre svojich fanúšikov niečo výnimočné.

Ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2023 udelili v sobotu večer v Slovenskom národnom divadle (SND) v Bratislave osobnostiam z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry. O laureátoch v desiatich kategóriách a mimoriadnej cene v 27. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota.

Hudobné kategórie sú dve – okrem populárnej hudby sa oceňujú aj osobnosti hudby bez prívlastku, spravidla ide o vážnejšie žánre. Cenu v kategórii Hudba získal Martin Valihora, prvý slovenský bubeník a jazzman, ktorý dosiahol medzinárodný úspech na svetových scénach. Hudobník je zároveň spoluautorom a dramaturgom One Day Jazz Festivalu, ktorý na Slovensko pravidelne prináša svetové jazzové hviezdy.

Text: Hudba.sk (zdroj: TASR / TS - Andrea Sulovská)

Súvisiaci interpreti: Hex