V období maturít našich stredoškolákov prichádza občianske združenie Slovenské hudobné fórum s hudobno-súťažným projektom Rocková maturita – Garage Awards 2015. Ide o prvý ročník s cieľom zmapovať aktuálne dianie na amatérskej hudobnej scéne - od pop rocku až po metal - a zviditeľniť zaujímavé hudobné projekty a zoskupenia z celého Slovenska.

Projekt je postavený na objektívnom hodnotení tak od poslucháčov, ako aj od odbornej poroty. Od základného výberového kola s odbornou porotou, cez vlastný semifinálový stage na festivale Cibula Fest 2015, až po slávnostné finále Garage Awards 2015 na konci roka sa radí medzi najnáročnejšie projekty tohto typu na Slovensku.

Odbornej porote predsedá Juraj Kupec (producent, hudobný dramaturg, gitarista a spevák), ktorý má na svojom konte viacero hudobných ocenení, ako Aurel a Zlatý slávik za produkciu, zvuk a spoločné úspechy z interpretmi. "Keď ma oslovili chalani z Digital Rock Media s touto iniciatívou, bol som rád a som presvedčený, že táto súťaž kapely osloví a budú sa do nej prihlasovať. Každý týždeň predstavíme jednu osobnosť z poroty. V porote bude mať zastúpenie ako samotný rock, tak aj štýly ako punk, hardrock, metal, pre dodržanie objektívnosti výberu kapiel, ale aj pre tak potrebný mentoring kapiel. Tešíme sa na prácu s kapelami," hovorí Juraj Kupec.

"Veríme v dobrý výber kapiel. Každá kapela, ktorá tvorí vlastné skladby, si zaslúži pozornosť nás, poslucháčov a tiež médií. Aj táto tvorba predsa formuje našu kultúru a zanecháva v nej stopu. Možno niektorej z kapiel pomôžeme aj touto súťažou vyryť tú stopu hlbšie," dodal.

Pozrite si pozvánku Juraja Kupca:


Súťaž má tri fázy, pričom prvá už prebieha. Kapely sa môžu prihlasovať do 12. júna na stránke www.rockovamaturita.sk. Dňa 22. júna sa organizátori zverejnia mená semifinalistov, teda šestnástich kapiel, ktoré v júli dostanú priestor na pódiu v Holíči na Cibula Feste. Odtiaľ napokon vzíde osem finálových kapiel, ktoré sa koncom novembra predstavia v bratislavskom Majestic Music Clube.

Partnerom súťaže je FajnRockTv, ktorá plánuje urobiť z finálového večera záznam. "FajnRockTV naberá na obrátkach už aj na Slovensku. Momentálne ju môže sledovať pol milióna domácností, našu sledovanosť rozšírime v najbližších týždňoch aj do rozvodov veľkého káblového operátora a sme v rokovaní s ostatnými poskytovateľmi služieb. V Čechách aj na Slovensku prinášame nové kapely, nové relácie s výbornou sledovanosťou. Jednoducho, neoprašujeme starinky, ale lovíme v nových rockových vodách. Aj preto sme partnerom a fandíme kapelám v súťaži Rocková maturita. Tým najlepším vytvoríme u nás vo vysielaní priestor," konštatuje Peter Wilsen Bradáč, riaditeľ FajnRockTv pre Slovensko.

Pozvánka Vadima Bušovského:


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Roland Koncz z Digital Rock Media. Viac na www.rockovamaturita.sk a www.facebook.com/rockovamaturita.