Po štyroch rokoch príde na medzinárodný hudobný festival Colours of Ostrava britský jazz-popový klavirista a spevák Jamie Cullum. "Sme radi, že si pre svoj návrat do Českej republiky vybral práve náš festival, kde sa mu veľmi páčilo," uviedla riaditeľka podujatia Zlata Holušová. Colours of Ostrava sa bude konať 18. až 21. júla (štvrtok - nedeľa).

Jamie Cullum má na konte päť štúdiových nahrávok, zatiaľ poslednú s názvom The Pursuit vydal v roku 2009. Tridsaťtriročný muzikant je známy svojimi vynikajúcimi živými vystúpeniami, počas ktorých hrá na niekoľkých nástrojoch, predvádza beatbox a popritom aj spieva. "Nič sa nepýtajte, len ma nasledujte," hovorí svojim spoluhráčom pred koncertmi, ktorých priebeh sa v značnej miere odvíja od improvizácie.

"Najviac ma inšpiroval Herbie Hancock, môj prvý kontakt s jazzom. Potom som sa doňho ponoril viac a prepadol som Milesovi Davisovi, Theloniousovi Monkovi, Keithovi Jarrettovi a Bradovi Mehldauovi. Tí všetci majú zásluhu na to, ako dnes hrám," tvrdí hudobník, ktorý patrí medzi najpredávanejších britských jazzmanov v histórii.

Cullum rád prerába známe skladby do jazz-popových verzií, napríklad z albumu The Pursuit vydal ako singel skladbu Don't Stop the Music, ktorú pôvodne naspievala Rihanna. Známa je aj jeho coververzia klasiky Everlasting Love, či covery piesní od Radiohead, The White Stripes alebo Jimiho Hendrixa. Cullum, ktorý má na BBC 2 vlastnú jazzovú reláciu a venuje sa aj písaniu recenzií, má na svojom konte okrem iného nominácie na Grammy, Zlatý glóbus a Brit Award.


Na 12. ročníku festivalu návštevníkov čaká aj islandská postrocková formácia Sigur Rós, írsky spevák, skladateľ a producent Damien Rice, kapela Red Baraat z newyorského Brooklynu, izraelský folk-rockový pesničkár Asaf Avidan, marocký hudobník Aziz Sahmaoui & University of Gnawa, novozélandská speváčka a rapperka Ladi6, americká rocková kapela The Bots, tuniský hudobník Dhafer Youssef, talianska reggae speváčka Mama Marjas, nemecká skupina Irie Révoltés a anglický folkový hudobník Sam Lee, ktorého za album Ground Of Its Own (2012) nominovali na prestížnu Mercury Prize. Českú scénu budú reprezentovať Tata Bojs, Pražský výběr a Wanastowi Vjecy.

Colours of Ostrava sa tento rok po druhý raz uskutoční v ostravskej Dolnej oblasti Vítkovíc - v industriálnom areáli, ktorý je od roku 2002 národnou kultúrnou pamiatkou. Predpredaj na festival odštartoval 20. augusta. Štvordňový lístok na podujatie stojí do 31. januára 1 390 korún (v prepočte približne 54 eur). V predpredaji sú aj miesta v kempe, parkovanie v areáli festivalu a pri stanovom mestečku. Parkovanie počas celého podujatia stojí 500 korún (zhruba 19,50 eura). Stanové mestečko bude v areáli Sliezskoostravského hradu. Ak sa naplní, pribudne ďalšie v areáli Landek parku.


Zdroj: SITA, ArtsMarketing.CZ
Foto: Warren Fox - Jamiecullum.com

Súvisiaci interpreti: Jamie Cullum