Upírsky fenomén Twilight boduje vo svete už nejaký ten piatok a na soundtracku k filmu sa vždy objavovali veľké mená hudobnej scény, ako napríklad Thom Yorke z Radiohead, Death Cab for Cutie, Paramore či UNKLE. Aj britskí Muse, považovaní za jednu z najlepších koncertných kapiel súčasnosti, sa Súmraku upísali už treťou skladbou. Má názov Neutron Star Collision (Love is forever) a ako singel vyšla 17. mája tohto roku.

Zatiaľ čo na predošlých soundtrackoch sa Muse mihli skladbami Supermassive Black Hole a zremixovanou verziou I Belong To You z posledného albumu 'The Resistance', tento raz boli zvolení, aby sa ich skladba stala prvým oficiálnym singlom k filmu a správne tak navnadila všetkých fanúšikov Twilight ságy na nové pokračovanie série. Partii okolo Matta Bellamyho sa to však podarilo iba veľmi rozpačito.

Fanúšikov Muse možno rozdeliť na dve skupiny – tých, ktorí poznajú 'Plug in Baby', 'New Born', alebo 'Butterflies and Hurricanes', a na tých, ktorí sa k Muse dostali až s príchodom upírskeho sveta. Druhým menovaným sa nový singel bude zaručene páčiť.

Je presne tým, čo sa od neho očakáva – text o láske korešpondujúci s filmom, nežný klavír prechádzajúci do úderného refrénu naplneného Mattovým prenikavým spevom. Starým fanúšikom však popová hymna upírov zrejme nebude príliš pochuti. Postráda totiž invenčnosť a originalitu, na ktoré sme u Muse zvyknutí.

Muse - Neutron Star Collision (Love Is Forever)

Hlavným problémom Neutron Star Collision je vykrádanie, ba čo je horšie, vykrádanie samého seba. Klavírne poňatý úvod, ktorý sa rozbehne do prudšieho refrénu – to už tu raz bolo, volalo sa to I Belong To You a bolo to omnoho počúvateľnejšie ako jeho nástupca odlíšený iba menom. Rytmus a bicie kričia po názve 'Knights of Cydonia', len nezaobalené toľkým popom a Mattovo precítenie textu je ako vystrihnuté z knihy od Daniel Steelovej.

Zarytí fanúšikovia vravia "nuda", Twilight maniaci, ktorých očarila Supermassive Black Hole, však tento singel môžu vytiahnuť aj na prvé priečky. Áno - toto Twilight potrebuje. Áno – aj toto je jedna zo stránok Muse. Ale ďalší podobný počin bude iba opakovaním bez štipky invenčnosti, ktorou boli Muse prešpikovaní až do kosti. Kedysi.

Popravde, nový singel Muse je v spleti toho, čo na nás valia komerčné rádiá, priam nadpriemernou skladbou, veď autori svoj status výborných tvorcov nemôžu úplne poprieť. Možno však stačilo ešte chvíľu počkať a titulná pieseň nového Twighlitu by dozrela v skvost, o ktorom by nikto nezapochyboval, že láska k nej bude naozaj navždy.

Muse - Neutron Star Collision (Love Is Forever)
Warner Brothers, 2010
web: www.muse.mu

--
Autorka: Michaela Žureková





Súvisiaci interpreti: Muse