Exkluzívny koncert s názvom Bridge from the Future, ktorý sa uskutoční pri Moste SNP, si budú môcť fanúšikovia vychutnať zadarmo. Pôjde o otváracie podujatie siedmeho ročníka festivalu Starmus, ktorý prepája vedu, hudbu a umenie.

Prestížny medzinárodný festival, ktorý sa bude konať v Bratislave už o mesiac – od 12. do 17. mája, na dnešnej tlačovej konferencii predstavil bližšie informácie o nadchádzajúcom siedmom ročníku a otváracom koncerte Jeana-Michela Jarreho. Exkluzívne vystúpenie legendárneho francúzskeho umelca a priekopníka elektronickej hudby bude hudobno-vizuálnou šou. Organizátori tiež priblížili detaily o ďalších podujatiach festivalu Starmus, ktorý počas týždňa prinesie vedu a hudbu do centra Bratislavy ako aj na slovenské univerzity. 

Symfónia objavovania a tvorivosti s dvoma legendami na pódiu

Otvárací koncert podujatia bude podľa organizátorov strhujúcou oslavou ľudskej vynaliezavosti a umeleckého prejavu. V programe Bridge from the Future sa k francúzskemu umelcovi ako špeciálny hosť pripojí aj Brian May, legendárny gitarista skupiny Queen a spoluzakladateľ festivalu Starmus. Veľkolepé podujatie, ktoré na Slovensko prináša spoločnosť ESET, má ambíciu poukázať na silu hudby prekonávať hranice a podnecovať predstavivosť.

Koncert sa uskutoční v areáli výstaviska Incheba pri Moste SNP a bude zadarmo prístupný verejnosti. Držitelia vstupeniek na festival Starmus budú mať vyhradenú vlastnú časť v hľadisku.

Jean-Michel Jarre prinesie spektakulárnu šou Zdroj: PR / Starmus

"Je to už 16 rokov, čo sme sa s Brianom stretli v Londýne so Jeanom-Michelom a navrhli mu spoluprácu. Vedeli sme, že jeho koncert zahŕňa ambicióznu produkciu, ale nikdy sme na realizáciu nemali príležitosť. Vyzerá to tak, že sme čakali na tento ročník – Starmus Earth – aby sme to mohli uskutočniť. Starmus po prvýkrát upriamuje pozornosť na našu planétu a my chceme, aby bola široká verejnosť vnímavejšia ako kedykoľvek predtým k dôležitým otázkam našej doby, našej planéty. Niet pochýb o tom, že odštartovanie tejto špeciálnej edície takým veľkolepým predstavením, akým je Bridge from the Future, tento cieľ dosiahne. Jean-Michel Jarre nám vždy prinášal hudbu z budúcnosti, aby nás rozochvela prítomnosťou, a v tomto duchu sa nesie aj Starmus," hovorí spoluzakladateľ festivalu Garik Israelian.

Hudobný program festivalu Starmus prinesie do nášho hlavného mesta aj ďalšie silné mená – predstaví sa skupina The Offspring, popová hviezda 80. rokov, spevák Tony Hadley a vizionárska umelkyňa Laurie Anderson. Tá vystúpi s programom nazvaným 'Ark'/'Lifeboat' počas ceremoniálu udeľovania medailí Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu, ktorým sa oceňujú výnimočné príspevky k šíreniu vedeckých poznatkov, ako aj na jedinečnom koncerte Sonic Universe, ktorý sľubuje nezabudnuteľné spojenie hudby a vedy. 

tlačová konferencia festivalu Starmus, 11.4.2024 Zdroj: Peter Kiska

Jean-Michel Jarre: Mali by sme načúvať budúcnosti

"Ako pokračujeme v učení sa z minulosti, mali by sme dnes načúvať budúcnosti, byť vnímaví a pozorní k prichádzajúcim signálom. Prelomové objavy a riešenia vo všetkých oblastiach už tam niekde v budúcnosti existujú a čakajú na nás, aby sme ich našli. Naším poslaním ako umelcov, vedcov, podnikateľov a občanov je zapojiť sa a aktivovať pokrok pri vytváraní mosta z budúcnosti: to je posolstvo festivalu Starmus," uviedol na tlačovej konferencii Jean-Michel Jarre.

"Sme nadšení, že STARMUS VII odštartuje takouto jedinečnou a veľkolepou šou. Jean-Michel Jarre týmto koncertom udá tón celého festivalu, ktorý je špecificky zameraný na riešenie súčasných problémov našej planéty," dodáva Brian May.

"Vybraná lokalita s kulisou Mosta SNP so svojím ikonickým UFO-m slúži ako metaforický most medzi minulosťou a budúcnosťou. Vystihuje kontrast ér. Na jednom konci stojí historické centrum Bratislavy a na druhom retro-futuristický monument UFO. Podobný kontrast vidíme aj v príbehu spoločnosti ESET. Na začiatku len málo firiem a jednotlivcov používalo antivírus, ktorý sme vyvinuli pred 30 rokmi. Ide o nápadný kontrast s viacvrstvovou technológiou poháňanou umelou inteligenciou a skúsenosťami našich expertov, ktorú dnes na svoju ochranu používajú stovky miliónov ľudí na celom svete. V oboch prípadoch bol takýto pokrok možný len vďaka vede," hovorí Richard Marko, generálny riaditeľ spoločnosti ESET.

Vedecký tábor pre verejnosť Starmus Camp

Program koncertov a prednášok festivalu dopĺňa Starmus Camp, živé centrum bádania a učenia, ktorého cieľom je podnietiť zvedavosť a inšpirovať novú generáciu vedcov. V spolupráci s univerzitami a partnermi ponúkne vedecký tábor inovatívne výstavy, pohlcujúce zážitky a dynamický sprievodný program. Starmus Camp sa bude konať na Hlavnom námestí v Bratislave od 12. do 17. mája a bude otvorený pre verejnosť. Návštevníci všetkých vekových skupín budú mať možnosť vydať sa na cestu objavovania tajov vesmíru či zázrakov prírody. 

Starmus Camp ponúkne množstvo aktivít a aj tu budú súčasťou programu koncerty miestnych i medzinárodných umelcov ako Lash & Grey, FLANGR, Montseratt Marti, Walter Schnitzelsson, OuOus, Sam Handwich, Martin Valihora, NEMRA, ADONXS, Derek Shirinian či Vec & Škrupo.

Starmus City program na univerzitách

Na účastníkov programu Starmus City čaká viac ako 20 exkluzívnych prednášok a vzdelávacích iniciatív, ktoré sú prispôsobené špeciálne pre univerzity (Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská akadémia vied, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka a Masarykova univerzita) zúčastňujúce sa na festivale.

V rámci programu STARMUS City budú počas celého týždňa na univerzitách prebiehať pútavé prednášky renomovaných odborníkov a výskumníkov. Študenti budú mať možnosť zapojiť sa do diskusie s odborníkmi ako Joel Parker, ktorý diskutuje o prvej misii k trójskym asteroidom Lucy in the Sky, a Damien Barcelo, ktorý sa zaoberá mikroplastmi v životnom prostredí. V rámci konferencie sa uskutoční diskusia o mikropolutantoch: Analýza, riziká a udržateľné riešenia.

Medzi ďalšie témy patria Komplexný mier pre komplexné konflikty od Rim Turkmani, Skúmanie Marsu so Scottom Hubbardom, postrehy Donny Stricklandovej o generovaní ultrakrátkych optických impulzov vysokej intenzity a mnohé ďalšie. Tieto prednášky, pokrývajúce celý rad fascinujúcich tém od prieskumu vesmíru až po vedu o životnom prostredí, sľubujú obohatenie akademických skúseností a inšpiráciu pre budúcich lídrov v príslušných oblastiach.

Redakciu Hudba.sk informovala Paulína Mihoková z agentúry Seesame. Všetky podrobnosti o medzinárodnom festival Starmus a jeho bratislavskej edícii nájdete na oficiálnom webe starmus.com.