Aktuálne prebiehajúce turné Karol Mikloša, ktoré odštartovalo 30. septembra 2008 koncertom v Štúdiu 5 Slovenského rozhlasu (zaplnenom do posledného miesta) v rámci relácie Rádia_FM Pohoda_live a končí sa 26. decembra v Trenčíne, sa prehuplo do svojej druhej polovice. Jeho najbližší koncert sa koná už dnes v trnavskom Art klube.

Tento výnimočný hudobník, ktorému sa na Slovensku dáva v médiách omnoho menej pozornosti než by si zaslúžil, sa rozhodol spropagovať svoj aktuálny album 'The Past of the Future' najlepšou možnou cestou - pomocou klubového turné naprieč celým Slovenskom. Po spomínanom koncerte v rozhlase, ktorý bol vysielaný live prostredníctvom Rádia_FM (zvuk) a Metoo.sk (obraz), pokračovala jeho púť spoločne so spriaznenou kapelou YouCoco v kluboch v Prievidzi (Diwadlo), Banskej Bystrici (Klub 77), Svidníku (Holičstvo) a v košických Kasárňach.

Koncerty s výnimočnou atmosférou

Je veľmi príjemným zistením, že Karolove skladby sú "silné" nie len na albumoch, ale aj naživo. V porovnaní s minulosťou sa pódiový zvuk Karola Mikloša a jeho kapely zmenil, ubudla elektronika, je to teraz celé o živom hraní, zvuk je viac klubový, bezprostredný, jemne "špinavý". Počas celého koncertu cítiť vo vzduchu akýsi "message", ktorý si navzájom vymieňa kapela s divákmi. Na prvý pohľad je zrejmé, že v oboch kapelách (a aj medzi kapelami navzájom) vládne príjemná nákazlivá atmosféra, ktorá sa prenáša na ľudí tak rýchlo ako chrípka po náhlom jesennom ochladení.


Karol Mikloš - 'Tomorrow' (10.10.2008, Diwadlo, Prievidza)


Karol Mikloš - 'Celý' (25.10.2008, Kasárne Kulturpark, Košice)


YouCoco - 'Smile' (10.10.2008, Diwadlo, Prievidza)

Karol Mikloš na svojom najlepšom turné

Po košickom koncerte v Kasárňach, na ktorom vystúpila aj tretia formácia z vydavateľstva Deadred Records – Jelly Belly, sme Karolovi položili pár otázok:

Karol, aký je to pocit byť po rokoch opäť na turné?

Z hľadiska pocitov sa toho veľa nezmenilo, ale môžem povedať, že pre mňa je to doteraz najlepšie turné, čo sa týka kapely, partie, technického zabezpečenia, ale aj zmysluplnosti koncertov. Zdá sa, že predsa len sa všetky tie roky začínajú v mnohých smeroch zúročovať.

Na koncertoch je neprehliadnuteľná Tvoja predkapela. Ako vzniklo koncertné spojenie Karol Mikloš + YouCoco?

S YouCoco sme prvýkrát hrali už v máji v Subclube v Bratislave, keď sme predstavovali môj nový album, a prišlo nám to ako vhodné spojenie, aj hudobne aj vzhľadom na to, že Radka z YouCoco hrá v mojej kapele na gitare a bola by škoda nevyužiť príležitosť predstaviť skvelé pesničky, ktoré dievčatá majú.

Máš za sebou 5 koncertov, aké sú zatiaľ Tvoje dojmy?

Dojmy sú výborné, na väčšine koncertov bola väčšia návšteva, než sme čakali a všade sa stretávame s vrelou reakciou publika, čo viac si môžeme priať? Veľmi sa z toho tešíme a veľmi pekne všetkým ďakujeme!

Ktoré skladby sú zahrnuté v playliste turné?

Okrem jednej-dvoch skladieb hrávame celý nový album, aj keď skladby ako napr. 'On Fire' a 'In The Bubble' sú v trošku naturálnejšom prevedení než na albume. Okrem toho program obsahuje aj ústredné skladby z predošlých dvoch albumov, vrátane 'Tomorrow' a 'London', či dvoch vecí v slovenčine - pre mňa je to takmer dokonalý "Best of" výber.

Vnímaš rozdiel v tom, ako ľudia reagujú na staršie a nové veci?

Ľudia prirodzene viac reagujú na veci, ktoré poznajú, ako napr. 'Tomorrow', 'Insane' alebo 'Celý', ale nemám pocit, že by nové veci boli prijímané chladne. Myslím, že pri nových skladbách je publikum viac v takom "počúvacom" móde, ale reakcie sú vo všeobecnosti pozitívne.

Turné čoskoro skončí, no mnohých určite zaujíma, či Ťa v blízkej budúcnosti budeme mať možnosť opäť vidieť naživo...

Budúcnosť je zatiaľ nejasná, isté sú iba tie tri koncerty, ktoré už boli avizované. Ľuďom, ktorí by chceli tento program a túto kapelu vidieť odporúčam, aby stihli jeden z nich, pretože človek nikdy nevie, ktorý koncert je posledný...



YouCoco - spontánne zoskupenia vznikajú spontánne

Originálne (takisto trenčianske) zoskupenie YouCoco zabezpečuje skupine Karola Mikloša hudobný support od druhého koncertu v prievidzskom Diwadle. Táto formácia, ktorú tvoria gitaristka a vokalistka Radka K. a bubeníčka Ria B., vnáša do našich hudobných vôd svieži vietor a nový pohľad na rockovú hudbu. Ich tvorba by sa dala "stručne" popísať ako jemne ležérny melodický minimalistický rock.

O tom, ako sa v Trenčíne zrodilo zoskupenie YouCoco nám Radka K. povedala: "Všetko začalo na jar v roku 2005, kedy sme sa prvýkrát rozhodli ísť do skúšobne. Predsa len Trenčín nie je veľkomesto a tak sme si chceli nejako spríjemniť dni a večery, keďže obe máme k hudbe veľmi blízko. Ja som sa v tej dobe učila hrať na španielku a lákala ma stále viac elektrická gitara a vedela som, že Ria už kedysi tiež skúšala "búchať". Tak sme to skúsili a veľmi nás to (po)bavilo... Nemali sme veľké plány, ambície, hrali sme si pre radosť. Až postupom času vznikali "naše" prvé songy, atď."

V našich končinách určite nie je úplne obvyklé hrať rock v takomto "úzkom kruhu". Niekomu by možno v skladbách hraných v zložení gitara + bicie, resp. basa + bicie mohol chýbať vždy ten tretí nástroj. K otázke zloženia kapely Radka dodala: "Momentálne hráme v takej zostave v akej hráme. Je to fakt. Berieme to tak ako to vzniklo, aj keď hudobným fajnšmekrom by to možno viac lahodilo s basou... Ale máme skladby aj basa + gitara + spev, alebo basa + bicie + spev. Baví nás experimentovať, robiť niečo nové. Otázku basáka sme ani v začiatkoch neriešili, nikdy sme si nevraveli: 'My basu v našej hudbe nebudeme mať'. Spontánne to tak vyšlo."

YouCoco na slovenskej scéne nefungujú dlho, no napriek tomu sú už pomerne známe, k čomu určite prispieva aj spoločné vystupovanie s Karolom Miklošom. O tom, ako sa zrodila táto spolupráca, sme dostali logické vysvetlenie: "Ja som s Karolom hrávala už minulý rok, vtedy ešte na synťák. Ria Karolovi tento rok navrhla booklet singla 'You Never Listen' a aj CD-čka. Karol je náš kamarát, sme z jedného mesta, chodíme sa baviť do rovnakých podnikov... A ešte sme aj spolu pod jedným vydavateľstvom Deadred Records a Starcastic. Takže to sú dôvody, prečo hrá Karol Mikloš s YouCoco a YouCoco s Karolom Miklošom."



Turné pokračuje už dnes

Ten, kto doteraz nestihol navštíviť toto turné, má šancu na reparát (minimálne) v týchto mestách:

31. október - Trnava, Art Klub
15. november - Stará Turá, Club3
26. december - Trenčín, Klub Lúč

Zloženie kapely Karola Mikloša pre aktuálne turné:

Karol Mikloš – gitary, spev
Radmila K. (YouCoco) – gitara
Matúš Homola (Abuse, Nylon Union) – bicie
Uko (Radio Rebels) – basgitara

Viac info nájdete na stránkach www.karolmiklos.sk a www.myspace.com/karolmiklos.

--
Text a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: YouCoco