Meno Martin Vajgl si v súčasnosti mnohí spájajú so zoskupeniami ako Čechomor, či Wanastowi Vjecy. Málokto však vie, že práve on stojí za vznikom bubeníckeho projektu zvaného Drumwave, ktorý si v sobotu 8. novembra vypočuli návštevníci bratislavskej A4ky.

Spolu s ním sa hudobne predstavili i bubeníci Klaudius Kryšpín a Tomáš Kašpar, či klávesák Zdeněk Zdeněk. Samotný Martin Vajgl, tvorca DVD "Bicí souprava- proč, jak a co cvičit", z ktorého mimochodom predviedol niekoľko ukážok, sa ujal i pozície moderátora večera. Úprimne povedané, s bicími mu to išlo lepšie než s mikrofónom. Hovorená reč občas pôsobila únavne a zdĺhavo.

Spojenie troch bicích súprav a kláves však evidentne prítomných ľudí nadchlo. Toto inštrumentálne zoskupenie zaujalo skladbami 'Really in summer'( ktorej slovenský preklad "V lete naozaj" Martin Vajgl nadšene parafrázoval) či 'Capuccino'. S "rozvodovou piesňou" 'Seriál 96' sa hudobníci filozoficky zamýšľali nad otázkou, prečo nehrá pri rozvode hudba, ako je to napríklad na svadbe.

Tomáš Kašpar, člen nórskej kapely Pluto And The Planets, počas koncertu zvýrazňoval inštrumentálne línie za pomoci elektrických bicích nástrojov, ktorým podľa potreby menil zvuk.

Bubeník Klaudius Kryšpín, člen Pražského výběru II, ktorý strávil za svojimi nástrojmi najmenej času, sľúbil bratislavskému publiku menšie prekvapenie v podobe jeho hosťujúcej sestry, ktorá sa mala ukázať na záver koncertu. Na pódium sa však vrátil len samotný Klaudius (v tej chvíli už Klaudia), z ktorého sa stala dlhonohá blondína s neoholenými nohami a krátkou minisukňou. Svoj atypický výzor vysvetlil veľmi jednoducho: "Do auta nastúpim čerstvý, takto sa nebudem potiť."

Bratislava, ktorá bola jedinou slovenskou zastávkou v rámci Drumwave on tour 2008, si užila viac než dvojhodinový koncert. "Bubnovú vlnu" si najbližšie vypočujú fanúšikovia bicích nástrojov v Pardubiciach (11.11.), Olomouci (12.11.) a Plzni (13.11.).



Text: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová