Gitarista David Kollar, nádejná tvár slovenskej (nie len jazzovej) hudby, vytvoril za pomoci dvoch mladých maďarských hudobníkov spontánny Project 3 s cieľom obísť slovenské hudobné kluby a naplniť ich nespútanou dávkou hudobnej eufórie. Ako sa im to darilo sme sa boli presvedčiť 19. marca 2009 na koncerte v prešovskej Christianii.

Project 3 je názorným príkladom toho, ako zaujímavo sa dokáže metamorfovať hudba, keď sa nástrojov chopia mladí, energiou nabití hudobníci s otvorenou mysľou. Výnimočnosť prešovského koncertu umocnil fakt, že sa David Kollár v Christianii predstavil pred svojím domácim obecenstvom.

Prešovskému gitaristovi robili, rovnako ako počas celého turné, na pódiu spoločnosť nemenej talentovaní maďarskí hudobníci – bubeník Ádám Markó a basgitarista Gergely Barányi, ktorí len potvrdili, že v Maďarsku vyrastajú zástupy skvelých inštrumentalistov.

Koncert, v ktorom odzneli skladby z dielne Davida Kollara, ako aj motívy požičané od známych jazzových osobností (John Scofield, Scott Henderson, Miles Davis), sa po celý čas vyznačoval veľkým nadšením hudobníkov, ktoré sa prenášalo aj medzi divákov. Pôsobivé boli tak baladické motívy, ako aj energické groovy a skladby, ktorých hudobných záber boli často krát taký rozsiahly, že ani pomenovanie "fusion" by nemuselo plne odzrkadliť realitu.

Celý večer sa vyznačoval hudobnou pestrosťou bez hraníc – príjemnými momentmi boli napríklad vzorovo slapovaná funky basová linka ('Hunting') ako aj Adamova hra na bicích, ktorá neraz gradovala až do dvojkopákových rytmov. David veľmi dobre rozumie svojim gitarám a veľmi citlivo striedal skromné aranžmány so zbesilými a naefektovanými sólami. Podobne na tom boli aj jeho spoluhráči.

Po celý čas vysmiate a občas aj lišiacke pohľady hudobníkov potvrdzovali, ako dobre si títo hudobníci navzájom "sadli" a že podobné spontánne zoskupenia dokážu vytvárať jedinečné hudobné stretnutia.

Slovenské turné Project 3, ktoré skončilo sobotným koncertom v klube Brooklyn v Liptovskom Mikuláši, bolo to najlepšou prípravou na vystúpenie na prestížnom Technopolis European Jazz Festivale v Aténach 31. mája.













--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová