Poľská undergroundová úderka Baaba absolvovala v priebehu dvoch dní 3 koncerty na Slovensku, na ktorých sa pokúsila presvedčiť o svojej výnimočnosti. Sobotného koncertu v košickom Maxiss pube, organizovaného neziskovou organizáciou Kulturpakt, sa zúčastnili redaktori portálu Hudba.sk.

Mať v kuloároch povesť "poľská under-groundová superskupina" je veľmi nebezpečné a môže to byť pre kapelu dvojsečnou zbraňou. Pri takomto PR sa od poľskej skupiny Baaba počas jej slovenského miniturné (27.3. Bratislava, 28.3. Poprad, 28.3. Košice) právom očakávalo niečo výnimočné, čo sa bežne nevidí a nepočuje.

Košickým Maxiss pubom sa v sobotu po deviatej hodine večernej rozoznievali hudobné sety DJ-a Ozrutu 3000, ktoré vyplnili čas čakania na hudobníkov z Baaby, ktorí bol v tom čase na ceste z popradského koncertu. Tomasz Duda (saxofóny, flauta, sampler), Bartosz Weber (gitara, sampler), Piotr Zabrodzki (basgitara) a Macio Moretti (bicie) nakoniec šťastlivo dorazili, rozbalili aparát a rozpútali neopakovateľnú undergroundovú smršť.

To, čo títo z reťaze utrhnutí hudobníci predviedli, je len ťažko opísať slovami, rovnako ťažké je hudbu týchto štyroch mladíkov zaradiť žánrovo. Vďaka nadhľadu, zmyslu pre humor a vysokým hudobným schopnostiam všetkých členov kapely sme boli svedkami neustáleho preskupovania sa medzi jazzom, funkom, swingom, hard-rockom... Čo bolo ale jedinečné, bol spôsob, akým Tomasz, Bartosz, Piotr a Macio tieto výlety do hudobného sveta podnikali.

Bláznivá, pulzujúca a nenapodobiteľná rytmika, s citom použité sample, dynamické basové linky, dychy dodávajúce skladbám melancholický rozmer a do toho všetkého príjemne znejúca lubová gitara od strýčka Gibsona. Podčiarknuté a spočítané – inšpiratívny koncert, zakončený hip-hopovou vložkou s ukážkovým beatboxom a záverečným prídavkom, ktorý bol mixom snáď asi všetkého hardrockového, čo na našej planéte existuje.









--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Zuzana Cagáňová, Juraj Cagáň