Predposledný prázdninový piatok a sobotu – 21. a 22. augusta – sa na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom konal netradičný – bigbeatový – festival pod názvom Víkend legiend. S hrdosťou môžeme napísať, že kapely zložené z veteránov slovenskej a českej scény hrali s ľahkosťou, radosťou a bolo na nich vidieť, že ich to ohromne baví.

Predposledný prázdninový piatok a sobotu – 21. a 22. augusta – sa na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom konal netradičný – bigbeatový – festival pod názvom Víkend legiend.

S hrdosťou môžeme napísať, že kapely zložené z veteránov slovenskej a českej scény hrali s ľahkosťou, radosťou a bolo na nich vidieť, že ich to ohromne baví.

Prvý deň festivalu s vynikajúcim zvukom a kapelou Fermata s slávnymi osobnosťami ako Fedor Frešo a František Griglák nás dostali do varu. Od svojho vzniku absolvovali množstvo vystúpení od Bratislavy až po Košice.

Druhy deň festivalu otvoril Jožo Barina a skupina Meditating Four. Barinov nezameniteľný hrdelný hlas je neodmysliteľnou súčasťou tejto bluesovej kapely.

Vladimír Mišík a Etc. dostavali publikum do varu. V gradácií večera pokračovala aj kapela Progres II s vynikajúcim gitaristom Pavlom Váněm.

Vyvrcholenie pripravila žijúca legenda Collegium Musicum, ktorá pritiahla pod pódium všetkých fanúšikov z hľadiska, doslova sa tam nedalo pohnúť. Zahrali skladby, ktoré neboli nikomu cudzie, a pri ktorých si boli blízki pamätníci legendárnych čias slovenskej a českej hudby spolu s generáciami, ktoré túto éru nikdy osobne nezažili.

Jednožánrových festivalov je veľmi málo a o to sú vzácnejšie. Vidieť toľko legiend na jednom pódiu je výnimočné. Treba poďakovať organizátorom, že dali takýto festival v týchto časoch dohromady.

Veľké poďakovanie patrí aj Mariánovi Vargovi, ktorý podal skvelý výkon, doslova z neho srší charizma a energia aj po rokoch.



Text: Dagmar Heldová, Ondrej Mikuš
Foto: Ondrej Mikuš – Hudba.sk


Súvisiaci interpreti: Collegium Musicum, Fermata, Prúdy