Je tomu už dvadsaťosem rokov, čo sa britské duo v zložení Neil Tennant a Chris Lowe stretlo v obchode s elektronikou na King’s Road. Odvtedy už okúsili, aké to je zhrešiť, prežili pár aférok s dievčatami z West End, hľadali si podnájom, žiarlili a napokon sa dostali i do New Yorku. 1. decembra sa, s malou okľukou, predstavili i slovenskému publiku a to pod jednotným heslom – kocky, Pandemonium, Pet Shop Boys.

NTC Sibamac Aréna sa do matného jasu šiestich obrovských projektorov a multiprvkového namodralého osvetlenia naplno ponorila s úderom devätnástej hodiny a štyridsiatej minúty.

V ohľade diania na pódiu samotnom skromný, no o to vizuálne a atmosfericky bohatší prológ, patril singlu 'Heart' neskôr zaradenom na tretí z desiatich štúdiových albumov londýnskeho dua, ktoré za roky svojej existencie získalo označenie "hitmakeri na počkanie".




O hity núdza určite nebola, o rôznych remixoch či "medleykách" ani nehovoriac. Počas temer dvojhodinového výstupu odzneli viac či menej kultové, no o nič menej legendárne, skladby 'It’s A Sin', 'West End Girls', 'Being Boring', 'Suburbia' a pochopiteľne i pravdepodobne najznámejšia 'Go West'.

Piesní z posledne vydaného albumu 'Yes' (2009) bolo pomenej, no niet sa čomu čudovať. Britská úderka si za svoju dlhoročnú existenciu vybudovala natoľko pevnú základňu osvedčených melódií, respektíve kvalitatívne výrazných skladieb, že neostáva mnoho možností na výber. Tak či onak, bratislavské publikum ochudobnené nebolo a vďaka ešte stále aktuálnej 'Love etc.' si mohlo vychutnať i časť najnovšej tvorby Pet Shop Boys.




Nepopierateľnou a zároveň dlhoročnou devízou bol vždy neopomenuteľný vizuál neodmysliteľne patriaci ku všetkým koncertom Neila Tennanta a Chrisa Lowea. Jednotný motív, ktorý podľa slov nich samotných jemne ironizuje Pink Floyd a ich album 'The Wall' z roku 1979, sa pred očami všetkých prítomných dynamicky menil a formoval obrazy nechávajúce priestor pre voľnú interpretáciu a fantáziu každého jednotlivca.

Desiatky rekvizít, niekoľko extravagantných kostýmov, elegantné i šialené pokrývky hlavy a štyria tanečníci. Celok žijúci svojím vlastným životom nenechal nikoho na pochybách, že Pet Shop Boys majú stále čo povedať. Inu, nasvedčoval tomu aj burácajúci potlesk a dupot skoro vypredanej Sibamac Arény, ktorá dostala hneď dva predčasné vianočné darčeky. Prvý, v podobe dvojskladbového prídavku 'Being Boring' a 'West End Girls' a druhý, veľmi milý a osviežujúci 'It Doesn't Often Snow At Christmas' so záverečným prianím veselých Vianoc a šťastného nového roku.



Text: Miroslav Meňhert
Foto a video: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Pet Shop Boys, Pink Floyd