Jeden z najvychytenejších hudobných podujatí v našom susedstve – rakúsky festival Nova Rock - bol tento rok opäť nabitý silnými menami. Fanúšikom rockových formácií sa na šiestom ročníku, ktorý sa uskutočnil uplynulý víkend (11.-13. júna), predstavili punk-rockeri Green Day, gitarista legendárnych Guns N' Roses Slash so svojou kapelou, kontroverzní Nemci Rammstein, svetová špička elektronickej hudby The Prodigy či berlínska kapela Beatsteaks.

Prvý festivalový deň začal naplno už od rána, kedy do areálu pri rakúskej dedinke Nickelsdorf smerovali húfy áut a karavanov, niektorí pricestovali kyvadlovou dopravou. Tisícky rockerov neodradila ani teplota prekračujúca tridsať stupňov. Hudobný program bol ozdelený do troch stageov – Blue, Red a Plingg. Najväčšie chuťovky sa sústredili na hlavné "modré" pódium.

Program, ktorý odštartovali tesne po poludní, začal naberať na obrátkach približne od piatej hodiny poobede, kedy na hlavné pódium prišiel bývalý gitarista skupiny Guns N' Roses Slash so svojou skupinou. Hudobníci si neodpustili hity známe skôr v podaní speváka GN‘R Axla Rosea ako 'Sweet Child o' Mine' či 'Paradise City', zaspieval ich spevák Myles Kennedy. O neobyčajnú šou sa ďalej postarali "festivalové levy" zo Španielska, kapela Ska-P.


Slash - Paradise City live, Nova Rock 2010


Slash, Stone Sour, Ska-P, Rammstein na Nova Rocku, 11. 6. 2010

K vrcholom večera jednoznačne patrilo efektné vystúpenie nemeckej hardrockovej kapely Rammstein na čele so 47-ročným spevákom Tillom Lindemannom. Niekoľkodesaťtisícovému publiku ponúkli kúsky z ostatného štúdiového albumu Liebe ist für alle da (2009), no najväčší ohlas zaznamenali so staršími skladbami ako 'Du hast', 'Feuer frei!', 'Benzin', 'Links 2-3-4' alebo 'Ich Will'. V rámci prídavkovej časti zahrali aj hit 'Sonne' z nahrávky Mutter (2002). Skupina sa okrem viac ako hodinu trvajúcej porcie rockovej hudby prezentovala aj množstvom pyrotechnických efektov, ktoré si vyžiadali špeciálne prípravy. Najmä diváci v predných radoch museli byť doslova spálení ohňom, ktorý z pódia šľahal pri niektorých skladbách. Okrem toho boli tiež svedkami podpálenia človeka v priamom prenose a pred koncom na svojich rukách nosili čln, v ktorom sedel jeden z členov kapely.


Rammstein - Du riechst so gut live, Nova Rock 2010


Rammstein live, Nova Rock 2010

Druhý deň bol viac ako rockový. Vysoké teploty sa postarali o mohutné mraky, ktoré sa začali množiť približne od ôsmej hodiny večer. O hodinu neskôr, práve počas poslednej skladby speváčky Joan Jett 'I Love Rock N' Roll' na hlavnom stagei, sa už zdvihol silný vietor a takmer polovica návštevníkov sa rozhodla hlavný areál opustiť a ukryť sa vo svojich stanoch či autách. Tí odvážnejší sa napriek varovnému oznamu na veľkoplošných obrazovkách umiestnených na stagei nedali odradiť a začali skandovať meno hlavného headlinera – skupiny Green Day.


Joan Jett & The Blackhearts - I Love Rock'n'roll live, Nova Rock 2010


vietor na Nova Rocku 2010

Organizátori k situácii pristupovali zodpovedne, všetkých ľudí pre zachovanie bezpečnosti presunuli asi sto metrov od pódia smerom k východom. Nakoniec nespadla ani kvapka a americkí rockeri mohli odštartovať svoju vyše dvojhodinovú šou krátko po desiatej. Počas koncertu líder kapely Billie Joe Armstrong vytiahol na pódium až štyroch fanúšikov. Nechýbali najväčšie hity z vyše dvadsaťročnej kariéry skupiny ako napríklad 'When I Come Around', 'Stuck with Me', 'Warning', 'American Idiot' alebo '21st Century Breakdown'.


Enter Shikari, The Hives, Green Day na Nova Rocku, 12. 6. 2010

Nedeľa bola viac ako zaujímavá, najmä vďaka britskej kapely The Prodigy, ktorá patrí k najuznávanejším predstaviteľom elektronickej hudby na svete. Tanečnú formáciu si prišlo užiť vyše 50 tisíc nadšencov. Zmes skladieb z ostatného albumu Invaders Must Die (2009) spolu s výberom najväčších hitov ich kariéry spôsobili doslova tanečný ošiaľ. O kvalitu sa postarali tiež kapely ako Deftones na čele so spevákom Chinom, Alice in Chains alebo Bullet For My Valentine. Záver hudobného programu na hlavnom stagei patril kapele Beatsteaks, ktorá megalomanské podujatie zakončila svojou poslednou skladbou krátko po jednej hodine v noci.


Bela B, Alice in Chains, Deftones na Nova Rocku, 13. 6. 2010

--
Text: Lea Podstanická, SITA
Foto a video: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Alice In Chains, Beatsteaks, Bullet For My Valentine, Deftones, Enter Shikari, Green Day, The Hives, The Prodigy, Rammstein, Ska-p, Slash, Stone Sour