V piatok 16. novembra sa v bratislavskom Subclube na akcii Breakfest predstaví výnimočné DJské duo z Veľkej Británie - Parker a Moneyshot aka Hustler Allstars. Dovoľte, aby som vám ich predstavil v rozhovore.

Ahoj chalani, ako sa darí? Čo ste mali na práci v poslednom čase?

Moneyshot: Tvrdo makám na nových mixtapeoch, aby som udržal svoje meno nažive. Čakajte metal zmiešaný s chilloutom v mixe 'Mother’s Pride', ktorý sa čoskoro objaví na mojej stránke spolu s 'The Reach Around'. To je moje posledné dieťa. Práve som ho dokončil a je tam napchatých 60 skladieb do jednej hodiny. Najlepšie momenty zahŕňajú oldskool jungle zmixovaný s folkom a frajerské klasiky s dirty south rapom. Asi netreba hovoriť, že veľa takých mixov nenájdete.

Parker: Posledných 12 mesiacov som strávil prácou na svojom debutovom albume, ktorý vyjde v roku 2008. Prvý singel albumu 'Sugar Coated' s b-stranou 'Old Time Sermon' vyjde 19. novembra a video k nemu si môžete pozrieť na youtube. Album bude zmesou soulu, hip-hopu, breakov, rocku, jazzu a trip-hopu, je to niečo ako RJD2, Ugly Duckling a Boca 45 dohromady. Taktiež som pracoval na príprave nového hodinového štúdiového mixu, ktorý dúfam vydáme začiatkom roka, na podporu albumu. Skladá sa zo 70 skladieb plus intro, medzihra a outro a je to, ako vždy, poriadny mashup všetkého, čo sa mi páči.

O niekoľko dní navštívite po druhý krát Slovensko... aké sú vaše spomienky na prvú návštevu? Čo hovoríte na žúrku v Subclube spred roka a pol?

Moneyshot: Hranie v protiatómovom kryte?! Samozrejme, že si to pamätám! Aj keď som sa trochu obával, že keď odtiaľ ráno vylezieme, obyvateľstvo mesta bude zmutované na zombíkov, ktorí si budú chcieť pochutnať na mojom mozgu. Neviem sa už dočkať, kedy sa tam vrátim. A tomu chlapíkovi v okrúhlom klobúku, čo tam vtedy bol, odkazujem, aby došiel znovu! Milujem ten klobúk.

Parker: Je to jedna z našich najpamätnejších spoločných akcií! To miesto je úžasné a dav bol skvelý. Akýkoľvek dav, v ktorom ľudia nosia okrúhle klobúky, je skvelý!

Počul som však, že ste tu prežili aj ťažké chvíľky!

Moneyshot: Okrem toho, že sme neboli dosť dobre aklimatizovaní na lokálny chľast (Parker!), sme sa skoro navzájom pozabíjali po tom, ako mi odmietol pomôcť odtiahnuť môj pokazený DJský kufor napchatý asi 200 platňami. V polovici cesty z klubu do hostela sa mi odtrhla rúčka a musel som ho sám ťahať po zemi asi kilometer. Našťastie mu potom za trest prišlo veľmi zle z toho vášho alkoholu a celú noc sa skláňal nad záchodovou misou. Po tejto skúsenosti som si už nový kufor nekúpil...

Parker: Áno, áno, strávil som celú noc a ráno s bolesťami žalúdka po tom, ako ma organizátori akcie v klube otrávili, no ráno pre nás konečne prišiel taxík na letisko. Avšak niekoľko míľ pred Viedňou naše auto prudko odbočilo z hlavnej cesty na poľnú. Dvaja obrovskí východoeurópski muži ako z ruskej mafie, ktorí nás viezli, nám povedali, aby sme sa vyzliekli a odovzdali im svoje pasy. Napokon nás donútili prezliecť sa za viktoriánske ženy... prechádzka na letisko bola veľmi dlhá!

To ti neverím, mne povedali niečo úplne iné. Zákerná otázka: Ktorý z vás je lepší DJ a prečo?

Moneyshot: Povedal by som, že Parker je lepší v skrečovaní a ja kvôli atmosfére a šou. Ale ťaháme to spolu akoby jeden a tak vytvárame kompletného ultimate DJa. Hráme spolu tak dlho, že sa naňho môžem úplne spoľahnúť a on na mňa tak isto. Mojou výhodou je, že lepšie zvládam tvrdý alkohol!

Parker: To teda je zákerná otázka! Tiež si myslím, že sme obaja dobrí a spolu robíme kompletného DJa. Myslím, že čo nás robí zaujímavými je, že máme obaja trochu rozdielne chúťky v hudbe, napríklad ja si dávam svoj 60's soul a drum&bass, kým Roy prináša do našich setov viac funku a hip-hopu, takže spoločne sme zmesou všeličoho.

Parker, ako si sa dostal k nahrávacej zmluve s Rocstar Recordings?

Hrali sme v Bristole na akcii v klube Timbuk2, kde bol headlinerom Cut La Roc. Rozhodol som sa ísť tam skôr a spraviť si sound check. Pustil som si svoju novú produkciu, lebo som chcel vedieť, ako znie na poriadnom klubovom zvuku. Cut La Roc to počul, prišiel za mnou a spýtal sa, čo je to za track. Povedal som mu, že je to moje a on mi rovno navrhol, že to vydá. V nasledujúcich týždňoch som mu poslal niekoľko ďalších skladieb a on mi ponúkol nahrávaciu zmluvu rovno na dva albumy. Bol som si vedomý, že moja hudba je dosť dobrá na to, aby mi ju niekto vydal, ale zároveň som mal aj ohromný kus šťastia!

Stalo sa to pred vyše rokom, prečo to vlastne toľko trvá, kým sa tá hudba dostane von?

Keď sme podpísali zmluvu na album, ešte som ho nemal úplne hotový, takže som strávil dosť veľa času produkciou nových skladieb a nahrávaním s vokalistami. Práca so spevákmi a rapermi je skvelá ale trvá dosť dlho, kým ich človek dostane do štúdia. Hudobný priemysel sa nehýbe o nič rýchlejšie, najmä propagácia a marketing. Môj label ma chce potlačiť naozaj silno, chcú sa pokúsiť spraviť zo mňa také meno, akým je napríklad Fatboy Slim a to sa samozrejme nedá zo dňa na deň. Zvyklo mi liezť na nervy, ako pomaly sa to celé hýbe, ale už som si na to zvykol.

Čo majú znamenať tie zvieracie hlavy v tvojom videoklipe? Koho to bol nápad?

Mal som nejaké predstavy o tom, čo by som chcel, ale kedže som netušil, ako natočiť dobrý videoklip, tak som musel nejakého schopného producenta klipov nájsť. Pozrel som si posledné video Fatboy Slima a zistil som, že ho robil chlapík menom Steve Glashier. Požiadal som svoje vydavateľstvo, aby ho oslovili a poslali mu moju skladbu. Tá sa mu veľmi páčila, tak sa rovno pustil do práce a ja som veril, že príde s dobrým nápadom, lebo aj jeho ostatné videá sú skvelé. Už o mesiac neskôr bolo video hotové a je to úplná haluz, ale hodí sa k tomu love story mojej skladby, takže ho úplne žeriem! Plánujeme použiť túto tému hláv surikaty aj pri ďalších dvoch singloch, takže budeme mať trilógiu.

Lekcia z biológie: Surikata vlkavá (lat. Suricata suricatta) je africká cibetkovitá šelma s tvárou ako lemur, ktorá je výnimočná tým, že má na končatinách len 4 prsty. Preslávila sa v deväťdesiatych rokoch vďaka filmu Leví kráľ, kde hrala postavu Timona. ‘Sugar Coated’ je prvý z plánovanej trilógie videoklipov, ktorými sa DJ Parker pokúsi na prelome rokov 2007 a 2008 vrátiť tomuto milému zvieratku jeho zabudnutú slávu.

Moneyshot, ty sa nechystáš vydať album a nemáš ani videoklip, ako je teda možné, že si taký slávny, že o tom kričí dokonca i Billy Evans? Kto to vlastne je, nejaká cibetkovitá šelma?

Billy Evans nechodí von príliš často. A vlastne by si ho asi ani veľmi nechcel stretnúť, keby chodil... jedine keby si chcel zlé drogy a medvedie objatia. Som taký slávny, pretože jem veľa zeleniny. To a ešte sa snažím vydať zo seba to najlepšie vždy, keď niekde hrám... vypláca sa to.

Kupujete si ešte hudbu na platniach? Čo sú podľa vás výhody a nevýhody digitálneho DJingu?

Moneyshot: Kašlať na platne. Pre mňa je to už celé o mp3... pokiaľ ti nespadne systém a neskočíš hrabaním sa v taške, či tam náhodou nemáš ešte nejaké staré platne. Serato je skvelá vec. Zmenilo to náš štýl. Čokoľvek chceš – bang! Stiahni si to, samozrejme legálne. Môžeš si to naloopovať editovať, preskočiť nejakú časť tracku a všetko možné. Je to ako úžasný sen.

Parker: Súhlasím, že Serato nám umožnilo hrať naše mixtapes kompletne naživo, so Seratom je mixovanie omnoho dynamickejšie. Ale stále milujem vinyl a cítim, že máme povinnosť umelcov a labely finančne podporovať. Keby každý robil to, čo robí Moneyshot, nikto by si nemohol dovoliť robiť a vydávať hudbu. Keďže sám tvorím, mám morálnu povinnosť stále kupovať vinyly, aby som udržal hudbu ako takú nažive a okrem toho som jej veľkým staromódnym zberateľom! Moneyshot je len zatrpknutý, lebo všetky jeho 7" platne zostali ležať niekde v taxíku...

Zvláštna zhoda náhod, že sa vraciate na Slovensko len pár mesiacov po uvedení filmu Hostel 2 do kín, podobne ako minule po prvom Hosteli. Po vašej poslednej skúsenosti, stále sa nebojíte, že budete bývať v slovenskom hosteli? Na čo sa najviac tešíte?

Moneyshot: Ten hostel bol skvelý. Na mňa síce trochu moc bielych týpkov s dredami fajčiacich trávu a hrajúcich hacky sack, ale to k takýmto miestam patrí.

Parker: Zabalíme si nejaké extra šatstvo pre prípad, že nás zase niekto donúti prezliecť sa za ženy. Ale vážne, bola to fantastická skúsenosť, milujem spoznávanie nových kultúr, aj keď sú tam drinky otrávené a jedlo sa vyrába z tekutého syra (bryndzové halušky). Ľudia u vás sa bavia oduševnenejšie ako kdekoľvek, kde som kedy hral.

Čo od vás môžeme očakávať na žúrke v Subclube?

Moneyshot: Bohvie. Nemáme plán, lebo momentálne žijeme v rôznych krajinách a nemôžeme spolu skúšať veci. Očakávajte veľa energie, nejaký hip-hop, breaky, rock, reggae, drum&bass... všetko dohromady. Vidíme sa tam!

Parker: Heh, milujem túto výhovorku s odlišnými krajinami (Anglicko a Wales), bývame od seba len 40 minút autom, sme len príliš leniví stretnúť sa. Ale úprimne, čo naše sety robí vždy zaujímavými je práve to, že je to freestyle, pretože si nikdy nenájdeme čas trénovať spolu a každý set, ktorý spolu na party hráme je jedinečný pre tú konkrétnu noc. Ako vždy, môžete očakávať kompletný mashup a obrovskú party!

http://www.myspace.com/djparker

http://www.myspace.com/cardiffsmixtapeking