Vydanie nového albumu kapely No Name sa už nezadržateľne blíži a aj pri tejto príležitosti vám prinášame s nimi rozhovor. Na naše otázky odpovedal frontman Igor Timko, spoločne s bratom Romanom Timkom.

Tým najdôležitejším pre vás je plánované vydanie albumu 'V rovnováhe', ktorý by sa na pultoch obchodov mal objaviť už onedlho. Čo nám o ňom prezradíte?

Igor: Ako si povedal, náš nový album sa na trh dostane začiatkom apríla a je už šiesty v poradí. Ku samotnému obsahu – je tam 11 piesní a samozrejme všetky sú fantastické! *smiech*

Krsty budú prebiehať v rôznych mestách, kto bude krstným otcom, resp. mamou?

Igor: V Bratislave (9. apríla - Coyot Ugly) by sme chceli, aby to bola riaditeľka súťaže Miss Slovensko - Lucia Hablovičová, v Košiciach (11. apríla - Ges klub) svetoznámy futbalový rozhodca Ľuboš Micheľ a v Prahe (7. apríla - Retro Music Hall) to ešte nie je isté, takže by som to v tomto prípade nechal zatiaľ otvorené.

Prečo práve 'V rovnováhe'?

Igor: Ono všetko nám funguje ako má – ľudia o nás majú záujem, darí sa nám v rodinách, máme stabilných členov a sme naozaj výborný tím, čo sa týka všetkých navôkol. Žijeme proste "v rovnováhe" a žijeme si svoj sen. Inými slovami, je to popis posledného obdobia.

Je badateľná značná zmena vášho zaužívaného "soundu". Z akého dôvodu nastala a ako to vyzerá s ďalším smerovaním?

Roman: Ak narážame na prvú pieseň z nového albumu, ktorá je momentálne v obehu v rádiách, tak to je skôr čerstvý vietor, než zásadná zmena našej hudby. Je pravda, že skladba dostala trochu iný šmrnc, je veľmi živá a pozitívne naladená, keďže život dnes je veľmi rýchly. Filozofia kapely ale zostala rovnaká – o láske, o vzťahoch, o živote a o tom, čo so sebou prináša. Ešte by som dodal, že zvuk sa mierne zmenil aj kvôli novému zvukárovi – Romanovi Šoltýsovi.

Má alebo mal niekto z vás v pláne vydať sa aj na sólovú dráhu, resp. si aspoň na chvíľu skúsiť ten pocit?

Igor: Boli sme vychovávaní ako štyria bratia, a tak sme nikdy nemali nejaké sólové ambície, teda aspoň čo sa mňa osobne týka. Ak si niekto časom spraví sólový projekt, je to naozaj len jeho vec, avšak keď sa každého nápady realizujú v kapele naplno, nie je dôvod skúšať to s niekým úplne cudzím.

Roman: Muselo by sa jednať o výraznú žánrovú zmenu, aby to malo nejakú logiku, ale vydať tú istú hudbu sám je absurdné, takže z mojej strany je to taktiež nie.

Asi vašou najznámejšou pesničkou sú 'Žily', hrávate ju radi na koncertoch?

Igor: Určite áno, pretože keď človek takúto pesničku nemá – nedostane sa do tej "top" ligy a v opačnom prípade by ju jednoznačne hrať mal, lebo ľudia to od neho chcú a očakávajú. Samozrejme sa stalo, že na nejakých 5-6 koncertoch sme Žily nezahrali, ale keď máme pesničky ako Večnosť, Nie alebo áno, Čím to je, Ty a tvoja sestra, Prvá, Panic a panna, tak to ľudom niekedy ani nechýba.

Roman: Ja by som to povedal z druhej strany, my máme tú pieseň strašne radi a vieme, aká je jej hodnota. Stojíme si za ňou na 100%, takže ju radi hráme aj 1001. krát a aj po deviatich rokoch odkedy vznikla, má fanúšikom ešte stále čo povedať.

Keď sme pri tých starších veciach, plánujete aj re-make niektorej piesne?

Igor: Pokiaľ máme nové nápady, tak nie je dôvod sa k niečomu vracať. I keď istým časom človek dospel k istému kompozičnému a inštrumentálnemu rastu, takže určite mám chuť prerobiť napríklad 'Kofeínový dážď' alebo 'Ja budem tvoj' s orchestrom – to sú prvotiny z roku 1998, ale koniec-koncov, načo?

Roman: Zachytávajú vývoj kapely presne v období, kedy vznikli a sú to isté obrazy momentov v živote, tým pádom to zatiaľ nepotrebujeme a neplánujeme.

Možno málokto vie, že videoklip 'Hľadám' bol natáčaný v Bratislave neďaleko AS Mlynské Nivy, čo je veľmi frekventovaná oblasť. Prezradíte nejaké pikošky alebo príhody z jeho natáčania?

Roman: Celý klip bol točený na jeden záber s jednou kamerou počas celých 3 minút, čo si vyžadovalo veľké úsilie celého štábu, aby sa také niečo podarilo. Ono samozrejme sme tú ulicu mali rezervovanú v rámci tých najväčších možností, ako sa len dalo. Mali sme dohodu s nájomníkmi, že bude uzavretá na 4-5 hodín a naozaj to rešpektovali v plnej miere, za čo sme im dodnes vďační. Na druhú stranu sa vždy nájde výnimka, ktorou bola v tomto prípade jedna vysoko postavená pani vo finančnom obore vracajúca sa z práce. Odmietla s nami akokoľvek diskutovať, zaparkovala si auto v strede cesty a keď sme ju poprosili, aby preparkovala, oznámila nám, že zavolá políciu.

Kolujú chýry o novom klipe na čerstvý singel 'Len tak stáť' pod taktovkou Kuboša a Lehotského, čo je na tom pravdy?

Igor: Všetko. *smiech* Mali by sme ho točiť pravdepodobne 16. - 17. apríla a počítam, že 20. apríla uzrie svetlo sveta.

Roman: Ja by som ešte dodal, že odozvy na prácu tejto dvojice sú vynikajúce a odvtedy, čo s nimi spolupracujeme sme mali len pozitívne skúsenosti. V každom klipe je cítiť ich jasný rukopis a určite plánujeme v tejto spolupráci pokračovať aj v budúcnosti.

Igor, tvoja obľúbená pieseň je 'Celkom obyčajný večer' od Petra Lipu. Čo v tebe evokuje?

Igor: Ja som celý album Čierny Peter počúval v aute, až kým som ho doslova "nezodral" a následne si kúpil druhý, ktorý som požičal kamarátovi. Pri tej pesničke sa mi vždy vybavia predstavy zafajčeného podniku, 2 dcl vínka a krásne ženy... Človeka vytrhne na pár minút úplne z reality.

Podľa horoskopu je Igor v znamení panny, je typickou pannou so sklonmi k sebaobetovaniu?

Roman: Igor žije pre kapelu odkedy vznikla, je v ňom vidieť obrovská chuť do práce a vyslovene sa tomu venuje od rána do večera, pričom jej dáva celé srdce. Predovšetkým to všetko vychádza z neho samého, čo je podľa mňa na tom aj najdôležitejšie.

Onedlho budeš dvojnásobným otcom, máš už vybraté aj meno pre dcéru?

Igor: Áno mám, ale neprezradím ho.

Chcel by si viesť svoje deti ku hudbe – či už ku spevu alebo hre na hudobný nástroj?

Igor: Syn keď je doma - hrá na klavíri, keď je u babky – behá s fúkacou harmonikou a to ja určite nezmením. Nehodlám ho nútiť do niečoho a nech sa už on sám rozhodne, či bude muzikantom alebo sa vyberie na úplne inú cestu, hlavne nech je šťastný.

Keby ste mali byť figúrkou na šachovnici, ktorou?

Roman: Aj keď to znie zvláštne - asi koňom, ktorý čaká v ústraní na svoju príležitosť a robí tie najfilozofickejšie ťahy.

Igor: Určite dáma, pretože rád rozdávam karty a mám rád veci pod kontrolou.

Keďže ste súrodenci, akú najväčšiu "lotrovinu" ste vyviedli, keď ste boli malí?

Roman: Snažili sme sa spojiť dohromady dve nespojiteľné veci, a to je oheň a alkohol – boli to rôzne chemické pokusy, napríklad či borovička horí alebo nehorí...a horela viac ako sme si mysleli! Rozhorela sa po celom koberci v bytovke a riešenie bolo veľmi promptné – otec bol v práci, oheň sme uhasili Dušanovým nočníkom a napokon sme to celé rozstrihali a odniesli na balkón. *smiech*

Autor: Miroslav Meňhert
Foto: No-name.sk