Novinky v tomto týždenníku uvádza blackmetalová legenda. Dva nemenej významné spolky však postihli negatívne správy a zasiahnutí ostali predovšetkým fanúšikovia Creed. Venovať sa budeme aj kvalitnému deathu, ktorý najlepšie funguje v spojení s R&B.


Magnet týždňa

Švédski čiernokňažníci Marduk budúci rok vydajú novú dosku. Trinásty album tejto black metalovej kapely vyjde v januári pomenovaný ako Frontschwein. Obal a zoznam skladieb si pozrite na Facebooku. Prvou zverejnenou skladbou je zlovestná Rope of Regret, ktorú uvádzame nižšie. (ak)



Šrot týždňa

Kapelu Megadeth postihli nečakané personálne zmeny. Viac v samostatnej správe, ktorá vyšla pred pár dňami. (ak)


Frontman kapely Creed, ktorej hitovku With Eyes Wide Open iste poznáte, sa fanúšikom priznal, že zbankrotoval. Scott Stapp, držiteľ ocenenia Grammy, sa v troch dlhých videách vyspovedal z toho, ako zostal bez peňazí, prespáva v dodávke a rozvádza sa so ženou. Ospravedlňuje sa svojim deťom a spytuje si svedomie. Videá zverejnil po tom, ako ho 13. novembra zadržala polícia, následne ho umiestnili na 72 hodín do psychiatrickej liečebne. Hudobníka totiž našli na okraji cesty a podľa správy úradu šerifa vo floridskom Madison County muzikant okrem iného nesúvisle rozprával o tom, že ho chcel niekto otráviť, pričom bol zjavne pod vplyvom drog. Spevákova manželka Jaclyn Stapp, ktorá nedávno požiadala o rozvod, polícii potvrdila, že jej manžel má dlhodobo psychické problémy spôsobené drogovou závislosťou. Ako uviedla, vyhrážal sa samovraždou, hovoril, že počuje neznáme hlasy, vidí ľudí v ohni, a v škole, ktorú navštevujú ich deti, nechal odkaz, že budovu čoskoro napadne Islamský štát. Drogy jsou špatné, anó!? (ak, SITA)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Hypnos v novom štúdiu Rádia_FM, to bol naozaj magický zážitok. Hralo im to fantasticky, boli vtipní na mikrofónoch – vypočujte si, ak ste nestihli v pondelok.

Tento týždeň budú mojimi hosťami drsní chlapci z kapely Attack Of Rage. Snáď sa v rozhovore zmôžu aj na niečo vtipnejšie ako oštiavanie krížov.


Urbánny metal v podaní britských Voices ma naozaj veľmi baví. Temný multi-kulti-psycho výlet do Londýna v podaní pánov, ktorí v minulosti drhli nástroje v kultovej bande Akercocke.


Jedna z mojich najobľúbenejších hc-punkových kapiel, kalifornskí The Ghost Inside majú vonku nový album. Je výborný, toto je prvá skladba z neho.


Foo Fighters
nahrali naozaj výborný album. Baví ma celý ten príbeh okolo neho, nahrávanie v ôsmich rôznych mestách, ôsmich rôznych lokálnych štúdiách a texty poskladané z citátov osobností, s ktorými sa Dave Grohl v priebehu týždňa v každom meste po večeroch stretával. Veľká kapela. Sonic Highways je od pondelka Albumom týždňa v Rádiu_FM, každý deň z neho zaznie jedna skladba. Až do nedele.


Novinky

Koncertný oznam – ak máte chuť na poriadnu nakladačku, dojdite 3. decembra do podniku U Očka v Bratislave. O zábavu sa postarajú Aborted v doprovode Exhumed, OriginMiasmal. Áno, bude dobre. (pm)


Ak patríte medzi ľudí, ktorí nemajú radi zimu a chcete zdrhnúť niekam do tepla, tu je dobrý dôvod. Síce je to až vo februári, ale to tu aj tak ešte bude kosa. Zbehnite do Austrálie. Zahrejete sa, kuknete prírodu a môžete zbehnúť aj na festival Soundwave, ktorý bude naprataný veľkými menami. Zahrajú si tam aj chalani z Killer Be Killed, čo bude dosť jedinečná (a možno aj jediná) šanca vidieť ich naživo. (pm)


Použiť v klipe projektory nie je zrovna prevratná myšlienka, ktorá by zachránila svet. Kapela ’68 ich ale vo svojom videu Track 5 použila celkom umne, takže určite stojí za pozretie. (pm)


Celkom dobré video sa podarilo aj chalanovi, ktorý si hovorí Justin Symbol. Purgatory je síce trochu nudný song, ale video sa oplatí pozrieť do konca. (pm)


Znie to síce neuveriteľne, ale Mike Patton má ďalší vedľajší projekt. Koľko ich je, už zrejme nevie ani on sám. Video od dua tētēma (Patton si na pomoc prizval skladateľa Anthonyho Paterasa) s názvom Tenz je pochopiteľne šialené. (pm)


The Hell
majú nové video. Song Check This Out pochádza z ich ostatného albumu Groovehammer a je jedným z lepších na celej doske. Klip je tiež celkom podarený. (pm)


Peknú nakladačku do držky som dostal od kapely The Banner a ich novinky Circle of Salt. Nájdete ju na novom albume Greying už 9. decembra, vypočuť si ju ale môžete aj nižšie. (pm)



A keď už sme pri nakladačkách, tak si určite dajte aj nové EP The Black Dahlia Murder. Volá sa Grind ‘Em All a je grindové (kto by bol povedal?). Síce má iba tri skladby, ale počúvať ho predsa môžete stále dookola, no nie? Klikajte na Exclaim, kde ho nájdete celé. (pm)

Švédi Soen majú nový klip, ktorým propagujú aktuálnu dosku. Ich druhý album Tellurian vyšiel len začiatkom novembra a druhý videoklip vyšiel k skladbe The Words. Kapelu založil bývalý bubeník Opeth, Martin Lopez. Ich progresívny metal bol často prirovnávaný k Tool, aj keď určitá dávka originality mu nechýba. (ak)


Haluz týždňa

Deathmetalisti Exhumed boli hosťami v talk show The Eric Andre Show, kde vystúpili spolu s R&B legendou The Supremes. Ich televízna sláva trvala len pár sekúnd, no o to bola intenzívnejšia. (Video si nastavte na čas 12:20). (ak)


Iní extémisti, Abhorrent Decimation, boli už druhou kapelou, ktorá hrala v hermeticky uzavretej kovovej krabici. Akcia sa mala udiať minulý štvrtok v centre Londýna. Podivný počin už v júli absolvovali Unfatomable Ruination. Krabicu vyrobil portugalský umelec Joao Onofre a uviedol ju v rámci svojej inštalácie DIE. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)

Súvisiaci interpreti: Creed, Marduk