To, o čom snívali mnohí fanúšikovia sa stalo skutočnosťou - 10. októbra zavíta do Kongresového centra v Prahe legendárna skupina Dead Can Dance, ktorú tvoria hudobníci, speváci a skladatelia Lisa Gerrard a Brendan Perry.

Na koncerte okre najznámejších skladieb predstavia aj piesne z pripravovanej novej dosky s názvom Anastasis, ktorá vyjde v auguste. Českí diváci tak budú môcť zažiť to, čím si Dead Can Dance získali milióny fanúšikov - éterický, magický hlas Lisy Gerrard a hlboký barytón Brendana Perryho, ktoré sa preplietajú zvukovými krajinami na hraniciach medzi elektronikou a živou hudbou za pomoci exotických nástrojov čerpajúcich zo stredoveku, renesancie či baroka, ale aj mimoeurópskych kultúr.

Európske turné bude mať 23 zastávok a začne sa 16. septembra v Bejrúte. Ide o vôbec prvé spoločné koncerty od úspešného turné v roku 2005. "Na turné sme zhromaždili skvelých muzikantov, ktorí s nami pôjdu a ktorí sa na chvíľu zriekli svojej vlastnej kariéry, aby s nami zahrali piesne z nového albumu a taktiež nanovo zaranžované skladby z archívu," vyjadril sa spevák Brendan Perry.

Dead Can Dance - Amnesia (audio)

Dead Can Dance založili Lisa Gerrard, Brendan Perry, Paul Erikson a Simon Monroe v roku 1981 v austrálskom Melbourne. Krátko nato Lisa a Brendan presídlili do Londýna, kde podpísali zmluvu s vydavateľstvom 4AD. Na jar 1984 vydali eponymný debut a o rok neskôr duhý album nazvaný Spleen and Ideal, ktorý sa dostal na druhé miesto britského nezávislého rebríčka. Ďalšie albumy nasledovali v dvojročných intervaloch - Within the Realm of a Dying Sun (1986), The Serpent´s Egg (1988) a Aion (1990). V roce 1993 sa hudba Dead Can Dance objavila na soundtracku k filmu Baraka.

Obaja členovia sa neskôr začali venovať aj sólovým projektom, Lisa Gerrard natočila svoj debut v roku 1995 a skladala filmovú hudbu. Dead Can Dance oficiálne oznámili koniec v roku 1998 a o rok neskôr vydal svoj debutový album aj Brendan Perry. Ich zatiaľ jediné svetové reunion turné prebehlo v roku 2005.

Vstupenky na pražský koncert Dead Can Dance sú v predaji v sieti Ticketpro v cenách od 790 do 1.590 Kč. 

Zdroj: Charm Music
Foto: Deadcandance.com

Súvisiaci interpreti: Dead Can Dance