Už len samotná špekulácia, že by sa títo gitaroví velikáni mohli spojiť, je mimoriadne vzrušujúca. Ak sa to naozaj podarí, bude to fakt veľké!

Magnety týždňa

Nie je to vlastne prvýkrát, čo Brian MayTony Iommi uvažujú o spoločnom albume. Pred štyrmi rokmi sa už o spolupráci obaja páni rozprávali. Cez týždeň však naše nádeje ožili, keď Iommi v rozhovore pre Eon Music potvrdil, že May bol nedávno u neho doma a opäť otvorili túto debatu. Nič nie je zatiaľ isté, ale spoločný album týchto dvoch mimoriadne vplyvných hudobníkov by sme rozhodne uvítali. (pm)


Unikátny folk-blackový projekt Dánky Amalie Bruun známy ako Myrkur sa pripravuje na vydanie druhej štúdiovky. Mareridt uzrie svetlo sveta v polovici septembra a podľa singlu Måneblôt sa rozhodne je na čo tešiť. (pm)


Singapurská grindoveá formácia Wormrot zahrala značne netradičný set v rámci festivalu v Glastonbury. Hudobne to bola ich klasická mastenica. Miestom však bol starý vozeň, čo dalo celému koncertu pomerne jedinečnú atmosféru. (pm)

Šrot týždňa

Smutnú správu v rozhovore pre Metal Covenant priniesol Greg Mackintosh. S projektom Vallenfyre je podľa jeho slov na 90 % koniec a žiadnu novú hudbu už nenapíšu. (pm)


Novinky

Už o necelé dva týždne sa v Bratislave dočkáme koncertu legiend Obituary. Na pomoc im prídu AbsuBeheaded. Ak sa vám táto kombinácia pozdáva, dojdite pozrieť do Randalu. Viac info nájdete na Facebooku. (pm)


Magazín Metal Sucks cez týždeň pokecal s basákom Tool. Justin Chancellor okrem iného spomenul, že kapela je s novým albumom hotová na 90 %. Ak ste rovnakí hnidopichovia, ako ja, tak ste si určite vypočítali, že tých zvyšných 10 % im bude trvať ešte vyše jedného roka. Držíme palce. (pm)

Ak pozeráte Twin Peaks, oživený kultový seriál režiséra Davida Lyncha, určite vám v poslednej epizóde neušlo vystúpenie Nine Inch Nails, ktorí si v nej zahrali skladbu She’s Gone Away z minuloročného EP Not the Actual Events. (pm)


Epica vydá hneď na začiatku septembra svoje EP The Solace System. Titulná skladba sa cez týždeň objavila na internete v doprovode animovaného videa. (pm)


Nothing More už v polke septembra vydajú šiesty štúdiový album The Stories We Tell Ourselves. V našich končinách zatiaľ veľmi nezarezonovali, avšak skladby Don’t Stop a Go to War z prichádzajúcej novinky by to mohli zmeniť. (pm)


Jemnejšia hudobná stránka Coreyho Taylora, tiež známa ako Stone Sour, nám prináša očakávaný album Hydrograd. Je to celkom príjemná rádiová rockovica bez vážnejších prekvapení alebo sklamaní. Na YouTube je dostupná na vypočutie v plnej dĺžke. (pm)


Ak vás skôr zaujíma tá temnejšia stránka, teda Slipknot, tak sa môžete začať tešiť. Podľa slov Taylora by chcel napísať niečo násilné, nekomfortné a spolu s kapelou by sa chcel vybrať niekam, kde už dávno neboli. Že by sme sa dočkali novinky so zvukom albumov Iowa a Slipknot? (pm)

Avenged Sevenfold pokračuje v dopĺňaní hudby do ich aktuálneho albumu The Stage. Druhou skladbou je veľmi prekvapivý cover RetroVertigo, pôvodne od kapely Mr. Bungle. Ale čo ma prekvapuje najviac je, že prerábka je celkom dobre zvládnutá. Zachytáva ako náboj pôvodnej pesničky, tak aj tradičný zvuk A7X. (pm)


Ak sa kapela volá Ufomammut, asi nemôžeme čakať nič tradičné. A tak to aj je v prípade takmer 10-minútovej skladby Zodiac, s ktorou doteraz neviem, ako naložiť. Jedno ale viem na betón – je skvelá! V druhej polovici septembra sa objaví na albume 8, ktorý si určite nenechám ujsť. Zodiac si môžete vypočuť na stránkach Metal Injection. (pm)

Aj ďalšiu skladbu nájdete u kamošov v Metal Injection. Je ňou singel Jaws od River Black, ktorý mi zvukom vzdialene pripomína starú Sepulturu (niekde okolo Chaos A.D.). Len je ešte temnejší a agresívnejší. Objaví sa na debute skupiny už tento piatok. (pm)

Svoj debut nám tohto roku predstaví aj kapela Fleshkiller poskladaná z členov Extol, Shining (tých Nórskych), The Burial a Unpfel. Awaken sa zatiaľ zdá byť príjemným death metalovým osviežením, minimálne podľa prvého singlu Parallel Kingdom. (pm)


Opačným smerom – späť k tradíciám – sa vydáva tvorba supergrupy The Lurking Fear. Do vydania albumu Out of the Voiceless Grave zostáva už len niečo vyše mesiaca a v redakcii sa na tento deň veľmi tešíme. A to aj vďaka skaldbe Vortex Spawn. (pm)


Haluze týždňa

Väčšina mashupov slúži akurát tak na pobavenie. Občas sa ale nájde niečo, čo je v skutku výnimočne. Ako toto spojenie Beat ItThe Trooper, teda Michael JacksonIron Maiden. Parádna vecička! (pm)


Pred a počas koncertov sa dejú rôzne veci. Nie je nič výnimočne, keď pred nimi vidíte predajcov lístkov, či spomienkových predmetov, bežní sú však aj hudobníci. Tento saxofonista to ale celkom zabil s jeho verziou ikonickej skladby The Trooper od Iron Maiden. (pm)


Ale niekedy sú aj miestom veľmi bizarných zážitkov. Aj v tomto prípade do hry vstupuje Iron Maiden, avšak úplne nevinne. Pred ich koncertom v americkom San Antonio polícia zatkla podozrivého, po ktorom dlhšie pátrala. Spôsob, akým sa k nemu dostali, je však vskutku výnimočný. Jeho snúbenica (!) pred koncertom na Facebook zdieľala info o tom, že na koncert pôjdu a ako bonus ešte pripojila aj konkrétne miesta (!!!), na ktorých budú sedieť. Žeby kandidáti do klubu Mensa? (pm)

A na záver ešte zábavná paródia o tom, ako to zhruba vyzerá, keď sa dvaja metláci náhodne stretnú na verejnosti. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto:

Súvisiaci interpreti: Brian May, Tony Iommi