Minulý týždeň nás opustila legenda. Lemmy Kilmister z Motörhead zomrel vo veku 70 rokov. Jeho odkaz však bude žiť s nami aj ďalej.


Šrot týždňa

28. decembra 2015 Lemmy podľahol veľmi agresívnej forme rakoviny. Nádory sa mu rozšírili do mozgu a krku. Lekári mu dávali maximálne dva až šesť mesiacov života. Nakoniec bol ale jeho boj omnoho kratší. Dva dni potom zomrel. Bubeník Mikkey Dee neskôr v rozhovore pre švédsky denník Expressen potvrdil, že kapela ďalej pokračovať nebude. Ako sa však píše aj na Facebook stránke kapely, nie je to dôvod na smútok. Oslavujme jeho pamiatku, oslavujme jeho život. Presne tak by to chcel.

Ak ste nestihli niektorý z posledných koncertov Motörhead, napríklad na minuloročnom Nova Rocku, tu je záverečné vystúpenie kapely z Berlína.


Februárový koncert v Bratislave je tým pádom - pochopiteľne - zrušený. Zaspomínať si ale budeme môcť 17. februára v Randale. Okrem iných skladieb určite odznie aj tá najznámejšia - Ace of Spades. Tu je pár coververzií od interpretov, ktorí Lemmymu aspoň takto vzdali poctu.


Magnet týždňa

Nedávno sme informovali o tajných plánoch na znovuzrodenie pôvodnej zostavy Guns N' Roses. Podrobnosti by mal podľa magazínu Rolling Stone prezradiť samotný Axl Rose už tento utorok v šou Jimmy Kimmel Live. Americkému Billboardu sa už ale vraj podarilo vypátrať, že kapela bude headlinerom festivalu Coachella v apríli tohto roku. GNR tiež rokujú o americkom turné, ktoré by malo mať 25 zastávok. Za každé vystúpenie si údajne vypýtali tri milióny dolárov, najdrahšie vstupenky sa budú pohybovať okolo 250 až 275 dolárov. Z pôvodnej zostavy sa na pódiu predstavia Axl Rose, Slash aj Duff McKagan. Mená ostatných členov zatiaľ potvrdené nie sú. (pm)


Novinky

Slovensko-anglický projekt Poetry in Telegrams streamuje novú skladbu, ktorá je súčasťou štvorskladbového EP The Phases. To vyšlo v novembri a hudbu, texty, gitary a spev na ňom sú dielom Johnyho Štefečeka, ktorý pochádza zo Senice. Bicie mu nahrával anglický muzikant Paul Ortiz (známy pod pseudonymom Chimp Spanner), mix a mastering zabezpečil Roland Grapow (ex-Helloween, Masterplan), ktorý spolupracoval i s kapelami rust2dust, Ramchat alebo Sebastien. Hudobne ide o príjemný mix elektroniky a sedemstrunových gitár, aký robí napríklad Cloudkicker. (ak)


O očakávaných albumoch tohto roka budeme písať budúci týždeň. Možno sa medzi nimi objaví aj desiata štúdiovka Metallica. Kapela totiž nahráva už zhruba dva mesiace a máme tu už aj prvú ukážku, ktorú predstavil James Hetfield na oficiálnej stránke kapely. Má iba 15 sekúnd, takže veľa sa k nej napísať nedá. Ale znie ako... Metallica. (pm)



Po necelom roku zo Skid Row odchádza Tony Harnell. Oznámil to veľmi suchým statusom na svojej Facebook stránke. Fanúšikovia okamžite začali špekulovať, že by sa na návrat do kapely mohol chystať ich pôvodný spevák Sebastian Bach. A Skid Row by potom mohol robiť predskokana Guns N' Roses na ich turné. To by bol ťahák! (pm)


John 5 vie hrať na gitare. A to celkom výborne. Najnovšie nás o tom chce presvedčiť aj v skladbe Black Grass Plague, ktorú nahral s The Creatures. (pm)


Superjoint
, kapela Phila Anselma pôvodne známa ako Superjoint Ritual, začala v New Orleans nahrávať nový album. Okrem Anselma sa v zostave objavia aj gitaristi Kevin Bond (Christ Inversion, Artimus Pylediver) a Jimmy Bower (Down, EYEHATEGOD), bubeník José Manuel Gonzalez (Warbeast, Philip H. Anselmo & The Illegals) a basák Stephen Taylor (Philip H. Anselmo & The Illegals, Woven Hand, 16 Horse Power). (pm)


Potemnelý post-metalisti Latitudes prinesú 22. januára tretiu štúdiovku Old Sunlight. Jej prvé lúče Vás preniknú pri počúvaní skladby Body Within a Body, ktorú zverejnili na serveri No Clean Singing. Príjemne v nej kontrastujú "zlé" gitary s povznášajúcim vokálom, ktorý je teda výlučne "clean". (ak)


Fleshgod Apocalypse
prinesú svoju novú dosku začiatkom februára. Muzikanti, ktorých priezviská znejú ako druhz cestovín, vo svojom rodnom Taliansku nahrávajú tú najzbesilejšiu kombináciu symfonických kučierok a priamočiarej deathmetalovej agresivity. Tak, ako každý kráľovský dvor potrebuje svojho šaša, aj album King bude mať skladbu Fool, ktorá je údajne najbláznivejším kúskom kolekcie a poslucháč bude jej vypočutím perfektne uvedený do deja. (ak)


Rings of Saturn
Interloper sú dva projekty, orientujúce sa na technický death metal a spája ich osoba Lucasa Manna, čarovného gitaristu, ktorý má len 25 rokov. Vďaka tomu, že ich hudba znie totálne neľudsky, sa o ňom šíria podozrenia, že v skutočnosti nahráva pomalšie a svoju hudbu postprodukčne zrýchľuje. Hŕstka konšpirátorov totiž odmieta uveriť jeho rýchlym prstom. Svoje gitarové videá preto musí nahrávať s hodinami na pozadí, aby i neveriaci Tomášovia uverili. Teraz tu máme dva nové songy, v ktorých spojili sily spomínané mená a môžete ich počúvať nižšie. (ak)


Haluz týždňa

Viete, čo naozaj naštve? Keď ste na scéne desaťročia, odohráte stovky koncertov a keď sa chcete s fanúšikmi dôstojne rozlúčiť posledným koncertom, niečo sa pos... kazí. Presne to sa stalo na ostatnom poslednom vystúpení Mötley Crüe. Počas sóla na bicích sa Tommy Lee zasekol dolu hlavou na svojej horskej dráhe. Škodoradostný sa síce nepatrí byť, ale muehehe. Aspoň majú výhovorku, prečo ešte nejaký ten koncert musia odohrať. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/OfficialMotorhead

Súvisiaci interpreti: Guns N' Roses, Motörhead