Jedno z detských ihrísk v newyorskom Brooklyne v piatok slávnostne pomenovali po zosnulom členovi americkej hip-hopovej skupiny Beastie Boys. Ihrisko nesie meno Adama "MCA" Youcha, ktorý presne pred rokom, 4. mája 2012, vo veku 47 rokov podľahol rakovine.

Ihrisko v štvrti Brooklyn Heights, ktoré sa doteraz volalo Palmetto Playground, tak od piatka nesie meno Adam Yauch Playground. Raper vyrastal práve v štvrti Brooklyn Heights a ihrisko v detstve navštevoval.

Pozrite si video, ktorým si deti (resp. dospelí filmári s detskými hercami) pred rokom uctili zosnulú legendu. Natočili vlastnú verziu slávneho videoklipu Sabotage, ktorý režíroval Spike Jonze.



Beastie Boys začínali ako punková kapela v roku 1981, pričom ich prvou nahrávkou bolo EP s názvom Polly Wog Stew (1982). O dva roky neskôr prešli od punku k rapu, pričom svoj debutový album s názvom Licensed To Ill vydali v roku 1986. Po ňom nasledovali nahrávky Paul's Boutique (1989), Check Your Head (1992), Ill Communication (1994), Hello Nasty (1998), To The 5 Boroughs (2004), inštrumentálna The Mix-Up (2007) a Hot Sauce Committee Part Two (2011).

Trojicu Adam "MCA" Yauch, Mike D a Ad-Rock, ktorá má na konte tri ceny Grammy a hity ako (You Gotta) Fight for Your Right (To Party!)Sabotage alebo Intergalactic, vlani uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. MCA sa však na ceremoniáli pre zdravotné problémy nezúčastnil. Divákom prečítali aspoň jeho list. Raper v roku 2009 podstúpil operáciu, pri ktorej mu odstránili tumor na slinnej žľaze a blízkej lymfatickej uzline. Chorobu však napriek počiatočnému optimizmu neporazil a vlani 4. mája jej vo veku 47 rokov podľahol.

Krátko pred jeho úmrtím skupina ešte stihla nahrať nové skladby, zatiaľ však nie je známe, či ich Mike D a Ad-Rock niekedy zverejnia. Poslednou štúdiovkou v trojčlennom zložení tak možno bude spomínaný album Hot Sauce Committee Part Two. Jeho kuriózny názov odkazuje na fakt, že pôvodne malo ísť o dvojdielnu nahrávku. Práve kvôli zlému zdravotnému stavu MCA však vyšla len druhá časť.

Zostávajúci členovia pred niekoľkými dňami informovali, že vydajú memoáre. Kniha, ktorá bude podľa nich viacdimenzionálnym zážitkom, vyjde na jeseň roku 2015.

Zdroj: SITA (nme.com, archív)
Foto: Facebook.com/Beastieboys

Súvisiaci interpreti: Beastie Boys