Zvolenský zámok hostil počas uplynulého víkendu prvý ročník hudobného Festivalu na zámku. Aj vďaka komornému prostrediu a peknému počasiu strávili návštevníci dva dni v dobrej hudobnej spoločnosti Mira Žbirku, Davida Kollera, ale aj kapiel ako Love 4 Money s Tomášom Palonderom, Chiki Liki Tu-a, Hrdza, Vrbovskí víťazi a Puding pani Elvisovej.

Festival otvorili špeciálnymi fanfárami na netradičných dychových nástrojoch bratia Jobusovci. Po Vrbovských víťazoch sa na pódium postavila prešovská legenda Chiki Liki Tu-a. Trojica doplnená o dychovú sekciu dokonale pripravila publikum na prvú hviezdu festivalu. Čakanie na jej vystúpenie divákom spríjemnili netradičné súťaže "pánov bratov" z Vrbového.

Miesto plné spomienok

David Koller v takmer dvojhodinovom koncerte zahral všetky úspešné skladby svojej sólovej kariéry, ale aj veľké hity kapely Lucie. Priestory zámku v ňom vyvolali nostalgické spomienky. "Je to pre mňa špeciálny okamih. Možno uvidíte aj slzy. Práve tu som sa pred rokmi ženil a bol tu s nami aj náš syn Adam, aj keď o tom ešte nevedel. Je to o to silnejšie, že je tu aj teraz a hrá s nami na bicie." 

Festival na zámku, 2018 Zdroj: PR

Na záver prvého dňa všetkých príjemne roztancovala skupina Puding pani Elvisovej. V sobotu festival rozbehla skupina Hrdza. Spolu so speváčkou Susannou Jara, ktorá žije v Krakove, rozspievala publikum a pripravila pôdu pre veľkú ďalšiu československú legendu.

Miro Žbirka odohral svoje vystúpenie s tradičným šarmom a humorom. Ani on sa na nádvorí neubránil sentimentu. "Žbirkovci sú z blízkej Trnavej hory a tu v okolí som prežil aj časť detstva, povedal počas koncertu a spomenul si aj na vystúpenia s Modusom a Limitom. "Po koncerte sme vždy bývali v blízkom hoteli Poľana. Často sme boli hladní a jediná možnosť bola ísť do nočného baru. No nie vždy nás tam pustili... Bola tam taká prísna pani..." spomínal Meky, keď zrazu niekto z publika vykríkol jej meno.

Tesne pred dažďom, ktorý sa spustil naplno až po skončení festivalu, dodala svoju funky tanečnú bodku kapela Love 4 Money so spevákom Tomášom Palonderom.


Organizátori sa vďaka pozitívnym reakciám divákov a účinkujúcich rozhodli, že budú pokračovať a pokúsia sa vytvoriť festival, ktorý bude každoročne patriť k zvolenskému letu.

"Prvý ročník je vždy dôležitý, preto nás potešila pozitívna spätná väzba od návštevníkov, predstaviteľov mesta, ale aj od umelcov. Všetci účinkujúci ocenili nevšedný priestor, dobrý zvuk a všetci vrátane Mira Žbirku a Davida Kollera sa vyjadrili, že veľmi radi k nám prídu zas. Niektorí pokojne hneď aj na budúci rok. To nám dodalo energiu do organizovania ďalších ročníkov. Chceme sa veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí pomohli, umelcom a hlavne divákom, ktorí prišli a vytvorili úžasnú atmosféru. Tešíme sa na všetkých opäť o rok na Festivale na zámku 2019," povedal Michal Očovan z usporiadateľskej agentúry ProMusic.

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: David Koller, Miro Žbirka, Puding Pani Elvisovej