V najnovšom vydaní týždňa v elektronike sa môžete tešiť na novinky od známych mien ako Woodkid, Synkro, How to Destroy Angels, Zeds Dead alebo Four Tet, či labelov Apollo, Mad Decent, Ninja Tune, Last Night on Earth alebo Grizzly. Slovenský GERGAZ netlabel sa hlási s kompiláciou, ktorú si môžete stiahnuť zdarma.

TIP: Prečítajte si rozhovor so slovenskou elektronickou legendou Ear Drum Kru, ktorá vydáva nový album.

Francúzsky producent Yoann Lemoine alias Woodkid v pondelok (4.2.) zverejnil videoklip k singlu I Love You, ktorý si tradične aj sám režíroval. Nadväzuje ním na klip k singlu Run, Boy, Run. Čierno-biele video zobrazuje duchovného, ktorý predtým, než zasadne ku kostolnému organu, svojim ovečkám v ruštine oznámi: "Dnes vám poviem príbeh o mužovi, ktorý sa utopil v chladných vodách oceánu, pretože stratil svoju milovanú. Je to príbeh o mužovi, ktorý zomrel dvakrát." Singel je tretím zverejneným trackom z Woodkidovho debutového albumu The Golden Age, ktorý vyjde 18. marca na nezávislom labeli Green United Music. Je sa na čo tešiť! (mi)


Elektronický "samotár" Joe McBride, známejší ako Synkro, patrí k zástupcom britskej ambientnej elektroniky. Nedávno vydal svoju najnovšiu nahrávku s názvom Acceptance. Jeho nové EP je zmesou melancholických a sentimentálnych skladieb. Nostalgickú náladu pridávajú jemné vokály, ktoré producent kombinuje s dubstepovými basovými linkami. Na tracku Mutual Divide spolupracoval Joe s producentom Indigom. Nahrávku, ktorá prináša osem skladieb, nájdete na značke Apollo Records. K titulnému singlu Acceptance je vonku už aj hypnotické video, ktoré si môžete pozrieť tu. (dt)


Nový videoklip How Long? s takmer hororovým nádychom predstavili aj How To Destroy Angels, súčasný projekt  frontmana Nine Inch Nails Trenta Reznora a jeho manželky Mariqueen Maandig. Debutové LPčko Welcome Oblivion vyjde 5. marca na labeli Columbia Records. Koncertný debut kapela absolvuje v apríli na kalifornskom festivale Coachella. Videoklip neodporúčame sledovať pred spaním! (mi


Anglický producent Kieran Hebden alias Four Tet zvykne byť pri nazývaní svojich trackov trochu rezervovanejší, no výnimka ktorú urobil počas tohto víkendu len potvrdzuje pravidlo. Jeho staronový track má totiž jeden z najdlhších názvov, aké ste snáď kedy videli: "The Track I've Been Playing That People Keep Asking About and That Joy Used in His RA Mix and Daphni Played on Boiler Room"Stiahnúť sa dá zadarmo TU. Skladba dýcha africkým kontinentom a jeho typickým folklórom, ktorý sa mieša s elektronikou. Vhodný na domáce rituálne tance. (ml)


Kanadské producentské duo Zeds Dead vydalo minulý týždeň nové EP. Hoci nemajú na svojom konte ani jeden album, EPčka vydávajú jedna radosť. Hot Sauce je v poradí už deviate a vyšlo 29. januára na labeli Mad Decent. Hooks a DC do tejto omáčky namiešali päť skvelých energických trackov v rozmedzí od 100 po 140 BPM a jeden remix, ktorý majú na svedomí Nadastorm. Aj keď Zeds Dead radi miešajú mnoho žánrov dokopy naprieč skladbami, toto EP je z veľkej časti o vydarenom electro house, no samozrejme nechýba ani dubstepovo-glitchový "dancefloor killer".  (mš)


Ďalšie nové EP si na svoje konto na začiatku februára pripíše aj vydavateľstvo Ninja Tune (Werkdisc). O novinku sa postaral nadaný londýnsky producent Moiré, ktorý v pondelok vydal nahrávku s názvom Never Sleep. Nájdete na ňom štyri tracky v tempe okolo 120 bpm. Tanečnejší charakter má track Lose It v remixe od Actress. Na nahrávke sa objavil aj hlas speváčky Heidi Vogel. Výborný singel s intenzívnym zvukom Into si môžu jeho poslucháči stiahnuť zadarmo TU. (dt)


Slovenské internetové vydavateľstvo GERGAZ netlabel oslavuje štvrté narodeniny vydaním exkluzívnej kompilácie BEAT GARDEN 2, ktorú ponúka ako voľne stiahnuteľný (alebo "name your price") digitálny release. Nájdete na nej producentov z celého sveta. Label sa snaží spájať a reflektovať aktuálne dianie na súčasnej beatovej scéne a podporovať zastrešených umelcov vydávaním projektov s nekomerčným zameraním. Na kompilácii sa zišli producenti ako Anthony Drawn, Mute Speaker, Foolk, oddlogic, Vlooper, Melodiesinfonie, Je$u$, Zack Christ, Stratasoul, Karaoke Tundra v remixe od Jimmyho Pé, alebo Julien Mier v remixe od GLGN a mnohých ďalších. Originálny cover vznikol v dielni slovenskej grafickej dizajnérky Daniely Olejníkovej. Ako ochutnávku ponúkame singel Oak Tree od Foolka, ktorá vyšla v januári aj na jeho novom albume Millions Of(mi)


Londýnske deephouseové vydavateľstvo Last Night on Earth stihlo vydať počas svojej pomerne krátkej existencie pôsobivý zoznam releasov od mien ako Marc Poppcke, Max Cooper, Hiatus alebo Sasha. K nedávnemu EP Frequency od producenta menom Ejeca vyšlo koncom januára nové video k tracku Hi Rollin. O réžiu sa postaral Amir Abassi. Svieži houseový track a príjemné video určite neurazí. (ml)


Legendárny britský producent elektronickej hudby Justin Robertson vydá po dvanástich rokoch nový album. Nahrávka nesúca názov The Pilgrim's Ghost vyjde 1. marca a bude obsahovať spolu jedenásť trackov. Justin ho vydá pod svojim druhým "psychedelickým" psedonymom Deadstock 33's. Počas svojej už tridsaťročnej kariéry vystupoval aj pod staršou prezývkou The Prankster. Na očakávanej nahrávke budete môcť počuť aj Justinove vokály a určite prinesie aj ďalšie prekvapenia. Jeho nový album ponúkne nemecká značka Gomma. Ako ochutnávku pred pripravovanými trackmi si vypočujte starší singel Stranger, ktorý Justin vydal tiež ako Deadstock 33's. (dt)


Prvý release v roku 2013 hlási aj label Grizzly. Postaralo sa oň duo Bodhi (aka Luke Welsby a Olly Howells). EP s názvom Culture / Deliquesce pozostáva z dvoch originálnych trackov a dvoch remixov od Bambounou a Ifan Dafydda. Od 4. februára je k dispozícii v elektronických obchodoch s hudbou. Fanúšikov kvalitného houseu poteší aj čerstvé video, ktoré jeho tvorcovia poňali celkom štýlovo a tanečne. Možno roztancuje aj vás. (ml)


Známa trojica producentov Sabre, StrayHalogenix, ktorí od januára vystupujú pod spoločným názvom Ivy Lab, vydali v pondelok novinku Afterthought, ktorá poteší najmä priaznivcov deepového drum&bassu. Na nahrávke nechýba rovnomenný track Afterthought, Brat a pribudol aj remix od South London Ordnance. K titulnej skladbe, v ktorej trojica opäť vsadila na kvalitu vokálu Franka Cartera III., už natočili aj príznačný videoklip, ktorý majú na svedomí Harry Fox a Jack Thomas-O'Brien. Kvalitný drum&bassový sound spolu s videom dotvárajú tu správnu atmosféru. (dt)


Moskovský label Whats In The Box predstavuje svoje druhé EP od producenta Volta Cab prezývaného "zázrak z Dnepropetrovska". Ukrajinský producent vydal svoje releasy na niektorých známych labeloch ako Morris Audio, Fiakun alebo House Of Dikso (nie, názov labelu nie je preklep). Hudobník, vlastným menom Konstantyn Isaev, produkuje hudbu v žárnoch ako deep techno alebo classic house. Aktuálny release s názvom Always In The Place vychádza na aj na vinyle, kde nájdeme aj vydarený remix od Session Victim. (ml)

Volta Cab - Always In The Place (Session Victim Remix)

Svoje producentské kvality po čase opäť spojili taliansky predstaviteľ tech-housu Uto Karem a známejší Umek zo Slovinska. Výsledkom je tanečný tech-housový track s názvom Eternity. Už po prvom vypočutí veľmi chytľavý singel vyšiel na vlastnom labeli Uta Karema Agile Recordings. Ten sa okrem svojej producentskej aktivity venuje aj vlastnej pravidelnej rádiovej show známej ako Utopolys. (dt)

Umek & Uto Karem - Eternity
 
Kam na party?

Piatková noc (8. februára) v Nu Spirit Clube sa ponesie vo "voľnom štýle". Na akcii Freestyle Night sa predstavia nadaný bubeník, producent a DJ Jon Kennedy spolu so SoulParlorom a DJ Robotom z Prahy. Chýbať nebude ani rezident C.O.D.E. Široký prierez medzi hudobnými štýlmi je zaručený, nebudú chýbať zlomené bíty ani house. (mi

KC Dunaj v piatok ožije druhým tohtoročným vydaním akcie Wilsonic CLUB. Zahrajú rezidenti Break!fast, Barbara Idijot Inso. Úlohy headlinera sa zhostí Stratasoul, ktorý sa podieľal aj na spomínanej kompilácii GERGAZ netlabelu. Koncom minulého roka mu na labeli Ajlavmjuzik vyšlo debutové LP Luvly Isles, vďaka ktorému má dve nominácie na ceny Radio_Head Awards. Bude to piatkový večer v znamení kvalitnej slovenskej elektroniky. (mi)

Mix týždňa

29. januára sa na známej klubovej noci Boiler Room, ktorá sa tentokrát konala v Los Angeles, vystriedali za mixpultom páni zo značky Innovative Leisure Records. Konkrétne to boli Gossamer, D-Tiberio, Classixx, Low Limit, Rhye a Nosaj Thing. Práve jeho set vám prinášame v mixe týždňa. V skvelých 30-tich minútach si vypočujete niečo z Jasonovho prvého albumu ale aj z novinky Home, o ktorej sme písali pred dvoma týždňami. (mš)

Nosaj Thing - Live in the Boiler Room, Los Angeles

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispievať svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš)
Foto: Facebook.com/pages/Woodkid/57436954848

Súvisiaci interpreti: How to Destroy Angels, Woodkid