Organizátori festivalu Pohoda, ktorý sa bude konať 11. až 13. júla 2013, zverejnili ďalšie zaujímavé mená. Na trenčianskom letisku sa predstavia britský spevák Sam Lee, vychádzajúca hviezda z Islandu Asgeir Trausti, estónska kapela Ewert and The Two Dragons, izraelský raper a beatboxer SAZ a macedónska skupina Šutka Roma Rap.

Najväčším menom spomedzi týchto interpretov je nepochybne Sam Lee, ktorého album Ground Of Its Own (2012) nominovali na prestížnu Mercury Prize. Britské médiá nešetrili superlatívmi na jeho adresu. "Album neobyčajnej dôstojnosti a nesmiernej krásy," uviedli v časopise Mojo. "Fascinujúci a presvedčivý," napísal denník The Telegraph. Denník The Observer označil folkového speváka ovplyvneného etnom dokonca za jedného z najlepších britských spevákov súčasnosti.

"My sme ho videli na festivale world music Womex a môžeme potvrdiť. Krásny spev a jemné melódie Sama Leeho a jeho skupiny Friends budeme počuť v lete v Trenčíne," napísali organizátori na oficiálnej webstránke podujatia pohodafestival.sk.


Včera organizátori potvrdili koncert objavu islandskej scény menom Asgeir Trausti, ktorého debut Dyrd i daudathogn láme rekordy predajnosti, získal šesť nominácií na Icelandic Music Awards a je nominovaný aj na škandinávsku Nordic Music Prize 2012 za album roka. "Asgeir hrá fascinujúci mix melodického folku a elekroniky, plný hravých nápadov a príjemných harmónií," uviedol Michal Kaščák.


Po prvýkrát v histórii festivalu vystúpi v Trenčíne zástupca Estónska - pricestuje indie folková skupina Ewert and The Two Dragons. "Senzácia pobaltskej hudobnej scény dobýja Európu, my sme kapelu videli dvakrát v holandskom Groningene. Hravé pesničky, príjemné melódie a civilný prejav štvorice mladých hudobníkov zaujali na festivale Eurosonic hádam každého. Na Bažant Pohode to určite nebude inak," napísali organizátori na oficiálnom webe. Toto je ich najväčší hit.


Ďalšie dve mená sú zástupcami hip-hopu z exotických krajín. Sameh Zakout, známy pod značkou SAZ, pochádza z Ramly, izraelského mesto so silnou palestínskou komunitou, ktoré je známe vysokou kriminalitou a chudobou. "Ak by som nemal hudbu, asi by som skončil na ulici a predával a užíval drogy," hovorí SAZ, ktorého ku skladaniu textov priviedol učiteľ v škole. SAZ sa postupne stal prominentnou postavou na hip-hopovej scéne Blízkeho a Stredného východu, známy je predovšetkým skvele zvládnutým beatboxom a tým, že rapuje v arabčine, hebrejčine aj angličtine. Najmä o tom, že hudba by mala spájať, dávať ľuďom nádej.


Šuto Orizari, miestnymi nazývané Šutka, je predmestie macedónskeho hlavného mesta Skopje, kde žije cez 40 tisíc rómskych obyvateľov. Práve tu založili mladí umelci voľné zoskupenie Šutka Roma Rap, ktoré po prvých úspechoch vyústilo do vzniku plnohodnotnej skupiny. "Hip-hop adaptovaný do rómskej kultúry, rôznorodé a silné raperské osobnosti a skvelá live kapela v zložení saxofón, klarinet, trúbka, basa a bicie robia zo Šutka Roma Rap hudobné lákadlo, ktoré treba vidieť," pozývajú organizátori.


Najväčšími menami tohtoročnej Pohody sú zatiaľ austrálska formácia Nick Cave and The Bad Seeds, americká kapela The Smashing Pumpkins, britské skupiny Kaiser Chiefs a Bloc Party, brazílsky dídžej Amon Tobin alias Two Fingers, ktorý sa predvedie s dídžejským setom, či francúzska dvojica Justice, ktorá tiež vystúpi s dídžejským setom. Okrem nich sa na podujatí ukážu aj Tony Allen, Django Django, Orquesta Buena Vista Social Club s Omarou Portuondo, Ondatrópica, Mixhell Iggora Cavaleru, Geoff Barrow s projektom Beak, Dubioza Kolektiv, Café Aman Istanbul, Bonga, Erol Alkan, Skip & Die, Za!, DJ Quantic, Anthony Joseph & The Spasm Band, Karin Park, O.Children, Maia Vidal, Cathy Davey alebo Kiril Djaikovski.

Česko budú na festivale zastupovať aj Midi Lidi, Xavier Baumaxa, Zrní, Pražský výběr či Prago Union, slovenskú scénu napríklad Vec, Para, Modré Hory, Zlokot, Davová psychóza alebo Andrej Šeban. Permanentky na oceňovaný festival sa v súčasnosti predávajú po 89 eur. Táto cena bude platiť až do začiatku podujatia, teda do 10. júla.

Zdroj: Pohodafestival.sk, archív Hudba.sk
Foto: Samleesong.co.uk

Súvisiaci interpreti: Ewert and The Two Dragons, Sam Lee