Novozélandský prokurátor stiahol pre nedostatok dôkazov obvinenie z pokusu o objednávku vrážd dvoch ľudí, ktorému čelil bubeník austrálskej kapely AC/DC Phil Rudd. 63-ročný hudobník však naďalej čelí obvineniam z vyhrážania sa zabitím a držby metamfetamínu a marihuany.

Bubeníka zatkli vo štvrtok v jeho dome v meste Tauranga po tom, ako tam polícia na základe tipu od nemenovanej osoby vykonala raziu. Phil Rudd, vlastným menom Phillip Hugh Norman Witschke Rudzevecuis, sa o niekoľko hodín neskôr postavil pred súd, kde sa k obvineniam nevyjadril. Sudca Louis Bidois ho následne prepustil na kauciu s tým, že nesmie kontaktovať údajného nájomného vraha ani osoby, ktoré chcel dať zavraždiť. Mená týchto troch ľudí sudca nezverejnil.

Rudd sa musí najbližšie dostaviť na súd 27. novembra. V prípade dokázania viny z vyhrážania sa zabitím mu hrozí sedemročné väzenie, pričom muzikantov právny zástupca Paul Mabey opísal obvinenia z držby metamfetamínu a marihuany ako "menšie prečiny". Mabey tiež vyhlásil, že Rudd utrpel "nevyčísliteľnú ujmu a zváži všetky dostupné zákonné prostriedky na nápravu".

Rodák z austrálskeho Melbourne je členom AC/DC od roku 1975. V roku 1983 ho však z kapely vyhodili a následne sa presťahoval na Nový Zéland. O jedenásť rokov neskôr sa síce do kapely vrátil, no zostal žiť v Taurange, kde si v roku 2011 otvoril reštauráciu. V roku 2003 ho ako člena AC/DC uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Tento rok v auguste vydal debutový sólový album Head Job.

Súdny proces nový album neohrozí

Členovia AC/DC po medializácii kauzy vyhlásili, že obvinenia voči Philovi Ruddovi neohrozia vydanie albumu Rock or Bust ani plánované turné. "Dozvedeli sme sa o Philovom zatknutí až po tom, ako sa tá správa dostala na verejnosť. Nemáme žiadne ďalšie informácie. Philova absencia neovplyvní vydanie albumu Rock or Bust ani budúcoročné turné," uviedli hudobníci pre americký dvojtýždenník Rolling Stone.

Nahrávka vyjde 2. decembra po dlhých šiestich rokoch od platne Black Ice (2008) a bude obsahovať jedenásť nových skladieb. Album sa natáčal na jar tohto roku vo Warehouse Studio vo Vancouveri. Okrem vážnych obvinení bubeníka je smutnou správou pre fanúšikov aj to, že ide o prvú nahrávku v 41-ročnej histórii kapely, na ktorej sa nepodieľal jej zakladajúci člen, gitarista Malcolm Young. 61-ročný hudobník má už nejaký čas zdravotné problémy, pre ktoré sa k AC/DC nevráti - diagnostikovali mu demenciu.

Na nahrávke však nebude chýbať Stevie Young, ktorý je synovcom gitaristov Angusa a Malcolma Youngovcov a s kapelou spolupracoval aj v minulosti. O produkciu novinky sa stará Brendan O'Brien, ktorý priložil ruku k dielu aj na spomínanom albume Black Ice.


Zdroj: SITA, Digitalspy.co.uk, archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/PhilRuddOfficial

Súvisiaci interpreti: AC/DC