Legendárny britský hudobník David Bowie dnes oslavuje 66. narodeniny. Najkrajší darček však dostali všetci jeho fanúšikovia, keďže práve v tento deň celkom neočakávane zverejnil nový singel Where Are We Now? a s ním aj videoklip režiséra Tonyho Ourslera. Ešte lepšia správa - po 10 rokoch vydá Bowie nový album. God bless 2013!

Spoluautorom skladby je jeho dlhoročný spolupracovník Tony Visconti. Muzikant zároveň na svojej oficiálnej webstránke Davidbowie.com oznámil, že 11. marca vydá v Európe nový štúdiový album s názvom The Next Day. Ten sa už dá predobjednať na iTunes. V základnej verzii bude obsahovať 14 skladieb, tracklist nájdete na konci článku. 

Najvítanejší návrat v histórii rocku

Vypočutie Where Are We Now? predstavuje presne ten moment, kedy uprostred všetkých pominuteľných hudobných produktov, ktoré sa na nás denne valia, pocítite naplno silu hudby. Príznačný je "najlajkovanejší" koment pod videom na Youtube: "Toto je dôvod, prečo v roku 2012 nebol koniec sveta".

Melancholický skvost, ktorý britský denník Daily Telegraph označil za "najprekvapujúcejší, najdokonalejší a najvítanejší comeback v rockovej histórii", trochu pripomína pieseň Thursday's Child z roku 1999, no v texte sa odkazuje na obdobie spevákovej "berlínskej éry", čo podčiarkuje aj videoklip natočený v nemeckej metropole. Zvláštny CD cover pripravovaného albumu zase vychádza z obalu kultovej nahrávky Heroes (1977), ktorá je súčasťou tzv. berlínskej trilógie (ďalšie dva albumy sú Low, 1977 a Lodger, 1979).


David Bowie svoj posledný sólový singel vydal vo februári 2004, a tak je v jeho prípade slovo "comeback" na mieste - na rozdiel od mnohých, ktorí ho využívajú pri každej možnej príležitosti, aby oživili upadajúci záujem o svoju tvorbu. V tomto smere však Bowie nikdy do zabudnutia neodišiel - hoci sa celé roky neukázal na verejnosti a nevydával novú hudbu, aj v poslednom desaťročí bol na scéne prítomný prostredníctvom vplyvu na celé generácie hudobníkov, pre ktorých je hudba predovšetkým umením. Reakcie na jeho návrat to len potvrdzujú.

Biografia

David Bowie je jedným z najvýznamnejších hudobníkov v dejinách. Oceňované je najmä jeho inovátorstvo zo 70. rokov minulého storočia, ktoré sa prejavilo na jeho albumoch ako The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či Heroes (1977).

Na svojom konte má 23 štúdiových nahrávok, z ktorých predal viac než 140 miliónov kópií. Medzi jeho najznámejšie skladby patria single ako Space Oddity, Changes, Life on Mars?, Fame, Heroes, Ashes to Ashes, Under Pressure (feat. Queen), Let's Dance, China Girl alebo Dancing in the Street (feat. Mick Jagger).

Držiteľ dvoch Grammy a dvoch Brit Awards je podľa BBC 29. najvýznamnejším Britom v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 označil ako 39. najlepšieho rockového interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 Bowieho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zatiaľ poslednou štúdiovkou Davida Bowieho je album Reality (2003), s ktorým debutoval na tretej priečke britského rebríčka. Po jeho vydaní absolvoval v rokoch 2003 až 2004 koncertné turné, ktoré však pre zdravotné problémy musel prerušiť. V nasledujúcich rokoch sa na pódiách objavoval len veľmi sporadicky. Zatiaľ naposledy sa naživo predstavil v novembri 2006 na charitatívnom koncerte Black Ball, kde sa ukázal po boku speváčky Alicie Keys.


Tracklist albumu The Next Day:

1. The Next Day
2. Dirty Boys
3. The Stars (Are Out Tonight)
4. Love Is Lost
5. Where Are We Now?
6. Valentine's Day
7. If You Can See Me
8. I'd Rather Be High
9. Boss of Me
10. Dancing Out in Space
11. How Does the Grass Grow?
12. (You Will) Set the World On Fire
13. You Feel So Lonely You Could Die
14. Heat
Bonusy na deluxe edícii:
15. So She
16. I'll Take You There
17. Plan

Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA, Telegraph.co.uk, Guardian.co.uk)
Foto: AP Photo/Robert E. Klein

Súvisiaci interpreti: David Bowie