Britský internetový magazín Gigwise.com zverejnil rebríček najlepších skladieb roka 2011. Prvenstvo podľa redaktorov portálu patrí piesni Midnight City od skupiny M83, ktorá je združená okolo francúzskeho hudobníka Anthonyho Gonzaleza. V prvej desiatke sú aj skladby od trojice Burial, Four Tet a Thom Yorke či single známych interpretov ako Florence and the Machine, PJ Harvey, Coldplay, Radiohead alebo Adele.

Skladba Midnight City pochádza z ostatného štúdiového albumu M83 s názvom Hurry Up, We're Dreaming (2011). Ten je podľa magazínu Filter vôbec najlepšou štúdiovou nahrávkou roka 2011. Pieseň Midnight City je postavená na pravidelnom rytme s "retro zvukom" bicích a chytľavom elektronickom podmaze s dream-popovým spevom. Skladba v závere vrcholí saxofónovým sólom.

Hoci výber portálu Gigwise reprezentuje skôr vkus náročnejších poslucháčov, je zaujímavé, že saxofón v čase vydania singla Midnight City rovnako zarezonoval aj u mainstreamových fanúšikov. Hity The Edge Of Glory od Lady Gaga a Last Friday Night (T.G.I.F.) od Katy Perry taktiež ponúkli saxofónové sóla a spolu s M83 tomuto nástroju typickému pre jazz na chvíľku vrátili stratenú popularitu.

M83 - Midnight City

Druhú priečku v rebríčku Gigwise prisúdil skladbe Ego od elektronickej dvojice Burial a Four Tet, ktorá sa pri nej spojila s Thomom Yorkeom z Radiohead. Na tretej priečke je singel No Light, No Light od britskej formácie Florence and the Machine na čele so speváčkou Florence Welch. Štvorka patrí ďalšej charizmatickej Britke PJ Harvey a jej skladbe Let England Shake. Prvú päťku uzatvára skupina Coldplay s hitom Paradise.

Do prvej desiatky sa dostala aj Američanka Lana Del Ray so svojou prelomovou skladbou Video Games, Radiohead s kúskom Lotus Flower či Londýnčanka Adele, ktorá nechýba azda v žiadnom tohtoročnom rebríčku týkajúcom sa hudby. V druhej desiatke majú svoje skladby napríklad Friendly Fires, Metronomy, Bon Iver, James Blake alebo Beirut.

Top 10 najlepších skladieb za rok 2011 podľa redaktorov magazínu Gigwise:

1. M83 - Midnight City
2. Burial, Four Tet & Thom Yorke - Ego
3. Florence and the Machine - No Light, No Light
4. PJ Harvey - Let England Shake
5. Coldplay - Paradise
6. Lana Del Ray - Video Games
7. Radiohead - Lotus Flower
8. The Horrors - Still Life
9. Adele - Rolling In The Deep
10. Fleet Foxes - Helplessness Blues

Burial & Four Tet feat. Thom Yorke - Ego

Fleet Foxes - Helplessness Blues

Informácie zverejnila webová stránka gigwise.com.

Zdroj: SITA, pm
Foto: Naïve Records

Súvisiaci interpreti: M83