Budúcoročný line-up festivalu Nova Rock už teraz vyzerá výborne. Podujatie oslavuje dekádu svojej existencie, a tak si organizátori dali na programe ešte viac záležať. Nám neostáva nič iné len počítať dni a tešiť sa na metalový úvod leta pri rakúskom Nickelsdorfe necelých 50 kilometrov od nášho hlavného mesta.

Magnet týždňa

Iron MaidenBlack Sabbath oznámili svoju účasť na budúcom ročníku Slovákmi obľúbeného festivalu Nova Rock, ktorý sa koná na poliach Pannonia Fields II neďaleko za hranicami s Rakúskom. 13. až 15. júna 2014 festival oslávi svoje desiate narodeniny a bude pri tom Ozzy, Bruce, ja, Pavol. Nejdete? Okrem nich zahrajú i Soundgarden, Offspring, In Flames, či Avenged Sevenfold. Viac v tejto správe. (ak)

TIP: Black Sabbath v Prahe: Natešený Ozzy a dôstojná rozlúčka legendy


Šrot týždňa

Taliani Fleshgod Apocalypse svojím logom obrandovali cestoviny. Z obchodu na ich stránke si môžete teraz objednať extrémne penne či špagety. Všetko v minimálne troch farbách. I don't want to live on this planet anymore. Ozaj, je k tomu aj video. (ak)


Taliansko-americkí manželia EphelDuath vydali svoj album Hemmed By Light, Shaped By Darkness a Vy si ho môžete vypočuť na tomto linku. Po vyložene hlúpom EP spred roka tak nie je prekvapením to, akú zlú hudbu Davide Tiso s manželkou stvorili. Osobne ma to však stále gniavi, keďže si pamätám na doby spred ôsmich rokov, keď vydali jednu z najlepších nahrávok, aká existuje. Škoda, strašná škoda, inovátorstvo Ephel Duath definitívne patrí minulosti. (ak)

Novinky

Včera to bolo presne deväť rokov od smrti Dimebaga Darrella. Keby ste náhodou nevedeli, tak bol jedným z najlepších metalových gitaristov, spoluzakladal Panteru a Damageplan. Práve vystúpenie s druhou menovanou kapelou sa mu stalo osudným. Počas neho ho zastrelil Nathan Gale, ktorý bol údajne presvedčený, že mu kapela ukradla pesničku. Gale bol schizofrenik a prestal brať lieky. Na koncerte dokopy zabil štyroch ľudí a ďalších siedmych zranil. Pri pokuse o únik ho zastrelil jeden z policajtov. Na Dimebaga už teda môžeme len spomínať. Za prácu, ktorú nám zanechal, mu veľmi pekne ďakujem. (pm)


Nóri Kvelertak pokračujú v zverejňovaní živých videoklipov. Tentokrát vystúpili na streche nórskej verejnoprávnej televízie NRK v rámci večera ocenení P3 Guld Awards. Hymna zvaná tiež Kvelertak pobúdza do tanca každú rockovú dušu! Ou jeaaaa. (ak)


Premýšľaví expresivisti Karnivool hentam od protinožcov prinášajú vizuálnu pastvu pre oči, doprevádzajúcu už i tak fascinujúcu zvukovú stopu. Hovorím samozrejme o novom klipe k songu zvanému Eidolon, ktorý nahrali na nový album Asymmetry. Kiežby utrápená nevesta v ňom našla cestu späť. (ak)


The Ocean oznámili nástup nového gitaristu, ktorý nahradí (predstavte si to) starého gitaristu. Šialené, čo? Keďže samotná kapela mala od svojho vzniku už asi sedemdesiatštyri členov, staré mená si nepamätáme. Nový gitarista sa však volá Damian Murdoch, pochádza z Rakúska a má vlastnú jazz fusion kapelu DM Trio. Teraz sa však tento 32 ročný týpek sťahuje do Berlína, aby tam hral s kapelou, ktorá zhudobnila prírodopisný film o podmorskom živote. Vo videu sa môžete pozrieť, ako sa Murdoch predviedol Stapsovcom. No a desiateho decembra vychádza troj-DVD Collective Oblivion, na ktorom sa ešte starý gitarista so starým bubeníkom budú tváriť, že je v kapele všetko v poriadku. (ak)


Suicidal Tendencies majú ďalšie video. Smash It! spravili v spolupráci so značkou Metal Mulisha. Ak očakávate starý dobrý hardcore, motocross, moshpit a bijúce sa ženské, ste na správnej adrese. PS: nemôžu chýbať ani nadávky na policajtov. (pm)


Pamätám si, ako som si nedávno robil srandu z japoncov Crossfaith. Musím uznať, že trochu neprávom. Za posledný rok spravili značný posun a hudobne sú na tom omnoho lepšie, ako množstvo metalcoreových kapiel z USA, či UK. Ešte treba popracovať na textoch a bude to fajn. Viem si predstaviť, že na koncerte to musí byť celkom mäso. A keďže budú vo februári predskakovať vo Viedni pre Skindred, tak ich môžete vidieť aj naživo. Dovtedy kukajte lajv video Countdown to Hell. (pm)


Keby Motörheadu preplo a zdoomovateli by, zneli by zrejme ako High on Fire a ich nové video Slave the Hive. Video, ach to video. Slovami ho asi opíšem sotva. Takže šup pozerať. (pm)


Co to vidí oko mé modravé? Zbesnení extrémisti Watain majú klip! A nie hocijaký, ale priam vo VHS kvalite! Pesnička Outlaw je ideálna do auta, keď veziete dievča na prvé rande. Je to taký test – ak ním dievča prejde, radím Vám dobre, vezmite si ju za ženu! (ak)


Ikony detského metalu Caliban vydajú v januári novinkový, už deviaty album. Kto nájde tri rozdiely medzi týmto songom a predošlou produkciou kapely, môže sa začať tešiť. Pesničku Devil´s Night nájdete za týmto odkazom. Album Ghost Empire vychádza 24. januára. (ak)

A neflákajú sa ani džjentisti Periphery. Tým novinka vyjde o štyri dni neskôr. Aj keď to nebude plnohodnotný album, EPčkom ho vraj tiež nazývať neradno, nakoľko má viac než pol hodiny. Bude sa volať Clear a má reprezentovať experimentálnejšiu tvár kapely. Môžem si zívnuť? A hľa, trailer. (ak)


Pri kradnutí a kompilovaní týchto noviniek mám pocit, že metalový svet to hrá silno na kvantitu. Scénu mi nemožno dôkladne sledovať a mám pocit, že na nej figuruje tak sto tisíc kapiel, ktoré vydávajú album každé dva týždne. No Anathema je len jedna! A albumy vydáva až každé tri týždne. J Momentálne Angláni začali nahrávať nástupcu Weather Systems z roku 2012. Na sociologickej sieti proces obrazovo zachytávajú. Teším sa ako malé dieťa, pretože Anathema má pekné pesničky. Napríklad túto. (ak)


Nový song od supercool metalovej kapely Adrenaline Mob počúvajte v playeri nižšie. To intro je nekonečné. Kapela vyhodila bubeníka Mikea Portnoya a nahradil ho Anthony Jude Pero, inak mláťač z Twisted Sister. Album kapely číslo dva sa volá Men of Honor a vyjde ku koncu februára. (ak)



Na záver rúhačský deathmetal. Dedkovia Deicide a pesnička End the Wrath of God, ktorá je ako vždy - o láske. Album In the Minds of Evil, na ktorom ju nájdete, vyšiel ešte v novembri. (ak)


Haluz týždňa

O tom že je metal vhodný do posilňovne myslím netreba priveľmi diskutovať. Tetušky z videa pod textom síce nedvíhajú ťažké činky, ale k cvikom, ktoré predvádzajú im najviac pasuje francúzska techdeath úderka Gojira. Raz darmo, sú to tetušky s vkusom vyberavým. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath, Iron Maiden