Byť speváčkou v 21. storočí je ťažké. Svoje o tom vie aj stálica svetového popu Britney Spears. Opäť sa na internete vynoril zvukový záznam toho, ako znie jej spev, kým má počítač spievajúci za ňu technickú prestávku. Nahrávka v porovnaní s originálom tak môže pre každého dokonale poslúžiť na to, aby zistil, či vie rozlíšiť falošný tón.

Dohady okolo speváckych (ne)schopností Britney Spears sa vedú už dlho. Pri vyhľadávaní na videoportáli YouTube narazíte na nespočetné množstvo kompilácií nelichotiacich niekdajšej princeznej popu. Hoci je ich dôveryhodnosť pochybná, bez vánku sa ani lístok nepohne.

Veľavravný je aj názor hudobníka Johna Legenda. Ten sa na margo výberu interpretky hitu Toxic do poroty X Factoru v roku 2012 pre magazín E! News vyjadril nasledovne: "Je zaujímavé, keď ľudia, ktorí nie sú skutočnými spevákmi, robia porotcov v speváckych súťažiach."

Britney Spears verzus autotune

Dôkazom jeho slov je uniknutý audio záznam z procesu nahrávania aktuálneho albumu Britney Jean. Pri skladbe Alien sa totiž speváčka "utrhne z reťaze". Všetko to, čo si fanúšik užíva na ôsmej štúdiovke svojej obľúbenej speváčky, sa "zrazu" javí iba ako sled dobre naprogramovaných tónov a speváčkin prínos je minimálny. Na nahrávke napríklad vôbec nedokázala uspievať vysoké tóny.

Producent piesne William Orbit autenticitu záznamu potvrdil, no Britney obhájil tým, že išlo iba o zahrievanie sa pred skutočným nahrávaním. Na svojom Facebookovom účte o uniknutej nahrávke napísal: "Ak ste profesionál, zahrievanie sa je rovnakým základom ako keď si bežec robí pred tréningom rozcvičku. Počul som už rôzne druhy zvukov počas zahrievaní. Dôležité je, že to neslúži na to, aby to počulo niekoľko miliónov poslucháčov."

Paradoxom je, že sa tesne pred nahrávaním tohto disku sa speváčka pochválila najatím hlasového pedagóga. Ten jej mal pomôcť aj kvôli sérii koncertov, ktoré popová diva absolvuje v Las Vegas. Dúfajme teda, že za svoju prácu dostali obaja aspoň približne rovnako zaplatené. 

Trúfate si nájsť päť rozdielov medzi týmito dvomi verziami?

"Pôvodná" albumová verzia:


"Zahrievanie sa":


TIP: Ak sa vám viac páči Britney Spears featuring autotune, vypočujte si jej najnovší album na Deezeri.

Autor: Marek Majzon (zdroj: Buzfeed.com)
Foto: Facebook.com/britneyspears

Súvisiaci interpreti: Britney Spears