Rok 2014 sa blíži ku koncu a už teraz môžeme povedať, že bol k našim ušiam mimoriadne priaznivý. Album roka sa bude vyberať ťažko. Ďalším kandidátom je aj nový Machine Head.

Magnet týždňa

Metaloví veteráni Machine Head dnes vydávajú svoj nový album Bloodstone & Diamonds. Už po zverejnení prvých skladieb sme tušili, že novinka bude dobrá. Pred víkendom ale kapela zverejnila stream celej dosky, takže sme si mohli vypočuť všetkých 12 songov. A musím skonštatovať, že Bloodstone & Diamonds je jedným z horúcich kandidátov na album roka. Súhlasíte? Alebo máte iného kandidáta? Dajte nám vedieť v komentároch. (pm)


Šrot týždňa

AC/DC to v poslednej dobe nemajú ľahké. Ako sme aj nedávno písali, Malcolm Young sa zotavuje z mŕtvice. Tento týždeň polícia zatkla a obvinila bubeníka Phila Rudda z pokusu o objednanie dvoch vrážd. Po jeho vypočutí novozélandská polícia obvinenie stiahla, Rudd je však naďalej podozrivý z vyhrážania a prechovávania metamfetamínu a marihuany. (pm)

Radi počas koncertu vybiehate na pódiu a objímate sa s členmi vašej obľúbenej kapely? Fat Mike z NOFX má pre vás odkaz. Po koncerte sa mu uzemnený fanúšik Alex cez Twitter poďakoval a Mike sa zas ospravedlnil, takže je všetko v poriadku a všetci sa majú radi. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Teším sa, že sa po roku v rádiu opäť porozprávam s Františkom Šebejom. Psychologicky si rozoberieme fenomén hnevu. Hnev v nás, hnev v našej obľúbenej hudbe, hnev všade okolo nás. Hudobný výber bude veru tiež veľmi pestrý. Začíname ako vždy v pondelok o 22:00.


Toto ma veľmi baví. Eric Wagner a ďalší dvaja parťáci z legendárnych Trouble a ich nová kapela. Psychedélia, riffovačky, nádherné melódie, nezameniteľný vokál. Paráda.


Toto bude veľmi mocný nový album. O tom niet pochýb už po prvých tónoch novej skladby. Írski majstri to proste vedia.


Pobavilo ma, že chlapcov z kapely Holotropic odmietli prijať do databázy Metal Archives kvôli tomu, že sú málo metal a zároveň tiež Got-Djent kvôli tomu, že sú málo djent. No proste machri, skutoční hudobní chameleóni!


Novinky

Vráťme sa ešte jednou správou k minulotýždňovému Halloweenu. Cenu za najlepší kostým vyhráva Travis RyanCattle Decapitation, ktorý sa prezliekol za inštruktážne video na YouTube (ako na deathcore vokály). Všimnite si najmä detaily, ktoré stoja za to. (pm)

Koncerty Enter Shikari sú vždy zárukou výbornej šou so skvelými svetlami a decentným výkonom. Malú ochutnávku si môžete pozrieť v podobe live videa ku skladbe Radiate. (pm)


Veľmi príjemné prekvapko pre mňa bolo nové video od Channel Zero. Teda, ani nie tak samotné video, ako song Dark Passenger. Pochádza z ostatného albumu Kill All Kings a je to celkom silný groove. Jediná škoda, že refrén je trochu vágny. Ináč musím povedať, že sa tento kúsok kapele celkom podaril. (pm)


Cenu za najlepšie video týždňa si odnášajú jednoznačne trojbasoví Extinction Level Event. Entropy je celkom dobrá skladba, ale sprievodný klip je proste fantastický. Pozor, nepozerajte ho, ak nemáte radi ryby! (pm)


Druhým kandidátom bol Sexcrement a ich Salt Peter. Bohužiaľ, video je pošahané viac, ako je normálne (nieže by predošlé nebolo). (pm)


Job for a Cowboy nikdy nepatrili k mojim obľúbencom. Vypočutím novinky Sun Eater sa to však výrazne zmenilo. Viaceré songy z neho – napríklad The Celestial Antidote, či Eating the Visions of God – sú naozaj skvelé. Určite dajte šancu celému albumu. Počúvajte ho na Soundcloud. (pm)



Z kapely Exalt som už bol exaltovaný minulý týždeň. To som však ešte nevedel, že zverejnia stream celého nového albumu Pale Light. Choďte na stránku magazínu Revolver a exaltujte sa zničujúcim hardcoreom tiež. (pm)

Uplynulý týždeň sa nám nejak roztrhlo vrece s death metalom, takže poďme na to. Fanúšikovia technického deathu určite ocenia experimentálne tóny Psyctropic. Echoes to Come je pät a pol minúty šialeného metalu, ktorý si určite vychutnáte. (pm)



Austrálčania Aversions Crown zhodili na svet masívnu nálož v podobe nového albumu Tyrant. Novinka je brutálna, so značne ťaživou atmosférou, šialenými bicími a ako bonus sa sem-tam vyskytne nejeden breakdown. Nechajte sa omráčiť cez Soundcloud. (pm)



Ak by ste radšej niečo tradičnejšie, skúste Švédov Centinex. Rotting Below je niekde na pomedzí Obituary / Cannibal Corpse, takže sa vým určite zaľúbi. (pm)



No a ak by ste radi načreli ešte hlbšie, nič nepokazíte novým videom Nader Sadek. (pm)


Skončiť nemôžeme ničím iným, ako novinkou od Rivers of Nihil s názvom Mechanical Trees, ktorá má všetko, čo predošlé death metalové veci, ale v jednom unikátnom balení. (pm)


Pustite si rovnomenný debutový album príjemného rokenrolového projektu Antemasque, ktorý tvorí ústredná dvojica z The Mars Volta (Omar Rodriguez-Lopez a Cedric Bixler-Zavala), ako i basgitarista Red Hot Chili Peppers Flea a bubeník Killer be Killed Dave Elitch. Kapela vydala štyri piesne už v apríli tohto roka, no albumu sme sa dočkali už teraz. Talent gitaristu Rodrigueza a osobitý prejav Zavalu sa tu stretávajú v oveľa prístupnejšej forme, ako tomu bolo v predošlom experimentálnom projekte. Zvuk kapely je zároveň o niečo viac retro. Počúvajte na stránke Noisey. (ak)

Smashing Pumpkins odpremiérovali novú pieseň z pripraveného albumu.Pesnička One and All sa objaví na novinke Monuments to an Elegy, ktorá bude uvedená 9. decembra. Stálu zostavu kapely tvoria len dvaja ľudia: Billy Corgan a Jeff Schroeder. Na nahrávke ich doplnil bubeník Tommy Lee z glam rockovej legendy Mötley Crüe. Na rok 2015 má kapela pripravenú ďalšiu nahrávku zvanú Day for Night. (ak)


Kapela Toothgrinder je strhujúcim zjavom a hovorili sme o nej už minule. K skladbe The Hour Angle teraz nakrútili videoklip, ktorý pod textom uvádzame. V necelých štyroch minútach ponúknu mix žánrov, od tvrdých math metalových výjavov až po klávesové umiernené pasáže. Celé to pôsobí veľmi konzistentne a zaujímavo. (ak)


Sludge metalová skupina zhromaždená okolo Aarona Turnera (pôvodne Isis), ktorá sa volá Old Man Gloom, sa postarala o nezvyčajnú udalosť. Ich nový album The Ape of God sa, ako to zvyčajne býva, predčasne dostal na internet a to vďaka novinárom bez chrbtovej kosti. Kapela však na Facebooku zmiatla poslucháčov vyhlásením, že na recenzie odoslala falošný promo album. Pod názvom The Ape of God sa totiž ukrývajú hneď dva plnohodnotné albumy, ktoré sa budú predávať ako separátne nahrávky a žiť si vlastným životom. Na internet sa naviac dostala tretia verzia albumu, za ktorou stopercentne stojí kapela, avšak nepovažuje ju za oficiálnu. Ich vyhlásenie na Facebooku bolo doplnené o infografiku, ktorá situáciu jasnejšie vysvetľuje. :-) (ak)

Holandská heavy metalová formácia Within Temptation tento mesiac vydáva živé DVD/BluRay. Počin zvaný Let Us Burn - Elements & Hydra Live In Concert obsiahne dva koncerty. Vystúpenie zvané Elements sa odohralo v Belgicku v roku 2012 v rámci turné k 15. výročiu kapely a Hydra zastrešuje koncert k poslednému albumu z mája tohto roka. teraz si môžete pozrieť živý klip k pesničke Covered By Roses z druhého spomínaného koncertu. (ak)


Haluz týždňa

Už viackrát som písal, že covery nemám veľmi v láske. Či už sú myslené vtipne alebo akože naozaj. Na prerábke legendárnej skladby One od Metallica v podaní kapely Stary Olsa z Bieloruska však niečo bude. Možno napríklad to, že hrajú na stredovekých nástrojoch. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: Travis Shinn

Súvisiaci interpreti: Machine Head