Bratislava zažije 16. januára dokonalú atmosféru írskych pubov. V Koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu sa v slovenskej premiére predstaví írska kapela The Kilkennys, ktorá patrí k najúspešnejším a najatraktívnejším vo svojom žánri.

The Kilkennys patrí do novej generácie skupín, ktoré vychádzajú z tradičnej írskej hudby. Štvorica hudobníkov, ktorá používa okrem gitár aj tradičné nástroje ako sú bendžo a mandolína, sa vyznačuje živelnosťou a radosťou z hudby, ako mnohé iné kapely totiž s hudbou začínali v írskych puboch. Tieto charakteristiky sú však v ich tvorbe prítomné aj po tom, ako sa stali profesionálnou kapelou, ktorá nadväzuje na tvorbu svetoznámych The Dubliners.

"Hráme spolu už 15 rokov. Veľa sa zmenilo, naša hudba, piesne, aj náš prístup k vlastnej kariére. Teraz sme oveľa viac profesionálni muzikanti. V Bratislave zahráme nové aj staré skladby a máme veľa prekvapení. Ale na to sa budete musiet prísť pozrieť 16. januára," pozýva na koncert spevák a gitarista skupiny Davey Cashin.

The Kilkennys sa od vyhrávania v krčmách a popíjania whisky prepracovali na svetové pódia v roku 2008 prostredníctvom albumu Meet the Kilkennys vydaného na značke Dolphin Records. Do spevu a do tanca už stihli zahrať po celej Európe, ale aj v Las Vegas či v New Yorku. Predviedli sa aj pred niekoľkotisícovým publikom na ostravskom Irish Cultural Festival. Už v stredu 16. januára sa predstavia aj slovenským fanúšikom.

Včera na Youtube zverejnili nový singel a videoklip The Gathering, ktorý naznačuje zmenu smerovania k popovejšej tvorbe, no stále veľmi príjemnej a plnej írskej národnej hrdosti a hudobných odkazov na folklór.



Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.