Americká rocková kapela Kings of Leon si tento rok na konto pripíše ôsmy štúdiový album. Novinka s názvom When You See Yourself uzrie svetlo sveta 5. marca. Bratia Caleb, Nathan a Jared Followillovci spolu s bratrancom Matthewom Followillom na ňu zaradili celkovo jedenásť skladieb.

O produkciu sa postaral britský trojnásobný držiteľ ceny Grammy Markus Dravs. V minulosti s ním spolupracovali napríklad aj Arcade Fire, Coldplay, Björk, Brian Eno, ale aj samotní Kings of Leon na svojom zatiaľ poslednom albume Walls (2016), s ktorým po prvý raz dobyli súčasne UK Chart aj americký Billboard 200 a výrazne sa odklonili od južanského vplyvu.

Nashvillská kapela skrátila čakanie na novú štúdiovku hneď dvoma novými skladbami. Už od prvých gitarových tónov singla The Bandit je zrejmé, že formácia stavila na overený rukopis. "Potulujú sa a kričia s hlavami v oblakoch. Musia chytiť banditu. Nezodpovedný únik. Vysilení a uviaznutí. Musia chytiť banditu," spieva Caleb Followill v refréne. Naoko pôsobia Kings of Leon opäť trocha retro, no skladba má moderný, plný zvuk, v ktorom krásne vyznejú všetky nástroje. Fanúšikovia si k novinke môžu pozrieť aj videoklip, v ktorom muzikanti prezentujú pieseň naživo na prázdnom filmárskom pľaci.


Aj tu siahla skupina po overenom spolupracovníkovi, keďže klip, v ktorom sa striedajú čiernobiele a farebné zábery, režíroval Casey McGrath. Ten pre nich predtým pripravil videá k piesňam WallsTempleBeautiful WarBack Down South a Pyro a produkoval tiež dokument Talihina Sky: The Story of Kings of Leon z roku 2011.

Druhou ukážkou z albumu When You See Yourself je pomalšia pieseň 100,000 People opäť s typickou melodickosťou kapely, ktorá ozvláštnila skladbu postavenú na hutnej rytmickej linke syntetizátorom a dodala jej tak o niečo popovejší zvuk "Niečo nové sa začína, no nič mi nedáva ten pocit, aký mi dávaš ty," vyznáva sa frontman pred mikrofónom v romantickej piesni.


Muzikanti sa k novinkám zatiaľ bližšie nevyjadrili, no z ukážok je zjavné, že pripravili kokteil, ktorý by fanúšikom mohol chutiť, keďže neprináša zásadné zmeny, ale skôr osvedčené príchute. Takisto zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa kapela pustila do väčšej zmeny imidžu, ako to bolo v prípade predchádzajúceho počinu Walls, ku ktorému si pripravila kompaktný, komerčnejší vizuál zahŕňajúci obal albumu, promo fotky či videoklipy.

Na oficiálnej webstránke Kings of Leon je dostupný aj nový merch a takisto možnosť objednávky albumu When You See Yourself, ktorý vyjde na CD, vinyle, kazete i v digitálnej forme.

Tracklist albumu When You See Yourself:

1. When You See Yourself, Are You Far Away
2. The Bandit
3. 100,000 People
4. Stormy Weather"
5. A Wave
6. Golden Restless Age
7. Time in Disguise
8. Supermarket
9. Claire & Eddie
10. Echoing
11. Fairytale

Autor: Lukáš Dedík
Foto: SITA/Joel Ryan/Invision/Ap

Súvisiaci interpreti: Kings Of Leon