Vyvrcholenie trojdňového festivalu Desert Trip, ktorý bol summitom niekoľkých rockových megahviezd (Bob Dylan, Rolling Stones, Neil Young, Paul McCartney a The Who) v kalifornskom Coachella Valley dostalo v noci na pondelok aj výrazný politický rozmer. Postaral sa o to bývalý člen legendárnych Pink Floyd.

Roger Waters totiž vo finále veľkolepého koncertu inšpirovaného kultovým albumom The Wall nad hlavy viac ako 70-tisíc nadšených divákov vypustil veľký oranžovo-čierny balón. Mal tvar prasaťa a hlavu Donalda Trumpa a obsahoval nápisy "Ignorant", "Klamár", "Rasista", "Sexista" a "J...ť na Trumpa a jeho múr", čo bola zrejmá narážka na Trumpov zámer postaviť betónovú bariéru, ktorá by oddeľovala americkú a mexickú hranicu.

Prečítajte si: Nafukovacie prasa z obalu albumu Animals od Pink Floyd vrátia kapele


Video: Jaroslav Rezník pre TASR

Podporil kandidátku demokratov, ale aj Palestínu

Okrem toho sa na veľkoplošnej projekcii počas piesne Hey You postupne zjavovali Trumpove škandalózne výroky, ktoré zakončil obrovský nápis "Trump Is A Pig" (Trump je prasa/sviňa). Kuriózne na celej situácii je, že toto koncertné extempore sa odohralo približne v rovnakom čase ako druhý televízny duel medzi Hillary Clintonovou a Donaldom Trumpom.  

Bývalý člen skupiny Pink Floyd Roger Waters tak dal jasne najavo, koho podporuje v amerických prezidentských voľbách naplánovaných na 8. novembra. Spevák však zašiel ešte ďalej a v úplnom závere koncertu prečítal svoj osobný manifest, v ktorom podporil palestínsky boj za vlastný štát a vyzval izraelskú vládu, aby ukončila okupáciu palestínskych území. Publikum v tradične demokratickej Kalifornii prijalo obe Watersove gestá so sympatiami.  

Agentúrna správa však už nehovorí, čo na vyjadrenia týkajúce sa Izraela povedali predstavitelia amerického ministerstva zahraničných vecí, keďže obe krajiny sú silnými spojencami.

Prečítajte si: Pozrite si, ako Neil Young a Paul McCartney spolu spievali skladby The Beatles

Bono dal Trumpovi padáka, De Niro by ho prefackal

Kampaň pred prezidentskými voľbami v USA vrcholí. Okrem politikov sa do nej zapájajú aj umelci. Pár dní pred tým, ako Roger Waters na festivale v Kalifornii predviedol "lietajúce Trumprasa" sa do republikánskeho kandidáta pustil na koncerte skupiny U2 jej spevák Bono.  

Trumpovi kládol na pódiu otázky. Ten na ne odpovedal zo zostrihaného záznamu z veľkoplošnej obrazovky. "Kandidát, čo ponúkate tomuto skvelému národu?" pýtal sa Bono. "Postavím múr. Veľký múr!" znela odpoveď. "Niečo ako Berlínsky múr?" pokračoval Bono. "Kandidát, máte padáka!" uzavrel asi štvorminútovú vsuvku medzi pesničkami koncertu.  


Americký herec Robert De Niro zase zverejnil video, v ktorom nešetril nadávkami na Trumpovu adresu. "Záleží mi na smerovaní tejto krajiny. Je to prasa, ktoré neplatí dane. Toto chceme za prezidenta?," pustil sa do republikánskeho kandidáta. "Rád by som ho prefackal. Ak vám záleží na vašej budúcnosti, hlasujte za ňu," povedal slávny herec a režisér.    


Zdroj: TASR, Hudba.sk 
Foto: TASR - Paul Martinka

Súvisiaci interpreti: Roger Waters