Klavír, sláky, akordeón, gitara, klarinet a charizmatický hlas. To všetko sa stretáva na novom albume speváčky a skladateľky Kataríny Koščovej, ktorý je výsledkom autorskej spolupráce s klaviristom Danielom Špinerom. Nahrávka s názvom Hranica dažďa vychádza po piatich rokoch od predchádzajúceho albumu Oknom, opäť vo vydavateľstve Slnko Records.

Je to už 15 rokov, odkedy sa Katarína Koščová stala víťazkou historicky prvej slovenskej SuperStar. Jej tvorba sa odvtedy zmenila na nepoznanie. Prešovská speváčka prešla od stredného prúdu k intímnemu pesničkárstvu s nádychom šansónu, folku či jazzu. Spolupracovala s Vojtěchom Dykom, Michalom Horáčkom, Martinom Husovským aj Geišbergovcami. V prvom rade však našla vlastný autentický zvuk a niekoľkoročným neúnavným koncertovaním - či už v rámci vlastných projektov alebo s legendárnou skupinou Neřež - si vybudovala verné publikum.

"Potrebovala som si nájsť svoju cestu a celé to chvíľu trvalo. Vedela som síce, čo nechcem, ale nevedela som úplne presne, čo chcem. Dostala som sa do takého štádia, keď som si povedala, že buď to úplne celé zmením, prekopem a urobím podľa seba alebo sa hudbe nebudem venovať vôbec," spomína Katarína na ťažšie, už zažehnané obdobia.


Autorská synergia Koščovej a Špinera 

Jednou z kľúčových osobností sa pre ňu stal klavirista Daniel Špiner, s ktorým speváčka spolupracuje dodnes. A práve nový album predstavuje ich doteraz najvýraznejšiu autorskú synergiu. "Dano vie výborne odhadnúť, čo od hudby chcem a vie to pretaviť do reálnych tónov. Lebo ja sa necítim ako muzikant. Vymyslím si melodickú linku, mám nejakú predstavu, ako by to asi malo vyzerať a potom mu poviem, Dano toto urobme asi takto. On potom z môjho nehudobného bľabotania vždy dokáže spraviť to, čo si predstavujem," komentuje Katarína s pokorou novú tvorbu.

To, ako si dvojica po rokoch spolupráce sedí po muzikantskej aj ľudskej stránke, je na aktuálnom albume cítiť. Hranica dažďa pokračuje v už overenej kombinácii - charakteristická farba hlasu sa prepája s klavírnym podkladom, ktorý vytvára ideálny soundtrack k jesennej melanchólii. Ďalšie zvukové stopy, sláky, akordeón, gitary aj klarinet sú namiešané citlivo a prím hrajú skôr komornejšie, downtempové kompozície. Minimálne v dvoch skladbách sa však vyskytnú aj trojštvrťové výzvy do tanca.

Album si môžete na CD alebo v digitálnej verzii zakúpiť na webe Slnkorecords.sk alebo streamovať na všetkých hudobných službách. Silným momentom budú určite pripravované koncerty, na ktorých sa predstaví kompletná zostava deviatich hudobníkov, ktorá sa podieľala aj na nahrávaní albumu. Prvý z nich je naplánovaný na 11. novembra na "domácej pôde" v prešovskom kine Scala. 

Vypočujte si album Hranica dažďa na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Vlastimil Slávik

Súvisiaci interpreti: Katarína Koščová