Nemecko-nigérijská speváčka Nneka, ktorá sa 19. júla predstaví v bratislavskom Ateliéri Babylon, Slovensko veľmi dobre pozná. Hoci ako hudobníčka tu vystúpi po prvýkrát, v minulosti u nás táto vyštudovaná archeologička trávila čas v rámci prieskumov.

Speváčka, ktorú recenzenti najčastejšie prirovnávajú k Lauryn Hill, Macy Gray či Corinne Bailey-Rae, má okrem najstaršej histórie naštudované aj naše najnovšie dejiny. "Prešli ste si ťažkými časmi. Neviem si vlastne ani veľmi dobre predstaviť, aké to muselo byť, žiť v takých podmienkach," hovorí o časoch komunizmu v rozhovore, ktorý poskytla pri príležitosti blížiaceho sa koncertu.

Nneka je v hudobnom svete známa aj ako bojovníčka za ženské práva a jedna z vedúcich osobností hnutia Occupy Nigeria, ktoré bojuje proti korupcii v jej rodnej krajine. "Dlho nám hovorili, že sme len Adamovým rebrom a ničím viac. Ženy až teraz naberajú odvahu, idú do politiky, sú dokonca volené do parlamentu. Ženy by si mali viac uvedomovať svoje schopnosti a potenciál a robiť to, čo doteraz nerobili," hovorí Nneka.

Nneka Elise Egbuna sa narodila v nigérijskom Warri, kde žila až do svojich osemnástich rokov. V roku 1998 sa presťahovala do nemeckého Hamburgu, kde veľmi rýchlo zapadla do tamojšej hudobnej scény - na svetlo sveta ju však vytiahla až v roku 2004 dancehallová hviezda Sean Paul.

Nneka - My Home

Predpredaj vstupeniek na koncert prebieha prostredníctvom internetovej stránky www.orepole.sk, lístky sa dajú kúpiť aj v predajni Doktor Horák na Medenej 19 v Bratislave. Vstupenka v predpredaji stojí 19 eur, na mieste bude o tri eurá drahšia.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka koncertu.

Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Nneka