Presne po siedmich rokoch od sólového debutu ohlasuje Majk Spirit svoj tretí štúdiový počin. Prvotina Nový človek (2011) a dvojalbum Y (2015) katapultovali člena formácie H16 medzi špičku česko-slovenskej rapovej scény a po trojročnej pauze prichádza s ambíciou upevniť si túto pozíciu.

Majk Spirit počas svojej doterajšej kariéry spolupracoval s množstvom zvučných mien nielen z hip-hopovej scény. Tento trend potvrdzuje aj na novom albume, kde sa medzi hosťami objavia aj speváčky Monika Bagárová, Anita Soul a Veronika Strapková. Najväčšou ikonou na "featuringu" je však Richard Müller, ktorý sa podieľa na poslednej skladbe s názvom Nie som tu náhodou.

"Majk ma požiadal, aby na jeho albume bolo intro z mojej piesne Kristove roky, poslal mi to a páčilo sa mi. Potom ma pozval, aby som odspieval jeden refrén a urobil som to rád," hovorí Richard Müller, ktorý s raperom prvýkrát spolupracoval už v roku 2015. Objavil sa vtedy vo videoklipe Zbojník, v ktorom si zahrali aj Robo Grigorov či Peter Lipa. K hudobnej spolupráci Majka a Richarda však došlo až tento rok.

Album uvádza veľavravný singel Spokojný

Na titulnú skladbu albumu Nie som tu náhodou si však fanúšikovia budú musieť ešte chvíľu počkať. Zo série plánovaných singlov, ktoré budú podporené pôsobivými vizuálmi, sa Majk Spirit rozhodol ako prvú predstaviť skladbu Spokojný. A je to naozaj dobrá voľba. Po sérii textovo zabudnuteľných videosinglov Vibe, Samurai a Starboy, z ktorých najmä posledné dva sa dajú označiť za trochu zbytočné egotripy, sa totiž raper v novinke vracia k zmysluplnejšej tvorbe.

V skladbe Spokojný prináša Majk Spirit hlbší a intímnejší zvuk so saxofónom v pozadí a rapuje o tom, že je potrebné uvedomovať si a vážiť si všetko to, čo máme, a zároveň dopriať aj druhým. O hudbu sa postaral Grizzly, jeho beat výborne funguje s rapom aj bez neho. Netypickou súčasťou skladby je totiž atmosférické outro s nižšou hlasitosťou, ktoré necháva poslucháčovi priestor na vstrebanie myšlienok a zamyslenie. Veľmi vydarený je aj videoklip, ktorý režisér Dušan Krajčovič s Majkom nakrútil na východe Slovenska.


Album Nie som tu náhodou bude obsahovať 18 skladieb s celkovou dĺžkou viac ako 70 minút. Nahrával sa v štúdiu Starmusic. Výkonnými producentmi albumu sú Majk Spirit v tandeme s Romanom Zámožným. Skladby sú podľa rapera veľmi rôznorodé, ale nesú typický "spiritovský" rukopis. "Myslím, že nikdy som nebol s albumom spokojný tak, ako teraz," priznáva Majk po tom, čo sa viac ako rok venoval písaniu textov a pracoval v samostnom nahrávacom štúdiu.

Z tracklistu je zrejmé, že ani jeden z "medzi-albumových" singlov zverejnených za posledné dva roky sa na novej štúdiovke nachádzať nebude. To svedčí nielen o tom, že raper chce fanúšikom priniesť veľkú porciu úplne novej tvorby, ale mohlo by to znamenať aj dobre premyslený a ucelený koncept nahrávky, do ktorého sa spomenuté skladby ako Samurai a Starboy, ale aj Chceme pravdu alebo Nenechaj sa nachytať jednoducho nehodili. Zostáva len dúfať, že aj v rámci noviniek bola selekcia dostatočne prísna a album bude podobne vyrovnanou nahrávkou bez slabších miest, akou bol Nový človek.

Vydanie tretej štúdiovky Majka Spirita (resp. štvrtej, ak vnímame Y ako dva samostatné albumy) je naplánované na začiatok decembra, no fanúšikovia si môžu album predobjednať už teraz exkluzívne na majkspirit.sk, a získať tak najnovšie CD aj s Majkovým podpisom. V pláne je aj turné, ktoré však prebehne až začiatkom budúceho roka.

Tracklist albumu Nie som tu náhodou:

1. Trinity
2. Spokojný
3. Trochu lásky
4. Žiariš
5. Impresie
6. Nikto iný
7. Kairos (feat. Monika Bagárová)
8. Baby
9. Michael
10. Hic / Finesy / Hype / Haleluja
11. Karel / Fialové mosty
12. Len človek
13. Zenit (feat. Anita Soul)
14. Dar
15. Robím čo môžem
16. Virgo
17. 33 (feat. Veronika Strapková)
18. Nie som tu náhodou (feat. Richard Müller)

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Adriana Čahojová zo Soul For Show. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Priebežne aktualizované informácie z prvej ruky nájdete tradične na sociálnych sieťach www.facebook.com/MajkSpirit a www.instagram.com/majkspirit.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit