Speváčka a flautistka Glenda, ktorá striedavo žije na Kube a na Slovensku, má za sebou vystúpenie, na ktoré nezabudne do konca života. Vo svojej rodnej krajine si zahrala a zaspievala s hudobníkmi, ktorí písali rockovú históriu v zostavách takých legendárnych formácií ako The Rolling Stones, Guns N' Roses alebo Whitesnake.

Zvučné mená rockovej scény sa stretli v austrálsko-americkej superskupine The Dead Daisies, s ktorou odohrali v Havane koncert pre 5500 fanúšikov. Prevažne domáci obyvatelia "ostrova slobody" tak zažili jednu z koncertných udalostí roka. Koncert mal punc výnimočnosti aj preto, že išlo o prvé vystúpenie kapely zo "západu" na Kube od momentu, kedy americký prezident Barack Obama a jeho úrad v decembri 2014 opäť nadviazali diplomatické vzťahy s týmto karibským štátom. Spolu s uvoľnením hospodárskych sankcií medzi USA a Kubou, ktoré platili viac ako 50 rokov, sa tak otvoril priestor aj na koncerty rockových kapiel.

The Dead Daisies a Glenda v Havane Zdroj: Michal PekárekThe Dead Daisies a Glenda Lopez na koncerte v Havane - viac fotografií z rockovej udalosti roka na Kube nájdete aj na stránke superskupiny

The Dead Daisies, ktorí po návrate z Kuby na svojom oficiálnom Youtube kanáli zverejnili sedemdielny videodenník, aktuálne pôsobia v zostave: Richard Fortus - gitara (Guns N' Roses), Marco Mendoza - basgitara (Thin Lizzy, Whitesnake), Dizzy Reed - klávesy (Guns N' Roses), David Lowy - gitara  (Mink, Red Phoenix) a Brian Tichy - bicie nástroje (Ozzy Osbourne, Billy Idol). Aby tých hviezd na jednom pódiu nebolo málo, vzali zo sebou aj Darryla Jonesa, ktorý je už roky koncertným basgitaristom slávnych The Rolling Stones, s ktorými odohral aj ostatné svetové turné. Okrem toho koncertoval aj so Stingom či Petrom Gabrielom. Ďalšími dvoma hudobníkmi, ktorí sa s The Dead Daisies ukázali v Havane, boli John Corabi (Mötley Crüe) a Bernard Fowler (The Rolling Stones).

Tí všetci strávili na Kube osem dní, pričom ich pobyt vyvrcholil v sobotu 28. februára, kedy vystúpili na najvýznamnejšom dejisku koncertov na ostrove - v amfiteátri Salón Rosado de la Tropical. Glenda si s The Dead Daises v ten večer zaspievala dve skladby, pričom jedna z nich bola legendárna Sympathy for the Devil od The Rolling Stones z roku 1969, ktorú o 25 rokov neskôr nahrali a vydali aj Guns N' Roses - v zostave s Dizzym Reedom. Nebola to ale jej jediná spolupráca so slávnymi hudobníkmi počas ich pobytu. Už večer pred veľkým koncertom totiž vystúpila v havanskom Jazz café, kde boli jej hosťami Darryl Jones a Marco Mendoza. Spolu s nimi pred domácim publikom predstavila skladby z jej pripravovaného debutového albumu. 

Glenda je na Kube od februára a pobudne tam až do apríla, aby vo svojej rodnej krajine dokončila nahrávanie skladieb pre spomenutý debutový album. Zatiaľ z neho zverejnila jedinú pieseň - singel In Search Of, ku ktorému vznikol aj videoklip. Talentovaná muzikantka je pod touto skladbou podpísaná ako spoluautorka hudby i textu. Okrem nej sa na hudbe a texte podieľal aj hollywoodsky skladateľ Alan Roy Scott, ktorý má za sebou spolupráce s takými hviezdami ako Céline Dion, Steviem Wonderom či Cyndi Lauper. Produkciu mal na starosti Danton Supple, ktorý si meno urobil ako producent albumu X&Y (2005) od Coldplay. Singel In Search Of je dostupný na Youtube, na streamingových službách Spotify, Deezer a Soundcloud a tiež v iTunes store.


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Ján Papač z agentúry Kuul Fabrik. Viac na oficiálnych stránkach www.iamglenda.com a www.facebook.com/GlendaWorld.

Foto: Katarína Benzová (titulná fotografia), Michal Pekárek (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Glenda Lopez