To, čo v súvislosti so svojím najnovším albumom predvádza Kanye West, je príznačné pre dnešnú dobu, kedy čokoľvek, čo napíšete napríklad v diskusii pod článkom, môžete kedykoľvek vymazať, doplniť či zmeniť. Možno sa to v priebehu tohto storočia stane v hudobnom priemysle úplne bežnou praxou. Ak vôbec formát albumu prežije...

Album vydaný iba v digitálnom formáte sa totiž dá neustále dopĺňať a vylepšovať, a presne o to sa Kanye West už niekoľko mesiacov pokúša, zrejme s víziou, že tá nová pridaná skladba bude práve tým lákadlom, na základe si jeho nový album konečne vypočujú aj tí, ktorí tak doteraz nespravili (zatiaľ patrím medzi nich, sorry Tidal). A fanúšikovia, ktorí ho už počuli, sa zase môžu právom chytať za hlavu a pýtať sa, kedy už bude konečne naozaj hotový. A bude vôbec niekedy? Pitchfork Kanyeho počínanie nedávno trefne prirovnal k počítačovým či mobilným aplikáciám, ktoré sa neustále vyvíjajú a užívateľov pravidelne vyzývajú k inštalovaniu nových a nových verzií.

K najnovšej aktualizácii softvéru menom The Life Of Pablo došlo včera. Album bol nakrátko stiahnutý zo streamovacej služby Tidal a následne sa znova objavil už s tracklistom doplneným o ďalšiu skladbu s názvom Saint Pablo. Tú spoločne s ním produkovali Mike Dean a Allen Ritter a hosťuje v nej anglický spevák Sampha. Tridsaťdeväťročný raper vydal album 14. februára, pričom odvtedy ho už viackrát upravoval, menšími zmenami prešli postupne takmer všetky skladby. Vlastne to fanúšikov až tak prekvapiť nemohlo, keďže už pred jeho uvedením na trh asi trikrát zmenil avizovaný názov a upravoval tracklist. Pár týždňov po vydaní potom na nahrávku pridal skladbu Frank's Track s hosťujúcim Frankom Oceanom. Momentálne album obsahuje dvadsať skladieb.

Z istého pohľadu je to pre fanúšikov otravné (a pre recenzentov ešte viac), no na druhej strane, takáto neuzavretosť diela môže byť aj vzrušujúca - napríklad ak máte obľúbený album, ktorý vyšiel pred pár rokmi a pravidelne sa k nemu vraciate, a interpret sa rozhodne pridať ďalšiu skladbu, ktorá dokonale zapadne do jeho konceptu. Nemyslím ako bonus v podobe oprášenej béčkovej skladby vydanej na reedícii, ale ako integrovanú súčasť tracklistu, ktorá celé dielo ešte vylepší. No nepotešili by ste sa? K tomu však Kanye ešte nedospel. Zatiaľ to vyzerá, že sa iba snaží pridávaním skladieb (a zaujímavých hostí) zdokonaliť svoju fanúšikmi aj kritikmi vlažnejšie prijatú novinku. Možno však svojím prehnaným perfekcionizmom nechtiac ukazuje cestu budúcnosti.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Kanye West