Dve mladé talentované dámy a Peter Lipa. V relácii 3 pódiá si spolu s ikonou slovenského jazzu zaspieva aj trojnásobná nositeľka ocenenia ceny Radio_Head Award Katarína Máliková a jedna z najúspešnejších víťaziek SuperStar Emma Drobná. Bude to teda skutočná zmes žánrov a štýlov, ktorú si však všetci zúčastnení pochvaľujú.

Hudobná relácia 3 pódiá dáva priestor aj skvelým hudobníkom, ktorí sa hudobne pohybujú mimo stredného prúdu a zastupujú rôzne menšinovejšie žánre. Takou je i Katarína Máliková, víťazka troch kategórií v ankete Radio_Head Awards za rok 2016, ktorá už predtým zaujala vďaka Demovnici Rádia_FM. Hoci je vďaka fenomenálnemu debutu Pustvopol známa aj v zahraničí, autori relácie sú presvedčení, že by ju malo spoznať aj širšie slovenské publikum.

"Katka Máliková vyhrala Demovnicu hneď po nasadení, spojenie folklóru a alternatívneho popu zaujalo poslucháčov. Keď vydala album Pustvopol, získala niekoľko ocenení, a hlavne, všimli si ju aj v zahraničí. Začali ju volať na veľké festivaly ako Colours of Ostrava, či Pohoda a zastupovala Slovensko na Eurosonicu v Holandsku. To sa nestáva často, že by niekto tak rýchlo po skončení konzervatória 'vystrelil'. Jej hudba je intímna, melancholická. Určite je autorsky zaujímavejšia ako speváčky, ktoré napodobujú americké soulové a R&B speváčky. Katarína hľadá vlastnú cestu, nie je epigón a nepodlizuje sa lacnými pesničkami. Ak jej to vydrží a bude si naďalej raziť svoju cestu, možno sa jej podarí presvedčiť aj širšie publikum u nás doma a nielen v zahraničí. Relácia 3 pódiá jej k tomu môže pomôcť," vraví niekdajší šéf Rádia_FM a dramaturg relácie 3 pódiá Maroš Hečko.

Máliková, Lipa, Drobná v relácii 3 pódiá Zdroj: Dominika KentošováKatarína Máliková, Peter Lipa a Emma Drobná

Zaplnená diera na trhu 

Katarína bude v relácii spolu s Emmou Drobnou a Petrom Lipom. Bude to teda skutočne zaujímavá zmes žánrov. Pochvaľuje si to aj naša jazzová legenda. "Nakrúcanie bolo úžasné, veľmi sa mi páčila kombinácia umelcov. Celková atmosféra bola pekná, taká muzikantská a potešil ma aj Peter Bič, ktorý to naozaj dobre moderuje. Mal som z toho veľmi dobrý pocit, dúfam, že rovnaký budú mať aj diváci. Takúto hudobnú reláciu sme tu ešte nemali a je najvyšší čas, že sa objavila vo verejnoprávnej televízii, pretože na skutočnú hudbu sa akosi zabúda. Väčšinou býva len akýmsi prídavným efektom pri iných programoch. Som úplne nadšený," teší sa Peter Lipa.

"Teším sa, že tento formát vznikol, toľko čistého času hudby sme v televíziách v rámci jednej relácie nemali extrémne dlho. Všetci boli veľmi priateľskí, som veľmi rada, že som mohla osobne spoznať Petra Lipu a zaspievať si s ním na jednom pódiu. Grilovačka na záver bola úplne top," dopĺňa Katka Máliková.

Emma Drobná v relácii 3 pódiá Zdroj: Dominika KentošováEmma Drobná s kapelou v relácii 3 pódiá

"RTVS priniesla formát, ktorý podľa môjho názoru oživil televízne vysielanie. Dlhšie obdobie tu absentovala poriadna relácia o hudbe a verejnoprávnej televízii sa podarilo zaplniť dieru na trhu. Komerčné televízie zaspali. Boli presvedčené, že otvorením hudby do streamingových služieb sa už o hudbu v televízii nebude nikto zaujímať, ale opak je pravdou. Streamingové spoločnosti vám sprostredkujú iba audio a my okrem dynamického obrazu, ponúkame i rozhovory a interakcie medzi jednotlivými interpretmi. Celú hodinu sa tak divák nenudí, pretože moderátor prechádza od kapely ku kapele, dokáže si s nimi zahrať, vznikajú príjemné improvizačné momenty, vymieňame pódiá a na nich ponúkame rozličné žánre. Tá pestrosť ma baví," uzatvára Maroš Hečko.

Verejnoprávna RTVS vysiela reláciu 3 pódiá každú sobotu večer na Jednotke. Najbližšia sa vysiela v sobotu 19. októbra. Začiatok je o 22:20.

Rozhovor: Tvorcovia novej hudobnej relácie 3 pódiá: "Pohoda je najväčší zabijak tvorivosti"


Pozrite si prvé tri diely relácie v archíve RTVS:

Katarína Knechtová, Štefan Štec, Dennyiah (premiéra 28.9.2019)

Marián Čekovský, Adam Ďurica, Karmen Pál-Baláž (premiéra 5.10.2019)

Richard Müller, Vec, The Youniverse (premiéra 12.10.2019)


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z Propaganda House. Text správy sme upravili a doplnili.

Foto: Dominika Kentošová

Súvisiaci interpreti: Emma Drobná, Peter Lipa