Syn zosnulého manažéra už nefungujúcej anglickej kapely Sex Pistols Malcolma McLarena a návrhárky Vivienne Westwood, Joseph Corré, spáli spomienkové predmety viažuce sa k punku v hodnote päť miliónov libier (v prepočte približne 6,3 milióna eur). Urobí tak na protest proti inštitucionalizácii punku.

Joseph Corré, zakladateľ svetoznámej značky spodného prádla Agent Provocateur, plánuje spáliť rôzne predmety z punkovej histórie 26. novembra v londýnskej štvrti Camden. Bude tak protestovať proti celoročnému festivalu Punk.London, počas ktorého si ľudia prostredníctvom rôznych podujatí pripomínajú "40 rokov punku". V spomínaný deň pritom vyšiel v roku 1976 prvý singel kapely Sex Pistols s názvom Anarchy in the U.K.


Punk.London podporuje množstvo inštitúcií, vrátane starostu Londýna Borisa Johnsona, Britskej národnej knižnice, Museum of London, Britského filmového inštitútu (BFI) či samotnej kráľovnej Alžbety II., čo sa Corrému nepáči. "Kráľovná dala Roku punku 2016 oficiálne povolenie. To je tá najstrašnejšia vec, akú som kedy počul. Debaty o alternatívnej a punkovej kultúre si privlastnil mainstream. Z punku sa stal namiesto hnutia volajúceho po zmene akýsi posratý muzeálny kúsok či akt pocty," uviedol v oficiálnom vyhlásení 48-ročný Corré.  

"Britskú verejnosť zachvátila všeobecná apatia. Ľudia sú ochromení. A s apatiou prichádza samoľúbosť. Ľudia nemajú pocit, že dokážu niečo zmeniť, že majú hlas. Najnebezpečnejšie na tom je, že prestali bojovať za veci, v ktoré veria. Vzdali sa. Preto musí celý tento bordel znova expolodovať," dodal punkový dedič, ktorý takisto vyzval ostatných ľudí, aby priniesli a zničili svoje punkové suveníry.

Kapela Sex Pistols spôsobila obrovský rozruch v roku 1977 vydaním singla God Save the Queen, v ktorej obvinili Alžbetu II. z vlády nad "fašistickým režimom" a dokonca spochybnili, či je vôbec ľudskou bytosťou. Kráľovná vtedy oslavovala 25. výročie na tróne. Zdá sa, že panovníčka im odvtedy odpustila. 


Zdroj: SITA (NME.com) + Hudba.sk (Theguardian.com)
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Sex Pistols