Dva najlepšie slovenské augustové festivaly včera ohlásili nové mená. Piešťanský Grape sa môže pochváliť veľkým lákadlom z Britských ostrovov, ktorým je legenda drum&bassovej scény DJ Fresh. Uprising sa zase nezaobíde bez interpretov z Jamajky. Prvým v zozname na toto leto je Busy Signal.


Súčasný dancehall, reggae aj soul na Uprisingu

Po zverejnení prvých dvoch kapiel - Francúzov Dub Incorporation a Talianov Mellow Mood - sa organizátori festivalu Uprising rozhodli pritvrdiť a oznamujú meno svojho prvého jamajského headlinera. Je ním Busy Signal, jedna z najväčších hviezd súčasného reggae-dancehallu.

Hudobník, vlastným menom Glendale Goshia Gordon, patrí medzi najoriginálnejších interpretov jamajskej scény, ktorý určuje trendy nielen doma, ale veľký rešpekt si získal i na scéne amerického hip-hopu a R&B. V hudobnom svete sa pohybuje od roku 2003 a po prvýkrát zažiaril v roku 2005 s hitom Step Out, po ktorom nasledoval album s rovnakým menom. Jeho tvorba je veľmi pestrá a rozmanitá - okrem moderného dancehallu a svojských verzií veľkých reggae hitov nájdete v jeho diskografii aj experimentálny dancehall v opere, či originálne covery soulovej balady Night Shift od Commodores alebo One More Night od Philla Collinsa.
 
Busy Signal má za sebou štyri úspešné albumy. Ten posledný z roku 2012 má názov Reggae Music Again a naznačuje novodobé smerovanie jamajskej hudby a návrat roots reggae posolstva a vibrácií. Nachádzajú sa na ňom pecky ako Come Over alebo Kingston Town, na ktorej spolupracoval aj s Damianom Marleym. Čo sa týka spoluprác, Busy Signala nájdete aj na novom albume No Doubt v pesničke Push and Shoveči na očakávanom druhom albume Major Lazer v aktuálnom singli Watch Out For This (Bumaye).


DJ Fresh roztancuje Grape s live projektom

Pritvrdzuje aj Grape, ktorý po nedávno ohlásených Nero do Piešťan prinesie ďalšiu hviezdu tanečnej scény. Fanúšikom drum&bassu netreba meno DJ Fresh špeciálne predstavovať. Formácia Bad Company, v ktorej pôsobil do roku 2003, totiž mala na vývoj tohto žánra obrovský vplyv práve v čase jeho prvého väčšieho rozmachu na slovenskej klubovej scéne. Na prelome tisícročí znela kultová skladba The Nine, často označovaná za najlepší track v histórii žánra, takmer na každej dnb akcii.

Že je Fresh, vlastným menom Daniel Stein, hudobným vizionárom, dokazoval naďalej aj po odchode z Bad Company. V roku 2003 založil s producentom Adamom F label Breakbeat Kaos, na ktorom svoju hviednu kariéru odštartovali austrálski Pendulum. Samotný Fresh pokračoval vo vydávaní prevažne undergroundovej produkcie, no čoraz viac smeroval k tvorbe, ktorá by mu priniesla uznanie aj mimo relatívne úzkej komunity dnb scény.

V roku 2006 vydal svoj prvý album Escape From Planet Monday, na ktorom spolupracoval s menami ako Pet Shop Boys, DJ Shadow či Apollo 440. Ďalším albumom Kryptonite (2010) opäť ukázal novú tvár moderného drum&bassu, ktorý dokáže osloviť široké publikum. Jeho úspech zvýraznil singel Gold Dust, ktorý aj vďaka skvelému klipu spoznal celý hudobný svet. Tretí album Nextlevelism (2012) už nekompromisne valcuje tanečnú scénu, prináša množstvo hitov ako The Feeling, The Power s Dizzee Rascalom, dubstepom ovplyvnený hit Louder so speváčkou Sian Evans z kapely Kosheen a v neposlednom rade singel Hot Right Now (feat. Rita Ora), ktorý bol nominovaný na najlepšiu skladbu v rámci Brit Awards za rok 2012.


DJ Fresh vystúpil na Slovensku v minulosti niekoľkokrát. Na drum&bassových klubových akciách a festivaloch bola jeho pozícia headlinera vždy neotrasiteľná a nespochybniteľná. Tentokrát je to však iné. Na Grape príde už ako globálna hviezda, ktorá ďaleko prerástla drum&bassovú scénu, a dnes patrí k headlinerom festivalov, ktoré nie sú len o DJingu a tanečnej elektronike.

Po prvýkrát príde na Slovensko s live projektom, v ktorom sa predstaví s bubeníkom, gitaristom, speváčkou a chýbať nebude samozrejme ani MC. "Chceli sme, aby to bolo live vystúpenie a nie Dj set, lebo je to neporovnateľné, čo sa týka energie na samotnom koncerte. Veríme, že toto vystúpenie roztancuje celé letisko," hovorí jeden z organizátorov Janči Trstenský.


Zdroj: Uprising (Silvia Turnerová), Grape (Ján Trstenský), pm

Súvisiaci interpreti: DJ Fresh